De nieuwe Maarten!: Europa first


In de nieuwe Maarten! aandacht voor de oorsprong en toekomst van de economische en politieke integratie in Europa. Europa moet voortaan zijn eigen boontjes doppen op het wereldtoneel, schrijft Maarten. Hij onderzoekt de redenen om de euro in te voeren en tijdens de eurocrisis Griekenland te redden. Hij komt tot de conclusie dat economische motieven helemaal niet de belangrijkste waren voor de bekende ‘gemeenschappelijke markt’.

Ook in deze editie:

Europese toekomstmuziek: Maarten van Rossem interviewt Frans Timmermans
Frans Timmermans en Maarten zijn optimistisch over de toekomst van Europa. Met de euro komt het goed en voor een nieuwe Koude Oorlog hoeven we niet te vrezen.

Europa is niet klein te krijgen
Europa is zwak en verdeeld door crisis op crisis. Of toch niet? Nee, economisch staat Europa prima zijn mannetje. Voor de opkomst van China of India hoeven we niet bang te zijn.

Eigenwijze Britten
De Britten hebben zich nooit thuis gevoeld in Europa en de Brexit zal dan ook onomkeerbaar zijn. De eeuwige einzelgänger kiest zijn eigen koers.

Europa in de vitrine: Maarten van Rossem en Geert Mak bezoeken het Huis van de Europese Geschiedenis
Sinds kort staat in Brussel een nieuw museum, gewijd aan 2000 jaar gedeelde Europese geschiedenis. Maarten en Geert Mak dwalen door dit gezamenlijk verleden.

Emmanuel Macron, de president die Europa wil hervormen
Eerst Frankrijk, dan Europa. De nieuwe Franse president Emmanuel Macron heeft grote plannen. Gaat hij ze waar kunnen maken?

Ruzie tussen lidstaten: onderdeel van de Europese traditie
De spanningen lopen op tussen de lidstaten van de Europese Unie. Geen probleem, zegt Europacorrespondent Caroline de Gruyter, dat betekent dat het systeem nog werkt.

Ook ziet u: een infographic waarin cijfers de waarheid spreken: Europa hoeft voorlopig niet bang te zijn voor de opkomst van Aziatische markten.

En verder: column van Duco Hellema.

Bestel dit nummer of neem een abonnement en ontvang 3x Maarten! voor slechts € 15.