Achtergrondinformatie bij De Slimste Mens van woensdag 15 januari

Als eenmansjury van de tv-quiz De Slimste Mens geeft Maarten van Rossem commentaar bij vragen en antwoorden. Op deze site kunt u nog meer te weten komen over onderwerpen die in de uitzendingen aan bod zijn gekomen. Op woensdag 15 januari ging een van de vragen over Florence Nightingale.

Vraag
Wat weet je van Florence Nightingale?

Antwoorden
Brits/Engels
Verpleegkundige
Oorlog
Vrouw met de lamp

Meer weten?
Florence Nightingale wordt gezien als een van de grondleggers van de moderne verpleegkunde. Ze werd wereldberoemd als verpleegster van zieke en gewonde Britse soldaten tijdens de Krimoorlog (1853-1856).

William H. Russell, correspondent van het Engelse dagblad The Times, deed verslag van de Krimoorlog. Hij schreef over de verschrikkelijke toestand in het militair hospitaal in Scutari (het huidige Üsküdar). Nadat ze dergelijke berichten had gelezen, ging Florence Nightingale naar het oorlogsministerie om haar diensten als verpleegster aan te bieden. Nightingale had veel ervaring in de verzorging van zieken en wilde graag een rol van betekenis spelen. Het oorlogsministerie benoemde haar tot inspectrice van de vrouwelijke verpleging in het Engelse Hospitaal in Turkije en stuurde haar naar het front om zieke en gewonde soldaten te verzorgen. Omdat ze vaak nachtelijke rondes liep langs de zieke soldaten, werd ze ‘de vrouw met de lamp’ genoemd.

Lees meer over het leven van Florence Nightingale in het artikel ‘Florence Nightingale: Verpleegster met een schuldcomplex’.

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.