Achtergrond bij De Slimste Mens van donderdag 26 december

Als eenmansjury van de tv-quiz De Slimste Mens geeft Maarten van Rossem commentaar bij de vragen en antwoorden. Op deze site kunt u nog meer te weten komen over onderwerpen die in de uitzendingen aan bod zijn gekomen. In de aflevering van 26 december ging het onder andere over een presidentsvrouw en over Charles Dickens.

Vraag
Ze werd geboren onder de naam Anne Frances Robbins, was actrice van beroep en was tussen 1981 en 1989 de First Lady van Amerika. Over wie heb ik het?
 
Antwoord
Nancy Reagan

Meer weten? 
Wist u dat Nancy Reagan een rol heeft gespeeld bij Maartens doorbraak op televisie? Bij de inauguratie van Bush senior verzorgde hij samen met Pieter de Vink het commentaar voor de NOS. In het boek Maarten zonder Masker, van auteurs Pieter Webeling en Frenk van der Linden, vertelt Maarten over dit voorval:

‘Ik zat in de studio met Pieter de Vink en was nogal losjes. De verslaggever ter plekke, Charles Groenhuijsen, zei op deftige toon: ‘Wat ziet Nancy Reagan er koninklijk uit.’ Koninklijk? Dat was wel het laatste wat in mij opkwam bij dit akelige chirurgisch aangepaste vrouwtje. Dus ik zei: wat een raar vogeltje. Nou zeg, toen begon het gelazer. De NOS werd platgebeld. De floormanager verscheen met een groot stuk karton waarop hij wanhopig had geschreven: niet zo cynisch.

- Uit: Maarten zonder Masker


Vraag
Wat weet jij over Charles Dickens?

Antwoord
1. Schrijver
2. A Christmas Carol
3. Deventer (daar vindt elk jaar een groot Dickens-festival plaats.)
4. Victoriaans tijdperk
5. Oliver Twist

Meer weten?
Charles Dickens (1812-1870) was een van de belangrijkste Engelse schrijvers van het Victoriaanse tijdperk. Grote Verwachtingen wordt als zijn beste roman gezien. In het artikel Lezen, die literaire meesterwerken schrijft Maarten van Rossem dat ook hij een liefhebber is: 'De geschiedenis van Pip is aangrijpend en als historicus steek je ook nog van alles op uit het boek. Zo wist ik niet dat de Engelsen oude schepen gebruikten als gevangenissen.'

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.