Maarten!

Hoe nu verder?

Met deze knop kunt u artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier om in te loggen.

Republikeinse Partij worstelt met onverwacht zware nederlaagMT nr. 0/0000

door Eric Mus

9 november - De Republikeinse Partij leed dinsdagnacht een onverwacht grote nederlaag. Een extra pijnlijke nederlaag omdat Romney vooraf een reële kans leek te maken. De Grand Old Party zal de komende tijd haar lessen gaan trekken uit de uitslag. De vraag is welke lessen. Zal de partij vasthouden aan haar radicale koers, of langzaam terug naar het midden schuiven en eindelijk de noodzakelijke aanpassingen maken aan een snel veranderend electoraat?

Tot zover lijkt het er niet op dat de Republikeinen hun nederlaag opvatten als een aanmoediging tot interne discussie en kritische zelfreflectie. Uit de verklaringen die ze geven voor Romney’s verlies spreekt nog geen erkenning van eigen misstappen, maar vooral een volhardend voornemen om dezelfde boodschap in de toekomst met nog meer nadruk te verkondigen.

Oorzaken voor de nederlaag worden vooral nog buiten de eigen partij gezocht. De Democraten hebben een smerige en misleidende campagne gevoerd. De media waren partijdig. Orkaan Sandy heeft vlak voor de verkiezingen Romney’s momentum gebroken. Chris Christie, populair en veelbelovende Republikeins gouverneur van New Jersey, schaadde de Republikeinse zaak door Obama uitgebreid te prijzen voor zijn optreden in de nasleep van Sandy.

Verdeeldheid
De ondubbelzinnige uitslag in het electoral college maskeert een andere werkelijkheid. In de popular vote ontlopen de twee kandidaten elkaar weinig. Er worden nog altijd stemmen geteld, maar Obama zal uiteindelijk niet veel meer dan de helft van het totale aantal uitgebrachte stemmen bemachtigen. Dit sterkt de Republikeinen in hun overtuiging dat een groot deel van het Amerikaanse volk hen blijft steunen.

Deze voortdurende verdeeldheid is ook zichtbaar in de uitslag in het Congres. De balans in beide kamers blijft vrijwel ongewijzigd. De Democraten behouden hun meerderheid in de Senaat, en het Huis van Afgevaardigden blijft stevig in Republikeinse handen. Weinig wijst er daarom op dat de Republikeinen in het Congres op korte termijn hun onbuigzame opstelling van de voorbije jaren zullen aanpassen.

Fiscal cliff
De impasse in Washington is extra zorgelijk nu het land rap afstevent op de gevreesde fiscal cliff. Als de twee partijen het niet snel eens worden over een manier om het begrotingstekort terug te dringen en de gigantische staatschuld te lijf te gaan, zal met ingang van 2013 een automatisch proces in werking treden. Dit is het gevolg van een compromis dat de twee partijen in 2011 sloten om elkaar te dwingen tot een vorm van overstemming te komen.

Bij uitblijven van een dergelijk vergelijk zal begin 2013 per direct een eind komen aan de tax cuts die Bush jr. invoerde. Daarnaast zal er willekeurig voor vele tientallen miljarden in de overheidsuitgaven worden gesneden. Ook in takken als de sociale zekerheid, defensie en de gezondheidszorg. Veel economen vrezen dat Amerika als gevolg van deze automatische maatregelen opnieuw zal wegzakken in een diepe recessie en de rest van de wereld in haar val zal meesleuren.

John Boehner
Een teken van hoop komt van John Boehner, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Boehner toonde zich vlak na de verkiezingen publiekelijk bereid om in de komende maanden het partijbelang opzij te zetten en in dienst van het landbelang samen te werken met de Democraten.

Er zal veel meer voor nodig zijn om het vertrouwen tussen de twee partijen te herstellen. Maar Boehner heeft de deur naar constructieve samenwerking op een kier gezet. Obama geeft aan afwending van de fiscal cliff als zijn hoogste prioriteit te beschouwen, en Boehner lijkt zich nu hierbij aan te sluiten: ‘We zijn bereid geleid te worden, niet als Democraten of Republikeinen, maar als Amerikanen. Meneer de president, dit is uw moment.’


Meer lezen:

CBS: 'After Romney loss, GOP soul searching begins'

Politico: Karl Rove: Obama won 'by suppressing the vote'


Inloggen


Inloggen
Registreren
Wachtwoord vergeten
Wachwoord vergeten
Inloggen