Maarten!

Een high stakes-debat op Long Island

Met deze knop kunt u artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier om in te loggen.

Enorme druk op beide kandidaten voorafgaand aan tweede Tv-debatMT nr. 0/0000

Vannacht om 3 uur ’s nachts Nederlandse tijd vindt het tweede tv-debat tussen Romney en Obama plaats. Voorafgaand aan het eerste debat beweerden velen nog dat debatten maar weinig invloed hebben op presidentsraces. Tijdens het debat transformeerde Romney zich echter in 90 minuten van kansloze stuntelaar tot geloofwaardige presidentskandidaat. De kandidaat die vannacht een duidelijke overwinning boekt zal een aardig eind op weg zijn richting de eindzege.

Nog maar twee weken geleden leek er voor Obama geen vuiltje aan de lucht. Van de vrij riante voorsprong die hij toen had is nu nog maar weinig over. Aan de vooravond van het tweede televisiedebat geven de peilingen een verwarrend beeld. De verschillende bureaus zijn het er niet over eens wie er momenteel aan de leiding gaat. Maar één ding is zeker: met nog drie weken te gaan tot aan Election Day is het spannender dan ooit.

Nek aan nek
Nieuwe kiezersonderzoeken van Reuter/Ipsos en Washington Post/ABC laten zien dat Obama een minieme landelijke voorsprong behoudt. Dit nieuws zal voor veel Democraten die vorige week nog hun hart vasthielden als een opluchting komen. Toen zag Obama zijn voorsprong met iedere nieuwe peiling verder krimpen. Romneys opmars lijkt nu te zijn gestuit. Desondanks heeft de president flinke schade opgelopen.

In de meeste peilingen gaan Obama en Romney nu nek aan nek. Een peiling van USA Today/Gallup toont dat Romney de president zowel landelijk als in een meerderheid van de swing states zelfs voorbij is gestreefd. In Florida, de meest gewilde prijs op verkiezingsdag, gaat Romney volgens Politico aan kop. In veel andere staten die tot voor kort vrij gemakkelijke prooien leken voor de Democraten wordt Obama nu op de hielen gezeten door zijn Republikeinse rivaal.

Maar de president gaat nog steeds stabiel aan de leiding in Ohio, ondanks verwoede pogingen van de Republikeinen om ook in deze staat de race gelijk te trekken. Dat is zorgelijk voor Romney, want nog nooit won een Republikeinse kandidaat de verkiezingen zonder deze staat in zijn broekzak. Verliest Romney Ohio, dan zal hij bijna alle andere battleground states moeten veroveren om alsnog aan het benodigd aantal electorale stemmen te komen, aldus Politico.

Het voorspelbare gevolg van de grillige peilingen is dat elk campagneteam telkens alleen die peiling benadrukt die voor de eigen partij het gunstigste resultaat voorspelt. Iedere peiling die aan de tegenpartij een voorsprong geeft wordt weggezet als misleidend. In de weken voor het debat in Denver klonken er vanuit het Republikeinse kamp regelmatig boze en verontwaardigde geluiden over onrepresentatieve populaties en vertekenende resultaten. Nu Obama in moeilijke tijden zit, zijn het de Democraten die klagen over partijdige peilingen.

Televisiedebat
De verwachtingen voorafgaand aan het debat van vanavond zijn compleet verschillend vergeleken met twee weken geleden. Toen dacht men dat Obama op zijn sloffen zou winnen. Nu is het omgekeerd en is Romney de favoriet. Maar Obama is getergd en zal zijn uiterste best doen om niet weer dezelfde fouten te maken als vorige keer. Men is het niet eens over waarom het zo mis ging in Denver. Maar wat er mis ging is vrij duidelijk. De oplossingen worden even gemakkelijk aangevoerd als ze moeilijk zijn uit te voeren. Obama moet vannacht ‘presidentieel’ overkomen, maar ook weer niet elitair. Hij moet Romney aanvallen, maar mag niet minachtend overkomen. Hij moet duidelijk uitleggen wat zijn plannen voor de komende vier jaar zijn, maar zonder de professor uit te hangen.

Het debat in Long Island wordt een townhall-debat. Beide kandidaten moeten niet alleen met elkaar debatteren. Ze zullen ook direct antwoord moeten geven op vragen van kiezers uit het publiek. Bill Clinton blonk hierin uit. In zo’n setting moet een kandidaat niet aankomen met technisch verantwoorde beleidsuiteenzettingen, en snoeiharde aanvallen op de tegenstander kan hij ook beter achterwege laten. De kandidaten zullen een persoonlijke toon moeten aanslaan en moeten tonen hoezeer ze meevoelen met de gewone Amerikaan die de gevolgen van de recessie aan den lijve ondervindt.

Tv-kijkers zullen goed letten op de interactie tussen de kandidaat en het publiek. Hier ligt een kans voor Obama. De kiezer vertrouwt Romney meer als het aankomt op de economie. Maar gevraagd wie van de twee mannen beter aanvoelt wat de gemiddelde Amerikaan bezighoudt, kiest een meerderheid van de Amerikanen nog altijd voor Obama. Ook op het niet onbelangrijke vlak van likeability scoort de president beter dan Romney. Het is voor Obama te hopen dat hij vannacht wel zijn A-game brengt. Zo niet, dan zal de paniek echt gaan toeslaan in het Democratische kamp.


Inloggen


Inloggen
Registreren
Wachtwoord vergeten
Wachwoord vergeten
Inloggen