Europa: een taai continent

Al tien jaar struikelt Europa van crisis naar crisis: de euro, de Grieken, de vluchtelingen, de Brexit, de Catalanen. Het oude continent is verzwakt en verdeeld. Krijgen de doemdenkers dan eindelijk gelijk en haalt Azië ons in?

‘Populistische schimmel heeft ons bestel aangetast’

Dertien jaar geleden, op 22 februari 2006, liet Geert Wilders zijn partij registreren. Hoe heeft het populisme het politieke bestel in Nederland sindsdien veranderd? Maarten van Rossem blikt terug. ‘In 2016 heeft Wilders concurrentie gekregen van...

De eurocrisis: een nodeloze crisis

Toen de kredietcrisis uitbrak, trad de Amerikaanse overheid snel en effectief op. Maar de landen in de eurozone treuzelden. Ze konden het niet eens worden over een gezamenlijke aanpak, waardoor de crisis onnodig lang duurde. Wat was er aan de hand?

Sis over voedsel en het gemis van een groenteboer

Laatst besloten we weer eens koolraap te eten. Goed plan, want dat is  lekker en bijzonder gezond. Helaas is er in dit hele achtergebleven zwaksociale stadje geen groenteboer meer te vinden. Nou ja, dacht ik, dan rest natuurlijk de supermarkt. Maar...

Leve de luchtvaart

De milieubeweging, progressieve politieke partijen en een groeiend aantal burgers willen met kerosinebelasting en betere spoorverbindingen reizigers het vliegtuig uit lokken. Maar is vliegen werkelijk zo milieuonvriendelijk als beweerd wordt?

Waarom identiteitspolitiek niets oplost

Nationaal, lokaal, op basis van cultuur, klasse of kleur. Burgers zoeken steeds vaker houvast aan een gemeenschappelijke identiteit. Maar ze klampen zich vast aan vluchtige etiketten die echte problemen verhullen.

Kunst met Sis: De vlucht naar Egypte

Nee lezer, u bent nog niet van me af. Na het bezoek van de Drie Koningen (zie vorig stukje over kunst) gaat het verhaal over het Christuskind natuurlijk gewoon verder. U weet, ik ben zelf niet gelovig, maar deze Bijbelse verhalen hebben alles te maken...


Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.