Achtergrondinformatie bij De Slimste Mens van maandag 20 januari

Als eenmansjury van de tv-quiz De Slimste Mens geeft Maarten van Rossem commentaar bij vragen en antwoorden. Op deze site kunt u nog meer te weten komen over onderwerpen die in de uitzendingen aan bod zijn gekomen. Op maandag 20 januari ging een van de vragen over de Rijksdagbrand.

Vraag
Wat weet je van de Rijksdagbrand?
Antwoorden
1. Berlijn
2. 1933
3. Marinus van der Lubbe
4. Hitler

Meer weten?
Op 27 februari 1933 brandde de Rijksdag, het Duitse parlement, voor een groot deel af. De Nederlandse communist Marinus van der Lubbe werd als dader aangewezen.

Hitlers NSDAP was slechts enkele weken eerder aan de macht gekomen. Naar aanleiding van de Rijskdagbrand werden communisten en andere politieke tegenstanders van de nazi’s gearresteerd. Daarnaast vaardigde Hitler noodwetgeving uit, waardoor het Duitse parlement grotendeels buitenspel werd gezet. Dit was de eerste stap in de richting van de totale machtsovername door de nazi’s.

Marinus van der Lubbe werd gearresteerd en geëxecuteerd. Lees meer over hem in het artikel ‘Stille getuigen: De gedenksteen voor Marinus van der Lubbe’.

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.