Maarten!

Geloof terug in Republikeinse kamp

Met deze knop kunt u artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier om in te loggen.

Na debat in Denver gaan de blikken weer op vooruitMT nr. 0/0000

Uit de eerste volledige news cycle na het debat van woensdagnacht tussen Obama en Romney komt een vrijwel unanieme consensus naar voren. Romney presteerde boven verwachting en Obama stelde teleur. Welke invloed het debat in Denver zal hebben op de peilingen zal de komende dagen duidelijk worden.

De Democraten zijn onmiddellijk overgegaan op damage control. Obama’s topadviseur David Axelrod zei dat Romney met zijn optreden misschien wel een Oscar zal winnen, maar niet het presidentschap. Het Democratische team focust daarnaast vooral op de transformatie van Romney. Afgelopen maanden was hij de verkondiger van de partijdige retoriek. Maar gisternacht verscheen hij plotseling als de boodschapper van matigheid en verzoening. Wie van de twee is de ware Mitt Romney, vroeg Obama zich gisteren tijdens een campaign rally hardop af. Niet de versie die hem de avond ervoor van het podium blies, zeggen de Democraten natuurlijk.

Ommekeer
Toch heerst ook in het Democratische kamp het besef dat Obama iets zal moeten veranderen wil hij tijdens het volgende debat beter voor de dag komen. Hij zal feller en alerter moeten reageren op Romneys aanvallen en meer moeten letten op zijn eigen lichaamshouding. De kijker zag woensdag een president die afwezig en duidelijk niet op zijn gemak was. Obama zal het charisma moeten zien te hervinden waarmee hij vier jaar geleden de harten van miljoenen Amerikanen wist te veroveren.

De Republikeinen roepen dat Romney weer volledig terug is en noemen het debat in Denver een game-changer. Ook de conservatieve Republikeinen reageren uitgelaten: eindelijk onthult de president zijn ware gezicht. De website Politico noemt het enthousiasme uit conservatieve hoek opmerkelijk, gezien de ruk naar het midden die Romney in het debat liet zien. Romneys gematigde imago was tijdens de voorverkiezingen nog een aspect waar conservatieven over vielen. Het toont volgens Politico hoezeer de conservatieven er bovenal op uit te zijn Obama het Witte Huis uit te werken.

Ondertussen vragen velen zich af wat er bij Obama fout ging tijdens het debat. Een aantal oorzaken wordt gegeven voor het zwakke optreden: Obama zou na een termijn in het Witte Huis het debatteren ontwend zijn geraakt. Zijn enige publieke optredens waren vier jaar lang enkel strak geregisseerde persconferenties en campagnebijeenkomsten ten overstaan van uitzinnige fans. Niemand sprak hem tegen. Sommigen klagen over het zwakke optreden van Jim Lehrer, de moderator, die meermalen naliet in te grijpen op momenten dat Romney feitelijke onwaarheden verkondigde of vooraf afgesproken tijdslimieten overschreed.

Zware baan
Obama was moe, zeggen anderen. Het presidentschap valt een man zwaar, dat is begrijpelijk. En natuurlijk had Obama als belangrijk staatsman nog meer dingen aan zijn hoofd dan een verkiezingsdebat. Maar hij had het belang van het debat beter moeten inschatten, zeggen velen. Waar Romney zich maandenlang voorbereidde, trok Obama zich niet langer dan drie dagen terug. Hij keek liever naar football op Tv dan zich voor te bereiden, verklapte een medewerker begin deze week.

Conservatieve commentator Charles Krauthammer schrijft dat Obama simpelweg niet zo goed is, ‘niet zonder een teleprompter’. Obama had zelf op een campagnebijeenkomst kort voor het debat nog gezegd dat hij eigenlijk maar een matige debater is. Ook tijdens de campagnes in 2008 blonk hij al niet uit in directe inhoudelijke confrontaties met zijn concurrenten. Het waren vooral zijn speeches die hem tot sterrendom lanceerden. Obama zal zich realiseren dat hij tijdens de komende twee weken flink aan zijn debatvaardigheden zal moeten slijpen.

Intussen hoopt Romney dat zijn sterke optreden op tijd is gekomen om nog een ommekeer te bewerkstelligen. Hij heeft immers een flinke achterstand om goed te maken. Woensdag maakte hij een goed begin. Hij zal nu het enthousiasme moeten vasthouden en tijdens de komende vijf weken de Amerikanen ervan moeten overtuigen dat de Romney die gisternacht vriend en vijand verraste de ware Romney is.


Inloggen


Inloggen
Registreren
Wachtwoord vergeten
Wachwoord vergeten
Inloggen