Collegedagen 2014

Aangeboden door Historisch Nieuwsblad

In 2014 biedt Historisch Nieuwsblad u een aantal inspirerende collegedagen aan. De collegedagen bieden een unieke gelegenheid om in korte tijd op de hoogte te raken van de nieuwste inzichten rond een historisch onderwerp. Een dag bestaat uit lezingen van vier tophistorici, een lunch, koffie en thee, en dat alles op een prachtige locatie: het Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam. Dit jaar zijn er maar liefst zes bijeenkomsten, met zeer uiteenlopende thema’s.

 

Geheime diensten en spionage
Deze collegedag vindt plaats op 24 oktober. Hoogleraar inlichtingen- en veiligheidsstudies Bob de Graaff begint de dag met een historisch overzicht van de opkomst van inlichtingenorganisaties tot nu. Historicus Constant Hijzen vervolgt met een college over de institutionalisering van inlichtingendiensten in de eerste helft van de twintigste eeuw, en Ruslandkenner Ben de Jong laat vervolgens zien hoe de KGB te werk ging tijdens de Koude Oorlog. Hoogleraar conflict en veiligheid Beatrice de Graaf besluit de dag met een lezing over terrorisme, de Stasi en de bestrijding van spionage.

Meld u hier aan! 
Napoleon en Nederland
Deze collegedag vindt plaats op 28 november. Historica Annie Jourdan vertelt over de politicus Napoleon en beantwoordt de vraag waarom Nederland zo bijzonder was voor de keizer. Neerlandica en filosofe Lotte Jensen richt zich in haar college op het Nederlandse verzet tegen Napoleon. Lang is gedacht dat Nederlanders de Franse overheersing gedwee over zich heen lieten komen, maar niets is minder waar. Historicus Wilfried Uitterhoeve houdt een college over de Franse tijd in Nederland en historicus Jeroen van Zanten besluit de dag met een lezing over Willem II en de Slag bij Waterloo.

Meld u hier aan!

 Nederland in de Middeleeuwen
Vrijdag 7 februari 2014 heeft in het teken gestaan van de Middeleeuwen. Piet Leupen hield een lezing over de staatkundige eenheid 'Nederland', die in de Middeleeuwen bestond uit diverse graafschappen, hertogdommen en andere heerlijkheden. Theoloog Peter Raedts vervolgde met een college over scholing en religie en vroeg zich hierbij af welke rol handel en ambacht speelden in de verklaring van het hoge alfabetisme. Mediëvist Wim Blockmans hield een lezing over Middeleeuwse steden en neerlandicus Herman Pleij sloot de dag af met een verhaal over seksueel en andere lichamelijk genot. 
Indië
Deze collegedag vond plaats op 28 maart en stond in het teken van Indië tijdens de negentiende
en twintigste eeuw. Henk Schulte Nordholt behandelde de laat-koloniale staat Indië tijdens de periode 1880-1930, waarna Jan Luiten van Zanden sprak over het economische belang van Indië voor Nederland - en andersom. Daarna hield Remco Raben college over de Japanse periode en de onafhankelijkeheidsstrijd in de jaren 1942-1949. De dag werd afgesloten door een college van Fridus Steijlen over de naweeën van de dekolonisatie en Nieuw Guinea (1950-1963).


 
De slagvelden van de Eerste Wereldoorlog
De slagvelden van de Grote Oorlog, die dit jaar honderd jaar geleden uitbrak, stond centraal tijdens de Collegedag Eerste Wereldoorlog op 25 april. Wim Klinkert vertelt over de verwoestende Slag bij Verdun, waarna Herman Amersfoort vervolgt met een college over de vier slagen bij Ieper, waar het Britse leger aan de rand van de uitputting werd gebracht. Martijn Kitzen richt zich op de Arabische opstand van 1916-1918, en Willem Melching sluit af met een verhaal over de Slag aan de Somme, die al op de eerste dag 20.000 soldatenlevens eiste aan Britse zijde.


 

WOII: van Blitzkrieg tot Operatie Market Garden
Deze collegedag vondt plaats op 23 mei. Hoogleraar militaire geschiedenis Herman Amersfoort hield een lezing over het wonderbaarlijke succes van de Blitzkrieg waarna Historicus Willem Melching een kijkje boodt in Hitlers krijgsplannen. Waarom had hij een verbond gesloten met zijn ideologische aartsvijand Stalin? Vervolgens richtte hoogleraar militaire geschiedenis Ben Schoenmaker zijn college op de voorbereiding, uitvoering en tegenstand van D-Day en sloot militair historicus Christ Klep de dag af met een college over Operatie Market Garden: wat ging er fout, en welke rol speelden de Polen hierin?
Bent u geïnteresseerd in alle collegedagen? Koop nu een passe-partout en u profiteert van maar liefst 20% korting.

U ontvangt na aanmelding een bevestigingsmail met alle informatie en uw digitale entreekaart(en). Het is dus belangrijk dat u uw mailadres correct invult! Heeft u vragen? Neem dan contact op met ons via redactie@historischnieuwsblad.nl
 
In samenwerking met 
 

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.