Maarten!

360 magazine: Jonathan Powell: 'De oplossing schuilt in vechten en praten'

Met deze knop kunt u artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier om in te loggen.

Het kan en het moetMT nr. 0/0000

Terroristen kun je nooit verslaan met alleen geweld. Maar hoe kom je tot een akkoord met mensen die gruwelijke misdaden begaan, en die niet voor rede vatbaar lijken? Jonathan Powell, onderhandelaar van de Britse regering tijdens het vredesproces in Noord-Ierland, legt in The Guardian uit hoe het kan – en dat het moet.
 
De Britse regering kreeg voor het eerst met terrorisme te maken in 1919, toen het Iers Republikeins Leger (de IRA) werd opgericht om de Britten uit Ierland te verdrijven. De terreurdaden van de IRA, die zowel burgers als militairen vermoordde, werden door de autoriteiten beantwoord met nietsontziende represailles, wat weer verder geweld van de IRA uitlokte. De Britse premier David Lloyd George zei dat zijn regering nooit met die ‘bende moordenaars’ zou praten. Maar in 1920 werd beide partijen al duidelijk dat een militaire overwinning er niet in zat. Lloyd George liet de relatief lage ambtenaar Alfred Cope in het geheim contact zoeken met Michael Collins en andere IRA-leiders. Cope wist met de rebellen in gesprek te komen en een staakt-het-vuren af te spreken. Dat leidde in 1921 tot een vredesoverleg in Downing Street, dat uiteindelijk een akkoord opleverde, al was het een zwak akkoord dat later weer in duigen viel.

Zesenzeventig jaar later, in december 1997, gingen Tony Blair en ik in precies dezelfde kamer in Downing Street aan tafel zitten met Gerry Adams en Martin McGuinness. De onderhandelingsdelegaties van Sinn Féin en de Britse regering zaten zelfs ieder aan dezelfde kant van de tafel als in 1921. En ook dit overleg was een grote gebeurtenis. Buiten stonden meer tv-camera’s opgesteld dan tijdens de verkiezingen zeven maanden daarvoor, en we waren allemaal nerveus. Alastair Campbell had opdracht gegeven de kerstboom bij de voordeur weg te halen, zodat er geen foto’s gemaakt konden worden van terroristen bij die gezellige kerstdecoratie.

Verder lezen?

Inloggen


Inloggen
Registreren
Wachtwoord vergeten
Wachwoord vergeten
Inloggen