100 jaar Litouwen: Baltische wortels in een eigentijds land

ADVERTORIAL

U zult het misschien niet verwachten, maar Litouwen was het grootste Europese land in de vijftiende eeuw. Bovendien heeft het een van de oudste talen en een van de oudste universiteiten. Een bezoekje aan dit bijzondere land is altijd een aanrader maar in 2018 al helemaal. Dit jaar viert het land namelijk zijn honderdjarig bestaan.

Tekst loopt verder onder de fotoRijke historie
Liefhebbers van geschiedenis kunnen hun hart ophalen in Litouwen. Op een van de eilandjes in het Galvémeer bouwde Vytautas de Grote, een van de belangrijkste grootvorsten van het toenmalig Grootvorstdom Litouwen, in de veertiende eeuw het kasteel van Trakai. Dit sprookjesachtige kasteel ligt op een unieke locatie en daarom is Trakai een van de meest geliefde steden van het land.
 
Ook de huidige hoofdstad Vilnius maakte een spectaculaire groei door onder het bewind van Vytautas. Deze stad, die al bijna 25 jaar op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, heeft een compact centrum dat gesierd wordt door barokke bouwkunst en maar liefst 100 (!) kerken. Ook de Joodse Wijk, de Poort van het Morgenrood en de Universiteitsbibliotheek zijn een bezoek meer dan waard.
 
Art deco
Ondanks zijn grote historische rijkdom is Vilnius tevens een stad van de toekomst. Zo heeft de ‘Republiek Užupis’ – een artistieke wijk waar vooral kunstenaars en studenten wonen – een eigen grondwet, een eigen leger én een eigen president.
 
Waar u zich in Vilnius soms in lang vervlogen tijden waant, komt in Kaunas, de tweede stad van het land, de vroege twintigste eeuw juist heel dichtbij. Tijdens het Interbellum was Kaunas de hoofdstad van Litouwen en in deze periode ontwikkelde de stad zich in razend tempo. Fraaie staaltjes art deco-architectuur kenmerken deze stad, die in 2015 zelfs werd uitgeroepen tot UNESCO ‘design city’ en zich mocht toevoegen aan het UNESCO Creative Cities Network.

Reacties

Geef een reactie

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.