Maarten!

De jacht op Ratko Mladic: de slager van Srebrenica

Met deze knop kunt u artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier om in te loggen.

De Bosnische generaal Ratko Mladic wordt ervan beschuldigd duizenden burgers te hebben gedood in Srebrenica en Sarajevo – de ergste gruweldaad in Europa sinds het nazitijdperk. De Britse journalist Julian Borger van The Guardian reconstrueert hoe Mladic veertien jaar lang op vrije voeten kon blijven, en hoe hij uiteindelijk toch werd gepakt.

In juli 1997 kreeg de Joegoslavische legerofficier Milan Gunj een dringend telefoontje, thuis in Belgrado. Er was iets merkwaardigs aan de hand en hij moest ogenblikkelijk naar zijn werk komen. Het werk van stafonderofficier Gunj kan het best worden omschreven als dat van een hotelhouder in het leger. Hij was opgeklommen van legerkok en cateraar tot stafofficier en hij had nu de betrekkelijk aangename taak om toe te zien op het onderhoud van een groot aantal ommuurde en beveiligde vakantieparken, waar sinds jaar en dag de hoge omes van het Joegoslavische leger mochten verpozen. De man die hem op die zomerdag belde was een soldaat die werkzaam was in een van deze idyllische oorden – en wel in Rajac, in de bosrijke heuvels van midden-Servië. De soldaat wilde over de telefoon verder geen mededelingen doen, maar hij drong erop aan dat Gunj zo snel mogelijk zou komen.

Een paar tellen later kreeg hij nog een telefoontje. Dit keer van een medewerker van de Joegoslavische stafchef van het leger, die zei dat Gunj ogenblikkelijk naar Rajac moest gaan om zich over zijn gasten te ontfermen. Ter plaatse zou hij alle informatie krijgen die hij nodig had. Gunj stapte in zijn auto en reed naar het zuiden.

Verder lezen?Inloggen


Inloggen
Registreren
Wachtwoord vergeten
Wachwoord vergeten
Inloggen