Achtergrond bij De Slimste Mens van dinsdag 17 december

Als eenmansjury van de tv-quiz De Slimste Mens geeft Maarten van Rossem commentaar bij de vragen en antwoorden. Op onze website kunt voortaan u nog meer te weten komen over onderwerpen die in de uitzendingen aan bod zijn gekomen. In de tweede aflevering kwamen het Rijksmuseum en het Kinderwetje van Van Houten voorbij. 

Vraag:  Vier maanden na de grootse heropening in april had het Rijksmuseum  in Amsterdam al een miljoen bezoekers getrokken. En de Efteling ontving in 2012 ruim 4,2 miljoen bezoekers. Toch horen de Efteling en het Rijksmuseum niet bij de 20 best bezochte attracties van Europa.  Wat zijn de 20 best bezochte Europese attracties? 

Antwoord:
Basiliek van San Marco, Venetië (5,6 miljoen)
Blauwe Moskee, Istanbul (5 miljoen)
British Museum, Londen (5,8 miljoen)
De Eiffeltoren, Parijs (6,7 miljoen)
Disneyland, Parijs, (10,5 miljoen)
Dom van Keulen, Keulen (6 miljoen)
Forum Romanum, Rome, (5,1 miljoen)
Grote Bazaar, Istanbul, Turkije ( de nummer 1, 15 miljoen bezoekers)
Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, Lourdes (6 miljoen)
Het Colosseum, Rome (6,9 miljoen)
Het Louvre, Parijs (8,5 miljoen)
National Gallery, Londen  (4,9 miljoen)
Notre Dame, Parijs, Frankrijk (nr. 2, 13,6 miljoen)
Paleis van Versailles, Versailles (5,9 miljoen)
Sacre Coeur, Parijs, (nr. 3, 10,5 miljoen)
Schrijn van Padre Pio, San Giovanni Rotondo (6 miljoen)
Sint-Franciscusbasiliek, Assisi, Italië (5,5 miljoen)
Sint-Pietersbasiliek, Vaticaanstad (7 miljoen)
Tate Modern, Londen (5 miljoen)
Vaticaans Museum, Vaticaanstad, (4,7 miljoen)

Voor Maarten! bezochten Maarten en Alexander Pechtold het, toen net vernieuwde, Rijksmuseum. Lees in Spagaat tussen kunst en geschiedenis wat Maarten en Pechtold van het vernieuwde Rijks vinden. Maarten: 'Volgens Pijbes is dit het nationale geschiedenismuseum maar het is meer het museum van kunsthistorici. Mensen zouden een rondje over de Amsterdamse grachtengordel moeten maken: daar kan je de zeventiende eeuw aanraken.'

Vraag: Waar moest de kinderwet van Van Houten in 1874 een eind aan maken?

Antwoord: Kinderarbeid.

In 1874 werd er door de Tweede Kamer voor de aanname van het ‘Kinderwetje’ van Van Houten gestemd. De wet verbood kinderen tot 12 jaar in fabrieken te werken. Historicus Rob Hartmans vertelt u meer over de mijlpaal van Van Houten, die het begin vormde van de wetgeving op het gebied van arbeid en sociale zekerheid.  Lees De Mijlpaal van Sam van Houten

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.