Maarten!

Wie profiteert van Sandy?

Met deze knop kunt u artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier om in te loggen.

Orkaan leidt tot stormachtige campagne-speculaties MT nr. 0/0000

door Eric Mus

30 oktober - Orkaan Sandy baant zich een vernietigend pad door de staten aan de Oostkust van Amerika. Talloze Amerikanen vrezen voor hun bezittingen en hun leven. Zo’n zeven miljoen mensen zitten zonder stroom. Het openbaar vervoer ligt stil, straten overstromen en ziekenhuizen worden geëvacueerd. Ondertussen vraagt men zich in Washington af welk effect de storm zal hebben op de presidentsrace.

Ligt hier een grote mogelijkheid voor Obama om zich presidentieel op te stellen en zich te profileren als de kalme leider om wie een bange natie zich schaart? Of wordt Sandy Obama’s Katrina, de orkaan die in 2005 president Bush politiek de das omdeed? En wat als de talloze en peperdure spotjes de kiezer helemaal nooit bereiken, omdat zijn radio of televisie niet werkt?

Politiek overboord
Columnist Dana Milbank van de Washington Post bekeek alle verschillende scenario’s en kwam tot de conclusie: ‘Who knows?’ En volgens hem misschien nog wel belangrijker: ‘Who cares?’ Want sommige dingen zijn nu eenmaal belangrijker dan politiek, aldus Milbank. Zelfs een week voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Ook de beide kandidaten realiseren zich dat dit niet het moment is voor politieke steekspellen. Ze zegden uit piëteit en vaak pure noodzaak campagnebijeenkomsten af en spraken uitgebreid en schijnbaar oprecht hun zorg en medeleven uit richting de burgers in de getroffen gebieden. Beide mannen beseffen dat de schijn van politieke uitbuiting van zo’n calamiteit dodelijk kan zijn voor hun kansen op 6 november.

Maar het leidt weinig twijfel dat de twee presidentskandidaten de huidige gebeurtenissen op zijn minst gedeeltelijk bezien vanuit berekenend campagneperspectief. ‘Anti-politics politics’, noemt Politico het. De afmattende verkiezingsstrijd heeft na maanden zijn climax bereikt, en je kunt de kandidaat uit de campagne halen, maar de campagne niet uit de kandidaat.


Inloggen


Inloggen
Registreren
Wachtwoord vergeten
Wachwoord vergeten
Inloggen