Maarten!

Het spook van de ongelijkheid is terug

Met deze knop kunt u artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier om in te loggen.

Door: Bart de KoningMT nr. 4/2014

Decennialang kreeg iedereen die hard werkte het beter dan zijn ouders. Maar de sociale stijging is tot stilstand gekomen. De tegenstellingen nemen zelfs weer toe. Kunnen dubbeltjes nog kwartjes worden?

Gaat er nog weleens een dag voorbij zonder Thomas Piketty? Zelfs als de naam van de Franse econoom niet valt is zijn onderwerp – de groeiende kloof tussen arm en rijk – voortdurend in het nieuws. ‘Onderkant staat stil – de kloof groeit,’ zo vatte NRC Handelsblad begin juni een onderzoek van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid samen.

Het past in een lange reeks nieuwsberichten. Een kleine greep uit de laatste maanden: ‘Europa heeft zijn lager opgeleiden uitgesloten,’ schreef schrijver David van Reybroeck op De Correspondent. ‘Mbo-zorgstudenten zijn kansloos op de arbeidsmarkt,’ kopte Het Parool. ‘Al die verdwenen mbo-banen komen dus nooit meer terug,’ meldde de Volkskrant. Onder de kop ‘Kenniseconomie? Er zijn ook vmbo’ers’ vertelde Hans Kamps bij zijn afscheid als voorzitter van de Bond van Uitzendondernemingen in Trouw dat hij zich ernstig zorgen maakt: ‘We hebben het in Nederland steeds over een kenniseconomie, terwijl 60 procent van de jongeren naar het vmbo gaat. Dat is de praktijk, maar daar hoor je eigenlijk niemand over. Ruim 100.000 jongeren ontvangen jeugdzorg, er zitten 240.000 jongeren in de Wajong en dat aantal neemt nog steeds toe. De kans op werk is voor hen klein.’

Verder lezen?

Inloggen


Inloggen
Registreren
Wachtwoord vergeten
Wachwoord vergeten
Inloggen