Maarten!

Obama voorkomt crisis met degelijk debatoptreden

Met deze knop kunt u artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier om in te loggen.

De president deelt rake klappen uit, maar Romney blijft overeindMT nr. 0/0000

De Hofstra University in Hempstead, New York, was gisternacht het decor voor het tweede tv-debat tussen president Barack Obama en de Republikeinse uitdager Mitt Romney. Het Democratische campagneteam kon na afloop opgelucht adem halen. De president hield zich goed staande en heeft daarmee een crisis afgewend.

Er werd extra naar dit debat uitgekeken omdat Obama in het eerste tv-debat twee weken geleden zwaar teleurstelde. Nog zo’n zwak optreden en Obama was in zeer zwaar weer terechtgekomen. Het gevolg van de uitglijder in Denver, die in de media breed uitgesponnen werd, was dat Obama zijn ruime voorsprong in minder dan twee weken tijd onder zijn ogen zag verdampen. De druk was dus enorm.

Wat Obama nodig had was een ondubbelzinnige overwinning. Een knock-out was het echter niet. Obama won op punten, luidt de conclusie van veel analisten. Maar Romneys optreden was hoe dan ook dusdanig constant en degelijk dat van een game changer deze keer zeker geen sprake is.

Botsende ego’s
Analisten verwachten in de laatste drie weken een spannende en ook ongekend harde strijd. Het debat van gisternacht was hiervan alvast een voorproefje. De opzet leende zich eigenlijk niet goed voor persoonlijke aanvallen. In een zogenaamd townhall-debat proberen kandidaten meestal vooral sympathiek en empatisch over te komen richting de zwevende kiezers in het publiek. Tijdens het debat liepen de emoties echter vaak zo hoog op dat beide kandidaten vooral bezig waren met aanval en verdediging.

Het is een publiek geheim dat Romney en Obama elkaar privé bepaald niet liggen en dat was vannacht duidelijk te merken. Vooral Obama had moeite dit te verbergen. Romney maakte hier gebruik van door de president in het begin flink te provoceren. ‘Nu ben ik aan het woord. U bent zometeen weer aan de beurt,’ snauwde de Republikeinse kandidaat zijn rivaal toe, toen deze opstond om hem te onderbreken. Obama droop bedeesd af richting zijn kruk.

Tijdslimieten
Ook de presentatrice, CNN journaliste Candy Crowley, moest het ontgelden. Vooral Romney bulderde herhaaldelijk door haar heen, wanneer zij hem tot stilte probeerde te manen omdat hij zijn toegewezen tijd had volgepraat. Maar ook Obama had meer dan eens moeite zich aan de tijdslimieten te houden en trok zich weinig aan van Crowleys interruptiepogingen. Op het vlak van likeability behaalden geen van de twee kandidaten veel punten.

Na een stroef begin begon de president langzaamaan in zijn element te komen. In tegenstelling tot twee weken geleden was hij goed bij de les en zichtbaar gemotiveerd. Hij straalde het staatmanschap uit dat in Denver alleen bij zijn tegenstander te bespeuren was. De president viel terug op de aanvalslijn die in de weken voorafgaand aan het Denver-debat zo effectief was gebleken: Romney afschilderen als een rijke stinkerd die meer om zijn eigen politieke loopbaan geeft dan om de middenklassen. Romney kreeg hij er niet mee op zijn knieën. Maar het was vooral Obama’s eigen imago dat op het spel stond.

Aanslag in Benghazi
Grote blunders bleven aan beide kanten uit. Het was vooral een gemiste kans waarover na afloop het meest gesproken wordt in de media. Romney valt Obama al weken aan op de controverse rond de aanval op het Amerikaanse consulaat in Libië. Hierbij kwamen op 11 september dit jaar vier Amerikanen om het leven, onder wie ambassadeur Chris Stevens.

Romney roept al weken dat Obama en zijn regering meer hadden moeten doen om de beveiliging rond het consulaat te verbeteren. Een expliciet verzoek vanuit het consulaat om extra militair personeel zou zelfs zijn geweigerd. Obama zou daarnaast lange tijd hebben geprobeerd de aanval af te doen als een spontane opstand in reactie op een omstreden Amerikaanse anti-islamfilm. In werkelijkheid was er sprake van een goed geplande terroristische aanval, aldus Romney.

Obama merkte tijdens het debat op dat hij de dag na de aanval al had gesproken van een terroristische aanslag. Romney sprong van zijn kruk. ‘De president gaf dit pas na twee weken toe,’ aldus de Republikeinse kandidaat. Presentatrice Crowley kwam de president echter te hulp en bevestigde zijn bewering. Eventjes stond Romney met zijn mond vol tanden. Republikeinen spraken er na afloop schande van dat de Crowley de kant van de president koos. Democraten zeggen dat de presentatrice alleen maar een aantoonbaar feit bevestigde.


Inloggen


Inloggen
Registreren
Wachtwoord vergeten
Wachwoord vergeten
Inloggen