Maarten!

Het Oekraïne-referendum: een ondemocratisch referendum

Met deze knop kunt u artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier om in te loggen.

Door: Maarten van RossemMT nr. 0/0000

Populistische herrieschoppers hebben in naam van de democratie het Oekraïnereferendum van aanstaande woensdag afgedwongen. Terwijl er niets – maar dan ook echt niets – valt aan te merken op het Kamerbesluit over het handelsverdrag.
 
Het is een zonderlinge zaak dat we aanstaande woensdag een stem moeten uitbrengen voor of tegen een handelsverdrag met Oekraïne dat al lang is goedgekeurd door onze volksvertegenwoordiging – een verdrag dat sinds 1 januari zelfs al grotendeels in werking is getreden. Vanwaar dit volkomen overbodige referendum?
 
Je zou denken dat de initiatiefnemers werkelijk bezorgd zijn over de mogelijke gevolgen van dit verdrag. Dat is echter niet of nauwelijks het geval. We kunnen het referendum het beste beschouwen als een populistische guerrilla-actie tegen de parlementaire democratie. Het interview met initiatiefnemers Arjan van Dixhoorn en Pepijn van Houwelingen dat enkele dagen geleden in nrc.next stond, onderstreept die constatering. Van Dixhoorn en Van Houwelingen hebben allerlei bezwaren tegen de EU maar Oekraïne kan hen ʻniets schelen’.

Verder lezen?

Inloggen


Inloggen
Registreren
Wachtwoord vergeten
Wachwoord vergeten
Inloggen