Sis over het burkaverbod: ‘Nederlanders tolerant? Vergeet het maar!’

Door Sis van Rossem

Ik kan echt nijdig worden van dat eindeloze gezeur van Nederlanders over hoofddoeken en kleding van mensen met een ander geloof! Wat we blijkbaar met z’n allen vergeten zijn, is dat de vrouwen in de jaren vijftig van de twintigste eeuw, onze moeders dus, ook hoofddoeken droegen. De meeste Nederlanders weten niet eens het verschil tussen een burka, een nikab, chador of een hidjab.

 


Nederland, 1958

Waar ik misselijk van word, zijn de Nederlandse vrouwen met die korte, vieze, onsmakelijke broekjes waar de helft van de trilbillen onderuit hangt. Meestal hebben ze van die witte te dikke papbenen die het meest lijken op… (vult u zelf maar in). Inmiddels hebben we ook de opvallend strakke stretchbroeken bij vrouwen waardoor er niets te raden overblijft van wat er in de schaamstreek zit.

Ik kijk dus liever naar de vaak prachtige ogen die je bij een nikab, chador of hidjab wel kunt zien. Waarom verbieden we die onsmakelijke broekjes van de Nederlandse vrouwen niet?

Graag dan ook de korte broeken van mannen.

Bepaald gênant zijn de Nederlanders in het buitenland. In bijvoorbeeld een stad als Rome zie je ze met de hier boven beschreven korte broekjes, met hemdjes zonder mouwen en met diepe decolletés op straat lopen. Wat ze blijkbaar niet zien, is met wat een diepe minachting de Romeinen naar ze kijken. Staan ze bij een kerk te schreeuwen omdat ze niet naar binnen mogen. Ze hebben geen idee, ze hebben geen manieren, ze weten niets. Ze hebben hun mond vaak vol met het woord ‘respect’, maar dat geldt alleen voor zichzelf. Zij willen aanbeden en bewonderd worden. Ze denken dat dat respect is. Want oh wee als je kritiek hebt!

Ik kijk dus liever naar de vaak prachtige ogen die je bij een nikab, chador of hidjab wel kunt zien

Dat een burka in sommige beroepen niet handig is, begrijp ik. Met een burka voor de klas lijkt me hier in Nederland niet handig, en er zijn natuurlijk meer beroepen waar dat voor geldt. Maar het zegt overigens niets over de geleverde kwaliteit!!

Ik had ooit een studente die een Chador droeg (zie grote foto bovenaan). Haar ogen waren zo sprankelend en haar mimiek zo gevarieerd dat je aan haar gezicht al meer dan genoeg had. Het bleek al snel verreweg de meest intelligente en beleefde studente van de groep te zijn.

De studenten moesten zelf een stageplek zoeken. Nou, u raadt het al: deze studente met chador kon zoeken tot ze een ons woog! Ik vind dat een absolute vorm van discriminatie! Gelukkig kon ze tenslotte stage gaan lopen op haar eigen middelbare school.

Interessant werd mijn reis naar Iran, onder andere ook op het gebied van hoofddoeken. Ik heb daar met een aantal vrouwen en zelfs mannen over de verplichting gesproken om een hoofddoek te dragen. De meeste vrouwen, zeker de jongere vrouwen, spreken goed Engels en zijn vaak hoog opgeleid. Dat geldt ook voor de mannen.

In Iran is het dragen van een hoofddoek verplicht ook voor toeristen. Ook in het hotel. Alleen op je kamer mag de hoofddoek af.

Maar… alle vrouwen die ik sprak, willen die hoofddoeken helemaal niet! Veel mannen hebben zelfs gedemonstreerd met hoofddoeken op! De demonstratie is door de media doodgezwegen.

Als ik in ons busje zat met mijn hoofddoek af, dan waren er vrouwen langs de kant van de weg die het v-teken naar me maakten. Ook treiteren ze de overheid door die hoofddoek zo laag mogelijk te dragen. Je ziet dan hun prachtige haar.

In Nederland is het andersom: de moslima’s dragen de hoofddoek ook demonstratief om te laten zien dat ze trots zijn op hun geloof!

Nederlanders tolerant? Vergeet het maar!

 

Ik kan echt nijdig worden van dat eindeloze gezeur van Nederlanders over hoofddoeken en kleding van mensen met een ander geloof! Wat we blijkbaar met z’n allen vergeten zijn, is dat de vrouwen in de jaren vijftig van de twintigste eeuw, onze moeders dus, ook hoofddoeken droegen. De meeste Nederlanders weten niet eens het verschil tussen een burka, een nikab, chador of een hidjab.  

Nederland, 1958

Waar ik misselijk van word, zijn de Nederlandse vrouwen met die korte, vieze, onsmakelijke broekjes waar de helft van de trilbillen onderuit hangt. Meestal hebben ze van die witte te dikke papbenen die het meest lijken op… (vult u zelf maar in). Inmiddels hebben we ook de opvallend strakke stretchbroeken bij vrouwen waardoor er niets te raden overblijft van wat er in de schaamstreek zit. Ik kijk dus liever naar de vaak prachtige ogen die je bij een nikab, chador of hidjab wel kunt zien. Waarom verbieden we die onsmakelijke broekjes van de Nederlandse vrouwen niet? Graag dan ook de korte broeken van mannen. Bepaald gênant zijn de Nederlanders in het buitenland. In bijvoorbeeld een stad als Rome zie je ze met de hier boven beschreven korte broekjes, met hemdjes zonder mouwen en met diepe decolletés op straat lopen. Wat ze blijkbaar niet zien, is met wat een diepe minachting de Romeinen naar ze kijken. Staan ze bij een kerk te schreeuwen omdat ze niet naar binnen mogen. Ze hebben geen idee, ze hebben geen manieren, ze weten niets. Ze hebben hun mond vaak vol met het woord ‘respect’, maar dat geldt alleen voor zichzelf. Zij willen aanbeden en bewonderd worden. Ze denken dat dat respect is. Want oh wee als je kritiek hebt!
Ik kijk dus liever naar de vaak prachtige ogen die je bij een nikab, chador of hidjab wel kunt zien
Dat een burka in sommige beroepen niet handig is, begrijp ik. Met een burka voor de klas lijkt me hier in Nederland niet handig, en er zijn natuurlijk meer beroepen waar dat voor geldt. Maar het zegt overigens niets over de geleverde kwaliteit!! Ik had ooit een studente die een Chador droeg (zie grote foto bovenaan). Haar ogen waren zo sprankelend en haar mimiek zo gevarieerd dat je aan haar gezicht al meer dan genoeg had. Het bleek al snel verreweg de meest intelligente en beleefde studente van de groep te zijn. De studenten moesten zelf een stageplek zoeken. Nou, u raadt het al: deze studente met chador kon zoeken tot ze een ons woog! Ik vind dat een absolute vorm van discriminatie! Gelukkig kon ze tenslotte stage gaan lopen op haar eigen middelbare school. Interessant werd mijn reis naar Iran, onder andere ook op het gebied van hoofddoeken. Ik heb daar met een aantal vrouwen en zelfs mannen over de verplichting gesproken om een hoofddoek te dragen. De meeste vrouwen, zeker de jongere vrouwen, spreken goed Engels en zijn vaak hoog opgeleid. Dat geldt ook voor de mannen. In Iran is het dragen van een hoofddoek verplicht ook voor toeristen. Ook in het hotel. Alleen op je kamer mag de hoofddoek af. Maar… alle vrouwen die ik sprak, willen die hoofddoeken helemaal niet! Veel mannen hebben zelfs gedemonstreerd met hoofddoeken op! De demonstratie is door de media doodgezwegen. Als ik in ons busje zat met mijn hoofddoek af, dan waren er vrouwen langs de kant van de weg die het v-teken naar me maakten. Ook treiteren ze de overheid door die hoofddoek zo laag mogelijk te dragen. Je ziet dan hun prachtige haar. In Nederland is het andersom: de moslima’s dragen de hoofddoek ook demonstratief om te laten zien dat ze trots zijn op hun geloof! Nederlanders tolerant? Vergeet het maar!  

Welkom bij Maarten!

Maak eenmalig een gratis account aan en krijg toegang tot al onze artikelen. Lees gratis op onze site en ontvang elke twee weken nieuws, diepgravende artikelen, interviews, evenementen en acties van Maarten! in uw mailbox.

InloggenRegistreren

Reacties

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen

Weemoed met Sis

Kunst met Sis: De Annunciatie

Kunst met Sis: De arme dichter

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.