Romney versus Obama

De strijd gaat beginnen

Ondanks moedige taal na de nederlaag in de voorverkiezingen op 4 april jongstleden, heeft de Republikeinse presidentskandidaat Rick Santorum toch besloten uit de race naar het Witte Huis te stappen. Dit maakte hij gisteravond bekend tijdens een persconferentie. Redenen voor de opgave zijn de schijnbaar onoverbrugbare achterstand in kiesmannen op concurrent Mitt Romney en de labiele gezondheidstoestand van zijn driejarige dochter.

Na een weekend van ‘gebed en bezinning’ kwam Santorum tot deze beslissing. Voor de voormalige senator en afgevaardigde van Pennsylvania is de slag verloren, maar de oorlog niet. ‘We zijn niet klaar met de strijd. We gaan door met de strijd voor onze stemmers’. Santorum gaat er alles aan doen om het Barack Obama lastig te maken: ‘Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat moeten weer Republikeins worden’. Deze krachtige woorden betekenen wellicht de opmaat voor een gooi naar het presidentschap in 2016 of 2020.

Vrije doortocht
De nominatie voor de Republikeinse presidentskandidaat ligt dus voor het oprapen voor Mitt Romney. Na de opgave van Rick Santorum ligt het in de lijn der verwachting dat Romney de Republikeinse presidentskandidaat wordt. Romney hoeft van de overgebleven concurrenten Ron Paul en Newt Gingrich theoretisch gezien geen gevaar meer te verwachten. 
De hoofdtaak van Romney bestaat nu uit het verenigen van de verschillende stromingen binnen de Republikeinse partij. Bijkomstig voordeel is dat ze allemaal een identiek politiek doel hebben: ze zijn er namelijk op gebrand president Obama uit het Witte Huis te zetten. Vanuit dit perspectief zal Romney als een bruggenbouwer aan de slag moeten;  een lastige opgave gezien de splitsing binnen de Republikeinen die zich openbaarde tijdens de voorverkiezingen.

Steun van Santorum
Veel zal ervan afhangen aan welke overgebleven Republikeinse kandidaat Santorum zijn steun geeft. De hulp van een concurrent die elf overwinningen heeft behaald, een aantal vaste gedelegeerden bezit en gesteund wordt door een belangrijk blok van conservatieve christenen, zou de strijd voor Romney tegen president Obama een stuk eenvoudiger maken. De grote vraag blijft hoe Romney zich van de steun van Santorum kan verzekeren.  Aan de ene kant moet hij het conservatieve blok van Santorum-kiezers achter zich zien te krijgen, anderzijds moet Romney stemmen winnen binnen het brede algemene Amerikaanse electoraat.

Maar de steun van Santorum aan zijn grootste concurrent is niet vanzelfsprekend. Vanwege de bittere en soms vuile campagnespelletjes die gespeeld werden, schuift Santorum de beslissing wie hij gaat steunen in de toekomstige voorverkiezingen voorlopig voor zich uit. Of de gelederen zich op tijd zullen gaan sluiten binnen de Republikeinse partij is nog maar de vraag, maar één ding kan met zekerheid gezegd worden: de strijd om het Witte Huis gaat vanaf vandaag tussen Mitt Romney en Barack Obama.Wie het meeste betaalt, bepaalt.
Volgens het laatste rapport van de Federal Election Commissie beschikte Rick Santorum over een campagnebudget van 15,6 miljoen dollar. Dit budget bestond uit individuele donaties en giften van political action committees. De totale uitgaven werden geraamd op ongeveer 14,1 miljoen dollar.

In vergelijking met het budget van de huidige president Obama is dat een schijntje. Obama heeft in dit verkiezingsjaar een voorlopig budget van 157 miljoen dollar tot zijn beschikking. De verwachte Republikeinse kandidaat Romney staat op de lijst met een voorlopig bedrag van 73,7 miljoen dollar. Wie het Witte Huis in wil, moet dus over een grote en bij voorkeur onuitputtelijke geldbron beschikken. In 2008 had Obama maar liefst een budget van 747,8 miljoen dollar nodig om president te worden.

Meer cijfers en informatie:

FEC

CNN Elections 2012 Santorum staakt de strijd

Politico 'Wat moet Romney nu doen?'

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.