Achtergrondinformatie bij De Slimste Mens van woensdag 15 januari

Als eenmansjury van de tv-quiz De Slimste Mens geeft Maarten van Rossem commentaar bij vragen en antwoorden. Op deze site kunt u nog meer te weten komen over onderwerpen die in de uitzendingen aan bod zijn gekomen. Op woensdag 15 januari ging een van de vragen over Florence Nightingale.

Vraag
Wat weet je van Florence Nightingale?

Antwoorden
Brits/Engels
Verpleegkundige
Oorlog
Vrouw met de lamp

Meer weten?
Florence Nightingale wordt gezien als een van de grondleggers van de moderne verpleegkunde. Ze werd wereldberoemd als verpleegster van zieke en gewonde Britse soldaten tijdens de Krimoorlog (1853-1856).

William H. Russell, correspondent van het Engelse dagblad The Times, deed verslag van de Krimoorlog. Hij schreef over de verschrikkelijke toestand in het militair hospitaal in Scutari (het huidige Üsküdar). Nadat ze dergelijke berichten had gelezen, ging Florence Nightingale naar het oorlogsministerie om haar diensten als verpleegster aan te bieden. Nightingale had veel ervaring in de verzorging van zieken en wilde graag een rol van betekenis spelen. Het oorlogsministerie benoemde haar tot inspectrice van de vrouwelijke verpleging in het Engelse Hospitaal in Turkije en stuurde haar naar het front om zieke en gewonde soldaten te verzorgen. Omdat ze vaak nachtelijke rondes liep langs de zieke soldaten, werd ze ‘de vrouw met de lamp’ genoemd.

Lees meer over het leven van Florence Nightingale in het artikel ‘Florence Nightingale: Verpleegster met een schuldcomplex’.