Maarten van Rossem bespreekt de geopolitiek

In de huidige geopolitiek, waarin de contouren van een multipolaire wereld zich aftekenen, lijken de Verenigde Staten en China af te stevenen op een nieuwe Koude Oorlog. Ondertussen staat Europa op een geopolitiek kruispunt. Het verwachte afscheid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, maar ook de voortdurende coronacrisis, wakkeren de diplomatieke rivaliteit tussen de grootmachten aan. Onstuimige tijden op het wereldtoneel vragen om duiding en relativering en wel van niemand minder dan van Nederlands bekendste historicus.

Op 19 november en 30 november 2021 plaatst Maarten van Rossem de internationale betrekkingen in historisch perspectief. In twee op zichzelf staande colleges buigt hij zich over de grote wereldpolitieke verschuivingen van afgelopen decennia. Wie heeft er anno 2021 de beste papieren in handen om de wereld te leiden? Volgens Maarten zou het zomaar de eeuw van Europa kunnen worden.

Met het aantreden van de Amerikaanse president Joe Biden, hopen de Verenigde Staten opnieuw de rol van leider van de vrije wereld op zich te nemen. Maarten legt in zijn colleges uit waarom dat verre van vanzelfsprekend is. Hij blikt terug op de decennia na de Tweede Wereldoorlog, toen de Verenigde Staten nog beschouwd werden als een onaantastbare reus. Maar het goede voorbeeld geeft ‘the one indispensable nation’ al lang niet meer.

Ook economisch gezien ziet de wereld er nu totaal anders uit dan in 1960. De geopolitiek is veel complexer geworden. De herkenbare ‘vrije wereld’, zoals in de eerste decennia van de Koude oorlog, is verdwenen en daarmee ook de overtuiging van een onvermijdelijk en noodzakelijk Amerikaans leiderschap. Volgens Maarten zullen de Europese Unie, China en de Verenigde Staten gezamenlijk een weg moeten vinden om de wereld economisch op de rails te houden. Want alleen samen kunnen problemen als de opwarming van het klimaat worden opgelost.

Benieuwd geworden naar de colleges van Maarten van Rossem over de geopolitiek? Tickets zijn nu (beperkt) beschikbaar onderaan deze pagina.

Collegeavond – Maarten van Rossem over de geopolitiek, 1979-2001 
Vrijdag 19 november 2021
Aanvang: 20.00 uur
NOTE: Dit college stond aanvankelijk gepland op dinsdag 26 oktober, wegens privéomstandigheden is de datum gewijzigd. Tickethouders zijn hiervan per mail op de hoogte gesteld. Heeft u geen mail ontvangen, neemt u dan contact op via: redactie@maartenonline.nl 

Collegeavond – Maarten van Rossem over de geopolitiek, 2001-2021
Dinsdag 30 november 2021
Aanvang: 20.00 uur

Update september 2021.
De collegeavonden kunnen doorgang vinden. Tijdens dit eendaagse evenement wordt de regelgeving van het RIVM opgevolgd.
– Maximaal tweederde van de geplaceerde capaciteit aan bezoekers is toegestaan.
– 
Bezoekers krijgen een vaste zitplaats.
– Naast een geldig ticket, worden bezoekers bij binnenkomst om een coronatoegangsbewijs gevraagd. Dit kan in de vorm van een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of via een negatief testbewijs via Testen voor Toegang. De organisatie vraagt hiervoor uw begrip. Tickethouders ontvangen ruim voor het evenement een e-mail met daarin extra informatie. Klik hier voor meer info over uw bezoek aan TivoliVredenburg, Utrecht.

 

Bestel hieronder direct uw ticket(s)

29,95 Aantal:
37,95 Aantal:
19,95 Aantal:
29,95 Aantal:
37,95 Aantal:
19,95 Aantal:

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.