Romney belooft 'een beter Amerika'

Eclatante overwinning Romney in voorverkiezingen

‘Bedankt Connecticut, Delaware, New York, Rhode Island en Pennsylvania’. Met deze woorden begon Mitt Romney zijn toespraak aan de Republikeinse kiezers na de overwinning in vijf staten in de Republikeinse voorverkiezingen afgelopen nacht. Zoals verwacht pakte Romney de volle buit. ‘Na 43 voorverkiezingen en even zo veel caucuses (bijeenkomsten van een politieke partij) en na lange dagen en nachten ben ik dankbaar voor de verantwoordelijkheid die jullie mij hebben gegeven’, aldus Romney tegen zijn achterban.

Na de opgave van zijn grootste concurrent Rick Santorum vormen de overgebleven opponenten van de voormalig gouverneur van Massachusetts geen serieuze bedreiging meer; de kandidaten voor de Republikeinse nominatie voor het presidentschap Ron Paul en Newt Gingrich staan op een onoverbrugbare achterstand. Concurrenten Paul en Gingrich beraden zich na de duidelijke nederlaag op volgende stappen. Gisteren verklaarde Ron Paul stug door te willen gaan tot de Republikeinse conventie in augustus in Tampa, Florida. ‘Pakt Romney de volle winst, dan ga ik op een aangepaste manier door. Je stopt niet vanwege het feit dat je achterstaat’, aldus het voormalige congreslid van Texas. Newt Gingrich zal ‘realistisch naar zijn positie kijken en vanuit daar besluiten hoe we het land verder kunnen helpen’.

Hoewel de race nog loopt wordt Romney alom beschouwd als dé tegenkandidaat van Obama in de presidentsverkiezingen op 6 november van dit jaar, maar voor het officiële groene licht van de partij moet hij geduld hebben. Romney heeft met de overwinning in de vijf staten nog steeds niet het minimum aantal kiesmannen van 1144 bereikt. Precieze aantallen ontbreken, maar volgens een schatting van CNN staat de teller van Romney nu op 764, Paul en Gingrich hebben na afgelopen nacht respectievelijk 75 en 141 gedelegeerden in bezit.

Toch nam Romney alvast een voorschot op zijn nominatie en eiste na de bekendmaking van zijn overwinning de presidentsnominatie op. Hij richt zijn pijlen vanaf vandaag niet meer op zijn Republikeinse concurrenten, maar op president Obama. De huidige president werd afgelopen nacht de officiële presidentskandidaat van de Democraten, een formaliteit aangezien Obama geen uitdagers had. Romney beschuldigde de president in een vijftien minuten durende speech van ‘zwak leiderschap en valse beloftes’.

In zijn strijd tegen Obama lijkt Romney de steun van Santorum te krijgen, een steun die van harte welkom is in de strijd tegen Barack Obama. ‘Als Romney de kandidaat wordt, zal ik er alles aan doen om hem te helpen winnen. Want dit is een race die gewonnen moet worden’, aldus Santorum tijdens een interview met CNN-anchorman Piers Morgan. Op 4 mei zullen de twee kemphanen Santorum en Romney tijdens een bijeenkomst van gedachten wisselen.

Met de leus ‘Een beter Amerika begint vanavond’ sluit het Romneykamp het hoofdstuk van de Republikeinse voorverkiezingen voor een groot deel af, de aandacht richt zich vanaf vandaag op de landelijke campagne om de zwevende kiezers voor de Republikeinse kar te spannen. ‘Alles draait om de economie, en we zijn niet stom’. Met deze verwijzing naar een uitspraak van Bill Clinton in de strijd om het presidentschap van 1994 tegen George H.W. Bush Senior,  waarschuwde Romney president Obama. Romney gaat de komende periode vol vertrouwen tegemoet: ‘We gaan winnen op 6 november.’

CNN Elections 2012

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.