Maarten!

Beursfraude. Grootschalige zwendel bij de VOC

Met deze knop kunt u artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier om in te loggen.

Door: Mirjam JanssenMT nr. 0/0000

0/0000

De VOC was het eerste bedrijf ter wereld met verhandelbare aandelen. Dat was een belangrijke vernieuwing, maar het systeem bleek fraudegevoelig. Een jarenlang conflict tussen de Compagnie en zakenman Isaac le Maire maakt duidelijk wat er mis kon gaan.
 
Isaac le Maire had graag het laatste woord. Ruim twintig jaar lang verkeerde Le Maire in conflict met de VOC, en om zijn gelijk te halen schuwde hij geen rotstreek of proces. In 1609 was hij een spil in slimme VOC logo                         zwendel met VOC-aandelen. Daarmee hoopte hij het bedrijf te schaden                                       en zelf veel geld te verdienen.

De VOC ontstaat
Misschien werd zijn geldingsdrang veroorzaakt door het gevoel dat hij er niet echt bij hoorde. Le Maire was rond 1558 geboren in de Zuidelijke Nederlanden en na de inname van Antwerpen door de Spanjaarden naar Amsterdam gevlucht. De gevestigde orde probeerde nieuwkomers op afstand te houden, maar door alles aan te pakken had Le Maire zich toch tot een geslaagde zakenman ontwikkeld. Ook had hij de basis voor een eigen dynastie gelegd: hij verwekte bij zijn echtgenote 22 kinderen. Rond 1600 raakte hij betrokken bij de zogeheten Compagnie van de Veertien Schepen, die op Indië voer. Hij stak er een flink deel van zijn eigen kapitaal in. Achteraf gezien begon daarmee de ellende.

Verder lezen?

Inloggen


Inloggen
Registreren
Wachtwoord vergeten
Wachwoord vergeten
Inloggen