Nederland bestaat niet

De Kamerverkiezingen in maart 2017 zullen draaien om een niet-bestaande Nederlandse identiteit, schreef Maarten in 2016. Veel kiezers vrezen dat deze in gevaar is, waardoor de VVD zich opwerpt als redelijk alternatief voor Geert Wilders....

Nee, de wereld is niet veranderd na 9/11

Een nieuw tijdperk zou aanbreken en de Derde Wereldoorlog was begonnen. Tien jaar na 11 september 2001 is geen van deze voorspellingen uitgekomen, schreef historicus Bas Kromhout in 2011.

‘Over religie wordt veel dom gezwetst’

Moslimterroristen zijn uit op een ‘clash of civilisations’. Maar het Westen moet zich niet door hen laten provoceren, betoogt de Britse religiedeskundige Karen Armstrong in haar nieuwste boek. ‘We moeten ons hoofd koel houden.’

Het journaal is indrukwekkend/infantiel

Het maken van het journaal is een ingewikkelde balanceeract. De NOS brengt het er goed vanaf, zo stelt journalist Ad van Liempt. Volgens Maarten kan het stukken beter.

‘Kinderen krijgen het niet meer beter dan hun ouders’

Vroeger kreeg bijna iedere generatie het beter dan de vorige. Dat is niet meer zo, constateert Jan Luiten van Zanden, hoogleraar economische geschiedenis. ‘De sociale mobiliteit is gestagneerd: tegenover iedere klimmer staat nu een daler.’

Stop het gezanik over politici

In oktober 2015 bestond het parlement 200 jaar. Naar aanleiding daarvan schreef Maarten van Rossem dit essay. In die 200 jaar is Nederland een democratisch paradijs geworden. Maar journalisten doen graag of er voortdurend grote problemen zijn.

Brexit-sprookjes

In mei 2016, een maand voor het referendum, blikte Maarten van Rossem alvast vooruit op een Brexit. Voorstanders van een Brits vertrek schetsen gouden bergen voor een zelfstandig Engeland. Maar dat is klinkklare onzin, aldus Maarten.

De twee gezichten van Desi Bouterse

Een besmet verleden, corruptieschandalen en een controversiële amnestiewet. Het cv van Desi Bouterse oogt niet fraai. Toch maakt hij grote kans om dit jaar opnieuw gekozen te worden als president van Suriname, schreef journalist Pieter van Maele in...


Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.