Achtergrond bij De Slimste Mens van dinsdag 24 december

Als eenmansjury van de tv-quiz De Slimste Mens geeft Maarten van Rossem commentaar bij de vragen en antwoorden. Op deze site kunt u nog meer te weten komen over onderwerpen die in de uitzendingen aan bod zijn gekomen. In aflevering 7van dinsdag 24 december ging het over John F. Kennedy.

Vraag
‘Alleen wie het aandurft om te falen, krijgt de kans om te slagen.’ Het is een uitspraak van John F. Kennedy, een president die bekend stond om zijn kernachtige uitspraken. Waar staat de F. voor in John F. Kennedy?
 
Antwoord
Fitzgerald

Meer weten? 
In het artikel De eerste katholieke president van de VS schrijft historicus Rob Hartmans dat Kennedy ondanks zijn katholieke afkomst en vage idealen hoop en vooruitgang ademde.
 
Lees ook Held Kennedy versus schurk Nixon, waarin Maarten van Rossem ingaat op de beeldvorming rond Kennedy. In 1960 waren Kennedy en Nixon als eerste politici te zien tijdens een televisiedebat:
 
‘Het is jammer genoeg niet zo dat degene met de beste, meest coherente en relevante ideeën het wint in een televisiedebat. De overwinning gaat naar de debater die zijn denkbeelden het best weet te presenteren, die ze het handigst en het eenvoudigst heeft geformuleerd. Dat is wat er mis is met televisiedebatten: politiek op televisie selecteert niet op bestuurlijke competentie of verstandige denkbeelden, maar louter op de vraag wie het goed doet op televisie. Willem Drees was kansloos geweest tegen Wilders of Rutte.’
– Maarten van Rossem in een column voor Historisch Nieuwsblad

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.