Maarten!

Verkiezingsdag in Amerika

Met deze knop kunt u artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier om in te loggen.

De Amerikaanse kiezer velt zijn oordeelMT nr. 0/0000

Het is verkiezingsdag in Amerika. In werkelijkheid is vandaag de laatste verkiezingsdag, want veel Amerikanen konden al weken van tevoren hun stem uitbrengen. Zo’n 30 miljoen Amerikanen in 34 staten maakten van deze early voting-mogelijkheid gebruik. In verschillende plaatsen leidde dit vorig weekend al tot chaos, schermutselingen en rechtszaken. Het is misschien een klein voorproefje van wat Amerika de komende weken te wachten staat.

Het is immers maar de vraag of de uitslag morgenochtend daadwerkelijk bekend zal zijn. In het handjevol swing states waar het deze verkiezingen om draait liggen de twee kandidaten zo dicht bij elkaar dat het goed mogelijk is dat een officiële uitslag nog lang op zich zal laten wachten. Iedereen herinnert zich nog de verkiezingen van 2000, toen de Supreme Court na een wekenlange juridische strijd besloot dat George Bush gewonnen had.

Veel analisten vrezen ook dit jaar voor een langslepend juridisch gevecht. Beide campagneteams hebben al een leger van juristen in de staten paraat om te controleren of het stemproces volgens de regels verloopt en eventuele onrechtmatigheden onmiddellijk aan te vechten. Bij kleine verschillen in de uitslagen zal de verliezende partij ongetwijfeld een hertelling van de stemmen eisen. Politico legt uit waarom de kans dat de presidentsrace dit jaar into overtime gaat vrij groot aanwezig is. (zie onderaan artikel)

Vooral de staat Ohio werd deze campagne hard bevochten. Vrijwel alle wegen naar het Witte Huis voeren langs de Buckeye State, zo tonen zowel de berekeningen als de recente geschiedenis aan. Deze staat was de afgelopen maanden het toneel van een waar politiek slagveld. Maandenlang werden mensen dagelijks tot in hun huiskamer bestookt met campagneretoriek. Romney maakt vandaag nog één laatste keer zijn opwachting in de staat om de laatste kiezers te overtuigen.

Get out the vote, dat is waar het op deze dag om draait in de battleground states. Vele miljoenen Amerikanen zullen vandaag immers bij de stemlokalen wegblijven. Ondanks het onmiskenbare belang en de enorme publiciteit rondom deze verkiezingen. Ze zijn campagne-moe, ongeïnteresseerd of teleurgesteld in de politiek, geloven niet dat hun stem telt, of vinden het stemmen simpelweg te veel gedoe. De kandidaat die te elfder ure de meeste van deze potentiële stemmers weet op te trommelen, heeft een groot voordeel.

Terwijl Romney Election Day nog benut om de laatste zieltjes te winnen, zal president Obama vanuit zijn thuisstad Chicago de uitslag afwachten. Nooit zullen we meer een campagnespeech horen van de man die de wereld veroverde met zijn redenaarskunst. Wordt de president vannacht herkozen, dan zal hij in 2016 immers niet herverkiesbaar zijn. In Iowa, de staat waar het in 2008 voor de president allemaal begon, hield hij gisteren zijn allerlaatste campagnespeech.

Tijdens de toespraak was Obama zichtbaar geëmotioneerd. Het zal een combinatie zijn geweest van het effect van een lange en slopende campagne en het besef dat deze speech zijn laatste was. Obama’s stem stokte zo nu en dan en enkele tranen stroomden over zijn wangen. Hij vertelde het publiek dat hij de voorbije vier jaar iedere dag voor hen gevochten had en dat de komende vier jaar zal blijven doen, als het Amerikaanse volk hem weer het vertrouwen gunt. ‘Four more years!’, scandeerden de toehoorders.

Meer lezen:
http://www.politico.com/news/stories/1112/83364.html


Inloggen


Inloggen
Registreren
Wachtwoord vergeten
Wachwoord vergeten
Inloggen