De Nieuwe Maarten!: Staat van de misdaad


De nieuwe Maarten! ontleedt de criminaliteit in Nederland. Als u dagelijks het journaal kijkt zult u denken dat Nederland met de dag misdadiger wordt. Niets is minder waar: de criminaliteit daalt al jaren. Hoe komt dat? Meer blauw op straat voorkomt misdaad in ieder geval niet, dat doen rechercheurs. En juist daar is een tekort aan.
 
Lees hier alvast het voorwoord van Maarten van Rossem: ‘Televisiekijkers denken dat het met de misdaad nog nooit zo erg gesteld was.’
 
Ook in dit nummer:  
 
Maarten duidt de twintigste eeuw
De oorlogen domineren het beeld van de twintigste eeuw. Onterecht, stelt Maarten. In deze eeuw maakte de mens een ongekende technologische groei door, waardoor ons leven langer én aangenamer werd.
 
Psycholoog Douwe Draaisma: ‘De meeste eerste herinneringen zijn onaangenaam’
Maarten interviewt Draaisma over de werking van het geheugen. Werkt het geheugen van mannen anders dan dat van vrouwen? En hoe zit het met déjà vu’s? 
                                                                                                                                                         
DNA-onderzoek: privacymonster of leuke hobby?
Het is ongekend populair: het uitpluizen van je stamboom. Maar aan DNA-onderzoek kleven ook privacyrisico’s. En worden we er nu echt wijzer van?
 
Waar een klein land goed in is: Nederland is de tweede voedselexporteur ter wereld
Na de Verenigde Staten is ons land de grootste exporteur van landbouwproducten. Hoe is dat in vredesnaam mogelijk?
 
Hoezo ‘crisis van de democratie’?
Voorstellen voor hervorming van politieke stelsel zijn er genoeg: van een gekozen burgemeester tot het districtenstelsel. Het is echter onduidelijk welk probleem deze plannen oplossen, want onze democratie functioneert prima.
 
En ook: Max Westerman is slachtoffer geworden van een gewapende overval, Duco Hellema maakt zich zorgen over de rol van minister van Buitenlandse Zaken en Maarten recenseert Joshua B. Freeman’s A History of the Factory.
 
Bestel de nieuwe Maarten! hier.
In onderstaand filmpje vertelt Maarten over de nieuwe Maarten!

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.