Maarten!

De EU overleeft ook deze crisis

Met deze knop kunt u artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier om in te loggen.

Door: Maarten van RossemMT nr. 1/2016

De Europese Unie zucht en kraakt door de komst van vele vluchtelingen. Toch zal het bondgenootschap blijven bestaan. Niet uit idealisme, maar uit doodgewoon eigenbelang, stelt Maarten.

Hoe komt het dat de Europese Unie, het meest geslaagde grootschalige integratieproject ooit, nu al voor de tweede maal in tien jaar terecht is gekomen in een diepe crisis? Eerst waren er problemen met de euro, nu met de vluchtelingenstroom. Dat is het gevolg van het succes van de EU en de altijd aanwezige frictie tussen de gezamenlijke en de nationale belangen. 

Komt het iedereen goed uit, dan prevaleren de gezamenlijke belangen; zo niet, dan krijgen de enghartige nationale belangen voorrang. Vanwege het succes van de gezamenlijke markt leek de euro de beste oplossing voor de aanhoudende valutaproblemen waar de samenwerkende naties last van hadden. Bovendien hoopte Frankrijk via een gezamenlijke munt meer greep te krijgen op het monetaire beleid binnen de EU. Deskundigen waarschuwden voor de risico’s als de invoering van de euro niet werd vergezeld van instituties die zouden moeten zorgen voor een beter gecoördineerd financieelbancair beleid.
 

Verder lezen?
Inloggen


Inloggen
Registreren
Wachtwoord vergeten
Wachwoord vergeten
Inloggen