Maarten!

Obama aan de leiding, Romney in het verweer

Met deze knop kunt u artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier om in te loggen.
Veel mensen voorspelden de afgelopen weken dat Obama en Romney nek aan nek richting 6 november zouden opstomen. Lang gaven de peilingen een dergelijk gelijke strijd aan, maar sinds de Democratische conventie begin september liggen de zaken anders. Vrijwel alle peilingen geven Obama nu een kleine maar stabiele voorsprong, ook in een meerderheid van de cruciale swing states.

De Democraten hadden als regerende partij traditioneel het recht om als laatste hun conventie te houden en hadden daarom extra profijt van de zogenaamde bounce in de peilingen die vaak optreedt na de partijconventie. Een dergelijke opleving bleef vrijwel uit bij de Republikeinen. Optredens van Clint Eastwood en reizende ster Chris Christie werden lauw tot negatief ontvangen. Romney’s speech aan het eind van de week was niet slecht, maar ook zeker niet gedenkwaardig. Gisteren kwam naar buiten dat aan de definitieve versie veel onenigheid vooraf was gegaan.

Onenigheid
Met nog zeven weken te gaan ligt Romney dus op achterstand. De vraag is nu, wat is er fout gegaan en wat moet de komende weken anders. De eerste berichten van onrust binnen het Republikeinse campagneteam beginnen langzamerhand naar buiten te sijpelen. Veel conservatieve Republikeinen hadden gehoopt dat de introductie van Paul Ryan als vicepresidentskandidaat zou leiden tot een nationaal debat over ideologie en ideeën. Het campagneteam lijkt het echter niet aan te durven Ryan volledig ‘los te laten’ uit angst dat zijn omstreden budgetplannen kiezers zal afschrikken en de partij in de verdediging zal drukken.

Romney en zijn meest invloedrijke adviseurs lijken in plaats daarvan weer terug te vallen op de oude strategie van constant nadruk leggen op Obama’s ‘mislukte’ eerste termijn. Veel campagnemedewerkers waarschuwen dat zo’n negatieve boodschap niet voldoende zal aanslaan. Ze vinden dat de Republikeinen snel het initiatief naar zich moeten toetrekken door zelf met een positieve boodschap en concrete plannen te komen.

Midden-Oosten
Romney deed vorige week zijn uiterste best om de aandacht te vestigen op de zittende president door hem aan te vallen op zijn buitenlands beleid. Nadat een woedende menigte dinsdag het Amerikaanse consulaat in Benghazi, Syrië, bestormde en vier Amerikaanse medewerkers waaronder de ambassadeur doodde, bekritiseerde Romney onmiddellijk de president. Deze zou zich volgens Romney te verontschuldigend hebben opgesteld met betrekking tot de anti-islamvideo de aanleiding vormde voor de woede in de Arabische wereld. President Romney zou pal voor Amerikaanse waarden zijn gaan staan, luidde de boodschap.

De volgende dag voelde Romney zich alweer genoodzaakt zijn kritiek af te zwakken nadat prominenten uit zowel de Democratische als zijn eigen partij hem beschuldigden politiek te bedrijven over de hoofden van gesneuvelde Amerikanen. Andere campagnemedewerkers weigerden zich voor de aanval op Obama te verontschuldigen. Het toont de twijfel binnen het Republikeinse kamp over de toon en de boodschap van de campagne. Een deel van Romney’s staf lijkt nog te mikken op de zwevende kiezer, een ander deel lijkt vooral de huidige aanhang te willen opzwepen.

Misstap
Gisteren kwam Romney weer negatief in het nieuws toen een filmpje uitkwam van een besloten fundraising-bijeenkomst in mei, waarop Romney aan schatrijke donoren vertelt dat ‘bijna de helft van de Amerikanen zich slachtoffers voelt’ en recht denkt te hebben op uitgebreide overheidsondersteuning. De Democraten sprongen er gretig bovenop en al snel kwam Romney met een verontschuldiging. ‘Het was niet zo handig geformuleerd’, verklaarde  hij en wist vervolgens niet hoe snel hij weer over de economie moest beginnen.

De komende weken zullen aantonen of de Republikeinen in staat zijn de huidige trend te keren. Ondanks Obama’s voorsprong in de peilingen geeft een meerderheid van de Amerikaanse bevolking nog altijd te kennen zijn aanpak van de economische recessie af te keuren. Dit blijft een belangrijke troef voor Romney, die op economisch vlak meer vertrouwen geniet. Als de Republikeinen deze zwakte handig weten uit te buiten zou Romney het Obama nog moeilijk kunnen maken.


Inloggen


Inloggen
Registreren
Wachtwoord vergeten
Wachwoord vergeten
Inloggen