Maarten!

Een debat zonder grote gevolgen

Met deze knop kunt u artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier om in te loggen.

Obama winnaar in laatste tv-debat, maar kan opgelopen schade niet herstellenMT nr. 0/0000

Maandagnacht was in Boca Raton, Florida,  het laatste van de drie tv-debatten tussen Obama en Romney. Het onderwerp was buitenlands beleid. Als zittend president had Obama het vrij gemakkelijk tegen Romney, wiens buitenlandervaring immers nul is. Na twee verhitte debatten waren de mannen het deze keer opmerkelijk vaak eens. Het wekt de indruk dat het op buitenlands gebied weinig uitmaakt wie van de twee de komende vier jaar commander-in-chief  is.

Tijdens Obama’s termijn werd onder meer Osama bin Laden omgebracht, de oorlog in Irak beëindigd en de Libische dictator Kadhafi met Amerikaanse hulp verdreven. Obama stond dus vrij sterk. Een kwetsbaar punt voor de president was de recente aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi, waarbij de Amerikaanse ambassadeur sneuvelde. Maar Romney bleef weg van deze controversiële kwestie.

Anti-Bush
Er waren genoeg zaken waar de twee mannen het niet over eens werden. Romney herhaalde dat Obama de afgelopen jaren Amerika’s wereldwijde  invloed en geloofwaardigheid te grabbel heeft gegooid. Vooral in het Midden-Oosten faalde de president, aldus Romney. Romney zei meer te zullen uitgeven aan defensie. Obama was het hiermee oneens.

Maar wat vooral opviel was op hoeveel punten de twee mannen elkaar konden vinden. Allebei willen ze een nieuw Afghanistan of Irak voorkomen. Beiden willen de Syrische rebellen materieel ondersteunen in hun strijd tegen Assad. Beiden willen spoedig weg uit Afghanistan, al is Romney voor een meer geleidelijke aftocht. Beiden willen voorkomen dat Iran een nucleair wapen krijgt. Beiden zijn voor voortzetting van de controversiële drones-aanvallen. Kortom: beiden hangen de anti-Bush doctrine aan.

Het debat van maandagnacht zal de race amper beïnvloeden. De twee kandidaten maakten geen blunders. Daarbij komt dat het merendeel van de Amerikanen relatief weinig geeft om buitenlandse politiek. Binnenlandse kwesties leven veel meer. Romney boog het gesprek meerdere malen handig om naar de kwakkelende binnenlandse economie. Miljoenen Amerikanen raakten de afgelopen vier jaar hun baan kwijt en werden afhankelijk van voedselbonnen, hamerde Romney.

Man van de middenklassen
Toch vond een meerderheid van de kijkers en analisten dat Obama feller was en gewichtiger overkwam. Ook na afloop van het tweede debat van vorige week werd de president tot winnaar uitgeroepen. Na drie debatten is de eindscore dus 2-1 voor de president. Gezien over de gehele reeks is Romney toch de onbetwiste winnaar. Het beeld van Obama’s ‘vernedering’ tijdens het eerste debat is bij kijkers het meest blijven hangen. Het gooide in de race volledig op zijn kop.

Tijdens de twee debatten die volgden was Obama aanmerkelijk beter op dreef. Maar de grote schade die hij opliep in Denver wist hij niet te herstellen. Daarvoor was Romney te degelijk. Veel Amerikanen die tot voor kort met tegenzin Obama steunden, zien Romney opeens als alternatief. Het beeld van Romney als incompetente stuntelaar, dat de kiezers maandenlang door de Democraten en de media werd voorgehouden, blijkt niet te kloppen.

De Democraten zijn dus slachtoffer geworden van hun eigen tactiek. Daarbij komt dat Romney zich behendig heeft losgemaakt van de conservatieve opvattingen die hij tot voor kort nog luid verkondigde. Nu is hij plotseling de man van het midden. Schaamteloos opportunisme, volgens de Democraten. Maar vooralsnog wordt Romney ervoor door de kiezer beloond.


Inloggen


Inloggen
Registreren
Wachtwoord vergeten
Wachwoord vergeten
Inloggen