Maarten van Rossem bespreekt de geopolitiek

Update woensdag 26 januari 2022
De collegeavond: Maarten van Rossem over geopolitiek vindt doorgang op 15 februari 2022 in de Grote Zaal in TivoliVredenburg te Utrecht. Een geldig coronatoegangsbewijs is vereist. Tijdens dit evenement wordt de 1,5 meter maatregel gehandhaafd en wordt er rekening gehouden met een beperkte zaalcapaciteit. Lees hier de servicemail voor extra informatie. We kijken ernaar uit u binnen de geldende maatregelen te verwelkomen. 

In de huidige geopolitiek, waarin de contouren van een multipolaire wereld zich aftekenen, lijken de Verenigde Staten en China af te stevenen op een nieuwe Koude Oorlog. Ondertussen staat Europa op een geopolitiek kruispunt. Het afscheid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, maar ook de voortdurende coronacrisis, wakkeren de diplomatieke rivaliteit tussen de grootmachten aan. Onstuimige tijden op het wereldtoneel vragen om duiding en relativering en wel van niemand minder dan van Nederlands bekendste historicus.

Op 15 februari 2022 plaatst Maarten van Rossem de internationale betrekkingen in historisch perspectief. Hij buigt hij zich over de grote wereldpolitieke verschuivingen van afgelopen decennia. Wie heeft er anno 2021 de beste papieren in handen om de wereld te leiden? Volgens Maarten zou het zomaar de eeuw van Europa kunnen worden.

Met het aantreden van de Amerikaanse president Joe Biden, hopen de Verenigde Staten opnieuw de rol van leider van de vrije wereld op zich te nemen. Maarten legt in zijn college uit waarom dat verre van vanzelfsprekend is. Hij blikt terug op de decennia na de Tweede Wereldoorlog, toen de Verenigde Staten nog beschouwd werden als een onaantastbare reus. Maar het goede voorbeeld geeft ‘the one indispensable nation’ al lang niet meer.

Ook economisch gezien ziet de wereld er nu totaal anders uit dan in 1960. De geopolitiek is veel complexer geworden. De herkenbare ‘vrije wereld’, zoals in de eerste decennia van de Koude oorlog, is verdwenen en daarmee ook de overtuiging van een onvermijdelijk en noodzakelijk Amerikaans leiderschap. Volgens Maarten zullen de Europese Unie, China en de Verenigde Staten gezamenlijk een weg moeten vinden om de wereld economisch op de rails te houden. Want alleen samen kunnen problemen als de opwarming van het klimaat worden opgelost.

Benieuwd geworden naar het college van Maarten? Livestreamtickets zijn tot 15 februari, 17.00 uur verkrijgbaar onderaan de pagina.

Collegeavond – Het ontstaan van een nieuw machtsevenwicht, 2001-2021
Dinsdag 15 februari 2022
Aanvang: 20.00 – 21.30 uur
(Geen pauze, drankjes mogen mee in de zaal)
Locatie: Grote Zaal, TivoliVredenburg, Utrecht

NOTE: Dit college stond aanvankelijk gepland op dinsdag 30 november 2021. Wegens de aangescherpte coronamaatregelen is de datum gewijzigd. Uw tickets worden automatisch omgezet. Tickethouders hebben hierover een mail ontvangen.

Mochten wij voor 1 december 2021 geen restitutieverzoek hebben gekregen, dan gaat de organisatie ervan uit dat u akkoord gaat met de omboeking van uw ticket naar 15 februari 2022. Tickets kunnen na deze datum niet meer worden geretourneerd. Bent u verhinderd, dan raden we u aan uw ticket(s) aan vrienden/familie of op TicketSwap aan te bieden. Bekijk de FAQ of neem voor overige vragen contact op met de klantenservice. Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur via +31 (0)24-2027832 of via klantenservice@maartenonline.nl.

Tijdens dit evenement wordt de regelgeving van het RIVM opgevolgd. Naast een geldig ticket, worden bezoekers bij binnenkomst om een legitimatie- en coronatoegangsbewijs gevraagd (vaccinatiebewijs, herstelbewijs of een negatief testbewijs via Testen voor Toegang). 

 

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.