Maarten!

Mitt Romney kiest zijn running mate

Met deze knop kunt u artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier om in te loggen.

Keuze voor radicale Paul Ryan omstredenMT nr. 0/0000

14 augustus - “The next President of the United States!” Zo kondigde Mitt Romney afgelopen zondag luid en enthousiast zijn running mate Paul Ryan aan. Een ongelukkige verspreking, vooral uit de mond van de man die toch zelf die functie ambieert. Eenmaal attent gemaakt op zijn verspreking kwam Romney nog wel eventjes naar voren. "Ik sta erom bekend zo nu en dan een foutje te maken", grapte hij. De vraag is of de Amerikanen aan iemand met een dergelijke eigenschap de leiding over hun land willen toevertrouwen.

Het was een van die ongelukkige uitspraken waaraan de Amerikanen zo langzamerhand wel gewend zijn geraakt. Ze halen de afgelopen weken herhaaldelijk het nieuws en bezorgen Romney een imago van brokkenpiloot. Nog erger zelfs: van saaie brokkenpiloot. Dat de voormalig gouverneur van Massachusetts het niet moet hebben van zijn aanstekelijke persoonlijkheid is al langere tijd duidelijk. Tijdens de voorverkiezingen vroegen velen zich al af hoe het mogelijk was dat deze grijze muis zo soeverein op de nominatie afstevende.

De Republikeinse campagne zit in zwaar weer. Steeds meer peilingen geven de Democraten een voorsprong in de cruciale swing states. De Republikeinen lijken erop gegokt te hebben dat de kiezer, wanneer hij maar vaak genoeg herinnerd wordt aan de slechte economie, vanzelf het Republikeinse kamp zal binnenlopen. Maar de Democraten weten behendig en zeer effectief de aandacht af te leiden van hun duidelijke zwaktes. Met aanhoudende persoonlijke aanvallen beschuldigen ze Romney al weken van van alles van belastingontduiking tot het vernietigen van banen. Een recent tv-spotje linkt hem zelfs aan de dood van een kankerpatiënt. Romney lijkt niet in staat om deze aanvallen te pareren.

Stroomstoot

Dat de Republikeinen dringend behoefte hebben aan positief nieuws is dus wel duidelijk. De bekendmaking van de running mate biedt traditioneel zo’n mogelijkheid. Die bepaalt zelden de uiteindelijke uitkomst, maar geeft een partij wel de kans om een positieve en daadkrachtige boodschap af te geven. Met Paul Ryan laten de Republikeinen duidelijk zien waar ze staan. Zo nemen zij het initiatief terug en leggen de focus van de campagne weer waar Romney hem hebben wil: op de economie. Daarnaast geeft het een duidelijk signaal af aan hen die in Romney een saaie, behoedzame en besluiteloze figuur zijn gaan zien. Met zijn keuze toont de Republikeinse kandidaat zich eindelijk bereid om zijn veilige zone te verlaten.

Intellectueel wonderkind

Met Ryan neemt Romney een gok. Dat zoiets verkeerd kan uitpakken werd duidelijk toen McCain in 2008 koos voor Sarah Palin. Waar Palin moeite had Afrika op de kaart aan te wijzen, wordt Ryan gezien als een intellectueel wonderkind. Als lieveling van de Tea Party vertegenwoordigt hij de radicaal conservatieve vleugel van deze partij, een minderheid. Daar ligt het grootste risico, want of ook de ‘normale’ Republikein hem ziet zitten valt nog te bezien. De onafhankelijke en zwevende kiezer zal nog moeilijker over te halen zijn.

Als voorzitter van de begrotingscommissie van het Huis van Afgevaardigden maakte Paul Ryan tijdens Obama’s eerste termijn verschillende alternatieve begrotingen. Vooral zijn plannen om de sociale zekerheid te privatiseren zijn omstreden. Medicare en Medicaid zijn nationale regelingen waarvan al decennia lang tientallen miljoenen Amerikanen afhankelijk zijn. Hervormingen op dit vlak liggen daarom gevoelig. Verdere kritiek is er op de tax cuts die vooral de superrijken zouden bevoordelen. Naast radicaal is Ryan ook nog vrij onbekend. Veel Amerikanen hadden voor afgelopen zondag nog weinig tot niets over hem gehoord.

Onzekere uitkomst

Dat de keuze voor Ryan het karakter van de verkiezingsstrijd zal beïnvloeden lijkt zeker. Vooralsnog lijkt Romney’s keus het gewenste effect te sorteren. De 23 jaar jongere Ryan brengt de nodige jeugdige energie terug in een kwakkelende campagne. De chemie tussen de twee mannen lijkt authentiek en doet Romney’s imago goed. Of de keuze daadwerkelijk de juiste is zal de komende maanden duidelijk worden. Veelzeggend is dat ook de Democraten zich zeer verheugd tonen over de keuze voor Ryan. Een duidelijk contrast van politieke programs werkt altijd goed in een politieke campagne. Met Paul Ryan is er aan contrast geen gebrek.Meer lezen:

 ‘Paul Ryan is high-risk, high-reward for Mitt Romney’ (ABC)

 ‘The Ryan choice’(Wall Street Journal)

 ‘In picking Paul Ryan, Mitt Romney goes for right-wing intensity, reform, and ideas’ (Daily Beast)

 Inloggen


Inloggen
Registreren
Wachtwoord vergeten
Wachwoord vergeten
Inloggen