Voorvechter van het kinderrechtenverdrag: Logboek Margrite Kalverboer

Margrite Kalverboer is de nieuwe Kinderombudsvrouw. In de week van haar beëdiging hield ze een logboek bij over haar plannen voor en met kinderen.

 
Margrite Kalverboer

 

Dinsdag 5 april
Vandaag ben ik door de Tweede Kamer gekozen tot nieuwe Kinderombudsman. Meteen heb ik een afspraak met het Jeugdjournaal. Een van de vragen is hoe mijn functie moet gaan heten: Kinderombudsman of -vrouw? De kinderen die kijken weten het: Kinderombudsvrouw.

Vrijdag 8 april
Opnames voor het Zapp Weekjournaal. Daarvoor praat ik op een school  ik met leerlingen over wat zij van de nieuwe Kinderombudsvrouw verwachten. Wat ik ga doen aan kindermishandeling, vraagt een leerling. Ik vertel dat we weten dat heel veel kinderen worden mishandeld, maar dat we niet weten om wie het gaat.

Na de opnames komt een jongen naar me toe met een oplossing. ‘We moeten er heel veel over praten in de klas en dan gaat er vanzelf een kind huilen. Dan weten we wie het is en kunnen we samen helpen.’ Ik denk: je hebt gelijk. Kinderen komen zelf vaak met de mooiste suggesties. Ik neem deze mee in mijn gedachtegang om de verborgen mishandeling zichtbaar te krijgen.