De nieuwe Maarten!: Straatarm en steenrijk


In de nieuwe Maarten! richt Van Rossem zijn pijlen op inkomensongelijkheid. De toename hiervan is in zijn ogen een sluipende dreiging die een democratie dodelijke schade kan toebrengen. De VS verkeren al in de gevarenzone. In een essay toont Maarten aan hoe in Amerika een schatrijke elite is ontstaan, die de rest van de bevolking laat stikken. Zijn advies aan de Amerikanen luidt dan ook: wilt u een rechtvaardiger samenleving, stem dan niet op de Republikeinen!

Lees hier alvast Maartens voorwoord: 'Het neoliberalisme dient eindelijk ten grave te worden gedragen.'

Ook in deze editie:

Econoom Maarten Schinkel: EU moet sterkere eenheid worden om te voorkomen dat euro ploft
Maarten overlegt met NRC-columnist Schinkel over het doornige pad van de euro. 'We hebben geen andere keus dan bij elkaar te kruipen.'

(On)gelijkheid in Nederland: rijke werknemers en arme flexkrachten
Wat inkomensverdeling betreft zijn flexwerkers en vrouwen in Nederland nog steeds achtergesteld. Michèle de Waard ging op onderzoek uit.

Een simpel beeld van de Tweede Wereldoorlog
Maarten gaat in gesprek met de Britse historicus Keith Lowe, die in zijn nieuwe boek beschrijft hoe de huidige wereld is gevormd door de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen onze instituties, ook ons denken en onze taal zijn doordrenkt met symbolen die zijn ontleend aan de catastrofe van 1939-1945. En dat is niet zonder gevaar, aldus Lowe.

Veranderdrift: van de regen in de drup
Politici kunnen het niet laten: steeds moet het anders. Maar steeds gaat het mis. Bij de Nationale Politie, het UWV, de Belastingdienst, om maar een paar voorbeelden te noemen, zijn de reorganisaties volkomen mislukt. Waarom gaat het fout? En hoe kan het slimmer?

Het eind der tijden, of toch niet?
Nog even en het wordt ondraaglijk warm op aarde, woeste zeeën overspoelen het land, alle mensen en dieren sterven uit. Klimaatalarmisten grossieren in de vreselijkste doemscenario's. Maar zal het echt zo'n vaart lopen?

Het zelfgegraven graf van de PvdA
Nederland heeft zijn welvaart en succes voor een groot deel te danken aan de PvdA. Toch verliest de partij gestaag zetels. Rob Hartmans zoekt uit hoe de sociaal-democraten aan de rand van de afgrond belandden.

En ook: Max Westerman spot een lichtpuntje ten tijde van Trump, Duco Hellema vraagt zich af wat Nederland kan bereiken als lid van de Veiligheidsraad, zo (on)gelijk zijn Iran, België, Rusland, China, Zuid-Afrika, India, Brazilië en Turkije en Maarten zet de negen belachelijkste onheilsvoorspellingen op een rij.
 

Bestel dit nummer of word lid en ontvang 3x Maarten! voor slechts € 15.