Achtergrond bij De Slimste Mens van vrijdag 27 december

Als eenmansjury van de tv-quiz De Slimste Mens geeft Maarten van Rossem commentaar bij de vragen en antwoorden. Op deze site kunt u nog meer te weten komen over onderwerpen die in de uitzendingen aan bod zijn gekomen. In de uitzending op vrijdag 27 december ging het onder andere over afluisteren.

Vraag
De Verenigde Staten zijn dit najaar in opspraak geraakt doordat bekend werd dat ze jarenlang Europese regeringsleiders hebben afgeluisterd. Hoe heet de voormalig medewerker van de CIA, de klokkenluider die achter deze onthullingen zit?
 
Antwoord
Edward Snowden
 
Meer weten?
Maarten van Rossem is van mening dat Edward Snowden geen politiek asiel in Nederland zou moeten krijgen. Die stelling verdedigde hij eerder op deze site:
 
‘Persoonlijk sta ik niet te trappelen om hem politiek asiel te verlenen, al heb ik daar natuurlijk niks over te vertellen. Ik zie niet in waarom Nederland dit zou moeten doen. Hij heeft immers al asiel in Rusland en het verlenen van politiek asiel aan Edward Snowden zou de relatie met Amerika op scherp zetten.
Het is eigenlijk een lachwekkende vertoning dat er zo’n brede verontwaardiging heerst over de afluisterpraktijken van de inlichtingendiensten: iedere regering wist het. En laten we eerlijk zijn: we luisteren zelf ook af. Door alle ophef komt de ware oorzaak helemaal niet aan het licht. Namelijk de paranoïde sfeer die sinds 9/11 is gekweekt en de veiligheidsmogendheden die sindsdien steeds verder zijn uitgebreid. Daar zou de discussie over moeten gaan.’
-
Maarten van Rossem
 
In Wat moeten we met de AIVD? vraagt Bart de Koning zich af of het verantwoord is onze veiligheidsdiensten in te krimpen.
Lees ook ‘Nederland wordt helemaal niet steeds onveiliger’.

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.