‘Republikeinen schuldig aan wantrouwen en populisme’

Van Rossem en Meeus over populisme in Amerika en Europa

Afgelopen dinsdagavond 17 april werd het boek ‘De Grote Amerika Show’ van oud-NRC correspondent in de Verenigde Staten Tom-Jan Meeus gepresenteerd in de Rode Hoed in Amsterdam. Na een korte interviewronde met drie oud-correspondenten en de huidige NRC-correspondent in Washington over hun ervaringen, was het de beurt aan Maarten van Rossem en Tom-Jan Meeus om hun licht te laten schijnen over zowel het populisme in Amerika als in Europa. Een levendig debat volgde.
 
Volgens van Rossem is het boek ‘De Grote Amerika Show’ te objectief in het antwoord op de schuldvraag wie er verantwoordelijk is voor het wantrouwen en het splijten van de Verenigde Staten. Meeus beschrijft in zijn boek dat zowel de Democraten als de Republikeinen hieraan debet zijn. Van Rossem beweerde het tegenovergestelde: ‘de Republikeinen zijn de hoofdschuldigen van het populisme. Door het starre geloof in een steeds fundamentalistisch wordende ideologie zorgen ze voor een splijtzwam onder de Amerikaanse bevolking’.

‘Het Amerikaanse politieke bestel wordt en is hiermee volstrekt disfunctioneel’, aldus van Rossem. Dat ligt volgens van Rossem niet alleen aan de Republikeinen maar ook aan het bestaan en functioneren van instituties zoals de Senaat: ‘Het is toch te belachelijk voor woorden dat een staatje zoals Vermont met een inwonersaantal even groot als de stad Utrecht twee afgevaardigden in de Senaat heeft zitten en dat grotere en belangrijkere staten zoals Californië hetzelfde aantal senatoren hebben. Die kleinere staten, die vrij weinig betekenen voor Amerika, kunnen dus alle wetsvoorstellen blokkeren’.

Een voorbeeld van een wetsvoorstel dat in de prullenbak verdween is de Buffett-belasting, een belasting voor de rijken. ‘De secretaresse van Romney moet 23 procent belasting betalen terwijl Romney 14 procent over een jaarinkomen van 27,5 miljoen dollar aan de staat moet afstaan. Het is een volstrekt disfunctioneel systeem’, aldus van Rossem. Meeus beaamde dit maar verkondigde meteen dat dit voorlopig niet zal veranderen: ‘een voorstel zoals de Buffett-Tax is volkomen onhaalbaar en dat weten ze in het Obama-kamp. Obama hangt hiermee alleen een rookgordijn op om de aandacht van de grotere economische problemen af te leiden’.

Over de Obamacare waren de twee het in grote lijnen eens. Het plan voor een nieuw zorgstelsel zal naar alle waarschijnlijkheid worden afgeschoten door het Hooggerechtshof. ‘Het is juridisch onhaalbaar. Dit is koren op de molen voor het campagneteam van Obama. De Democratische vlaggen gaan uit als het plan wordt afgekeurd want een nederlaag leidt tot politiek succes’, aldus Meeus.

Om stipt half tien werden de twee de monden gesnoerd, toch moest van Rossem nog iets van het hart: ‘De Amerikanen gaan er prat op dat ze een Godsome nation zijn maar volgens mij heeft God Amerika nooit bezocht en zal dat ook nooit doen. De grootste vijand van de Verenigde Staten zijn de Amerikanen zelf’.

Wilders spiekt bij  Amerikanen
'Geert Wilders heeft zijn succesvolle keuze voor populisme goed afgekeken van Amerikaanse politici’. Dat betoogde Tom Jan Meeus dinsdagavond bij de presentatie van zijn boek. Het succes van het populisme van Geert Wilders lag volgens Meeus aan het feit dat hij de Amerikaanse politieke strategie goed heeft afgekeken en toegepast op de Nederlandse kiezers. ‘Wilders is een goede tacticus, maar of het een goede strateeg is valt nog te bezien’, aldus Meeus. Stemmen winnen is één ding, stemmen behouden een ander verhaal.
Meeus verklaarde ook dat’ het verkiezingsprogramma van Wilders in zijn geheel gecreëerd is rondom een fondsenwervingprogramma, net als in de Amerikaanse politiek’. Van Rossem vergeleek deze situatie met de Deense populist Mogens Glistrup die een identieke strategie toepaste. ‘Die Glistrup is met zo’n soort fondsenwervingprogramma in de gevangenis beland, een ambitie die ik ook voor Geert Wilders voor ogen heb’, aldus van Rossem.

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.