Maarten!

Mitt Romney struikelt zich een weg door Europa en het Midden-Oosten

Met deze knop kunt u artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier om in te loggen.

Republikeinse presidentskandidaat op rondtocht langs internationale bondgenoten.MT nr. 0/0000

3 augustus 2012 - Mitt Romney had zich waarschijnlijk wat anders voorgesteld van zijn eerste buitenlandse reis als Amerikaanse presidentskandidaat. De rondreis die zijn geloofwaardigheid als toekomstig staatsman had moeten vestigen liep uit op wat een woordvoerder van de Obama-campagne achteraf een ‘embarrassing disaster’ noemde. Met de een na de andere ongelukkige uitspraak kregen Romney en zijn team het voor elkaar om bij iedere tussenstop ophef te veroorzaken.

Zijn meest besproken uitspraken maakte Romney in Jeruzalem, waar hij tijdens een fundraising lunch beweerde dat Israëls relatieve economische voorspoed in de regio waarschijnlijk te danken was aan unieke culturele factoren. Een woordvoerder van de Palestijnse autoriteiten sprak van een racistische uitlating en herinnerde de Amerikaanse presidentskandidaat aan de permanente Israëlische militaire aanwezigheid die economische groei in de Palestijnse gebieden al jaren onmogelijk maakt. De Amerikaanse presidentskandidaat zette nog meer kwaad bloed door Jeruzalem de ‘hoofdstad van Israël’ te noemen. De hevig betwiste stad wordt internationaal niet als zodanig erkend.

Geïrriteerde Britse premier

Eerder tijdens zijn rondreis was Romney al op de tenen gaan staan van zowel de Britse premier David Cameron als Boris Johnson, de burgemeester van Londen. Romney vroeg zich hardop af of de beveiliging tijdens de Olympische Spelen, die op het punt stonden om van start te gaan, wel aan de eisen voldeed. Hierop schoot Cameron terug dat het heel wat makkelijker was de Spelen te organiseren ‘in the middle of nowhere’ dan in een wereldstad als Londen, daarmee refererend aan de Spelen in Salt Lake City van 2002 die onder leiding stonden van Mitt Romney.

In Polen, de laatste stop, was het niet Romney zelf maar een van zijn medewerkers die het nieuws haalde toen deze op een onbewaakt moment een aantal opdringerige journalisten afserveerde met de uitspraken ‘Kiss my ass’ en ‘Shove it’. Meer succesvol was Romneys ontmoeting met Poolse nationale held Lech Walesa, die de hoop uitsprak dat de Republikeinse presidentskandidaat in november zal zegevieren.

Of alle negatieve publiciteit rondom de rondreis noemenswaardige invloed zal hebben op de Amerikaanse kiezer valt zeer te betwijfelen. De verkiezingen zijn nog ver weg en de campagne van dit jaar draait bovenal om de Amerikaanse economie. Terug in Amerika deed Romney de gemaakte ophef dan ook af als pogingen van het Democratische kamp om de aandacht af te leiden van het feit dat president Obama vier jaar lang op economisch vlak heeft zitten knoeien.Verder lezen:

'Romney trip may not matter much to voters in November' (CNN)

'Mitt Romney Denies Criticizing Palestinian Culture' (Huffington Post)Inloggen


Inloggen
Registreren
Wachtwoord vergeten
Wachwoord vergeten
Inloggen