Maarten!

Nek aan nek

Met deze knop kunt u artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier om in te loggen.

Romney maakt enorme inhaalslagMT nr. 0/0000

Met nog een maand te gaan tot aan Election Day heeft Mitt Romney de wind in de zeilen. Het effect van zijn onverwacht sterke debatoptreden van vorige week werd gisteren duidelijk zichtbaar in de peilingen. Volgens Gallup is Obama’s voorsprong geslonken van zes tot twee punten. In de peiling van het Pew Research Centre liggen de twee kandidaten zelfs nek aan nek.

Onder de media heerst grote verbazing over de spectaculaire comeback van Romney. De Huffington Post sprak van een manic monday. Men verwachtte een opleving in de peilingen, geen ommekeer. Bekende blogger Andrew Sullivan vroeg zich af of Obama met één zwak debatoptreden zijn herverkiezing vergooid heeft. Een week geleden leek er voor de president nog geen vuiltje aan de lucht. Nu is het crisis in het Democratische kamp.

Werkloosheid
Eén belangrijke factor is echter niet meegenomen in de peilingen. Vrijdag werd bekend dat het percentage werklozen in Amerika voor het eerst sinds 2009 onder de symbolische grens van acht procent ligt. Een behoorlijke oppepper voor de Democraten. Al maanden lang voert Romney de blijvend hoge werkloosheid aan als bewijs dat Obama zich geen raad weet met de economische problemen waarin het land zich bevindt.

De timing van het bericht was dermate gunstig voor de Democraten dat een aantal Republikeinen de peilingbureaus van manipulatie beschuldigde. In het Republikeinse kamp is men zich bewust van de vluchtigheid van de euforie rondom hun kandidaat. Er zal meer nodig zijn dan één enkel geslaagd debat om de verkiezingen te winnen. De nieuwe, gematigde Mitt Romney doet het goed bij kiezers. Maar hij zal zich in de komende weken vaker moeten laten zien om de overwinning te behalen.

Lang heerste binnen het campagneteam de gedachte dat Romney zich beter op de binnenlandse economie kon blijven richten. Zijn recente succes geeft de Republikeinse kandidaat echter het zelfvertrouwen zich als respectabel staatsman te profileren. Gisteren wijdde hij een lange speech aan buitenlands beleid. Onder Obama heeft de VS haar leidende rol in de wereld verspeeld, aldus Romney. Tijdens zijn toespraak aan het Virginia Military Institute pleitte hij voor een assertieve en agressievere Amerikaanse opstelling in het Midden-Oosten.

Running mates-debat
Het volgende presidentiële debat staat gepland op volgende week woensdag. Romney kan bij zijn optredens niet meer profiteren van het verrassingseffect. De verwachtingen liggen een stuk hoger en dit brengt een nieuwe soort druk met zich mee. Obama blijft een buitengewoon getalenteerd politicus en zal er ongetwijfeld alles aan doen om een herhaling van vorige week woensdag te voorkomen.

Voordat de twee presidentskandidaten elkaar weer treffen in een Tv-debat, is het aanstaande donderdag eerst de beurt aan de running mates. Paul Ryan heeft nog geen ervaring met debatteren op zo’n hoog niveau. Democraat Joe Biden is een oude rot, maar staat tegelijk bekend als ongeleid projectiel. De verwachting is dan ook dat dit debat het nodige vuurwerk zal opleveren.


Inloggen


Inloggen
Registreren
Wachtwoord vergeten
Wachwoord vergeten
Inloggen