Dordrecht: het openluchtmuseum van Nederland

In de late Middeleeuwen was Dordrecht de belangrijkste handelsstad van wat later Nederland is geworden. Maar in de late zestiende en vooral in de zeventiende eeuw werd Dordrecht geheel overvleugeld door Amsterdam. Nog weer twee eeuwen later raakten de...

Kunst met Sis: Vrouw Wereld

Nee, de titel heeft niets te maken met ons idee van een wereldse vrouw, maar alles met het slechte in de mens. Ik leg het uit, maar ga eerst beschrijven wat er te zien is.

Het gevaar van robotisering

Robots kapen onze banen, zo houden economen ons voor. Dat klopt. Deels. Maar de grote sprong voorwaarts in kunstmatige intelligentie en robotica blijft al meer dan een halve eeuw uit.

Hoe Amerika uitgroeide tot een plutocratie

In vier decennia zetten de Republikeinen de Verenigde Staten naar hun hand. Ze verlaagden keer op keer de belastingen en zorgden dat de overheid drastisch moest inkrimpen. Het gevolg: een schatrijke elite die de rest van de bevolking laat stikken.

Op pad met Sis: Reisje Rome

Omdat ik op mijn verjaardag nooit thuis wil zijn, vertrokken we begin mei naar Rome. Rome is een stad waar je nooit uitgekeken raakt en ik voel me daar meer op mijn gemak dan in Amsterdam.

Klimaatpaniek: terecht of niet?

Nog even en het wordt ondraaglijk warm op aarde, woeste zeeën overspoelen het land, alle mensen en dieren sterven uit. Klimaatalarmisten grossieren in de vreselijkste doemscenario’s. Maar zal het echt zo’n vaart lopen?

Kunst met Sis: Kiespijn en de zegeningen van onze tijd

Niets is menselijker dan kies- of tandpijn en daarmee de angst voor pijn. Maar als ik tenslotte totaal verzenuwd en verkrampt in de stoel bij de tandarts lig, stel ik me andere tijden voor en de afbeeldingen die ik daarvan ken. Dat helpt!


Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.