Achtergrond bij De Slimste Mens van woensdag 18 december

Als eenmansjury van de tv-quiz De Slimste Mens geeft Maarten van Rossem commentaar bij de vragen en antwoorden. Op deze site kunt u voortaan  nog meer te weten komen over onderwerpen die in de uitzendingen aan bod zijn gekomen. In aflevering drie van woensdag 18 december ging het over D66.

Vraag: De regering sloot afgelopen najaar een begrotingsakkoord met drie oppositiepartijen, zodat hun kabinetsplannen ook in de Eerste Kamer op een meerderheid kunnen rekenen. Met welke drie oppositiepartijen sloot de regering dit pact?

Antwoord: D66, ChristenUnie (CU) en SGP.

Afgelopen najaar was het voor regeringspartijen VVD en PvdA noodzakelijk om een pact te sluiten met oppositiepartijen om in de Eerste Kamer een meerderheid achter hun kabinetsplannen te krijgen. De VVD en PvdA hebben in de Eerste Kamer samen 30 van de 75 zetels. Met de steun van oppositiepartijen D66 (5 zetels), ChristenUnie (2 zetels) en SGP (1 zetel) hebben zij de kleinst mogelijke meerderheid in de eerste kamer en konden zij hun kabinetsplannen doorvoeren. Echt moeilijk wisten de oppositiepartijen het Rutte nog nooit te maken. Journalist Paul van der Steen stelt dat de oppositie zich beperkt tot populistisch roepen vanaf de zijlijn, of dat ze geen alternatief hebben voor het regeringsbeleid. Het meest verontrustende verzet kwam uit de eigen partij, de VVD, toen het kabinet met plannen kwam voor een inkomensafhankelijke zorgpremie. Lees hier meer over de oppositie volgens Paul van der Steen in De oppositie heeft geen tanden.

Voor een overzicht van de belangrijkste punten uit de partijgeschiedenis van D66  kunt u terecht op deze overzichtelijke D66 tijdlijn.

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.