Maarten van Rossem

Waarom Obama zijn tweede termijn gaat halen

Door Maarten van Rossem - 13-04-2011 - 11 reactiesklik om een oordeel te geven!

Sinds vorige week weten we dat Barack Obama zich opmaakt voor zijn herverkiezing als president van de Verenigde Staten. Hij heeft anderhalf jaar voor de verkiezingen zijn kandidatuur bevestigd, en de campagne is inmiddels begonnen. Het is een risicootje, maar ik durf hier te voorspellen dat de president het gaat halen.

Het spreekt in het voordeel van Obama dat de economie weer aantrekt, zij het nog niet spectaculair. De werkloosheid is voor het eerst in tijden weer gedaald, met 1 procentpunt naar iets minder dan 9 procent. Zolang er geen problemen zijn met de kredietlimiet van de federale overheid, zie ik geen reden waarom die economie niet verder zal verbeteren. We zien bij de Amerikaanse verkiezingen altijd dat de economie verreweg de belangrijkste factor is.

Dan wijzen mensen op de tussentijdse verkiezingen die voor de Democraten slecht zijn verlopen, maar dan zeg ik dat tussentijdse verkiezingen door de lagere opkomst een heel ander electoraat hebben. Belangrijke groepen als minderheden en jongeren komen bij presidentsverkiezingen wel opdagen en dat waren juist twee groepen waarvan Obama het ook moest hebben. Nu heeft Obama bij dit deel van zijn achterban wel wat krediet verloren, maar ik zie niet zo gauw waar zij dan op moeten stemmen, ze kunnen geen kant op en zullen weer voor Obama gaan.

Als de Republikeinen voor 2012 geen onverwachte messias weten te vinden, dan krijgen ze het zwaar. Ik doel natuurlijk op het fenomeen dat een kandidaat als een messias wordt binnengehaald, kijk naar Obama zelf in 2008 en in ons land Job Cohen maart vorig jaar. De Republikeinen hebben een aantal volstrekte kneuzen. Het zou mij niet verbazen als Sarah Palin niet eens gaat meedoen. Ze houdt zichzelf zo lang mogelijk in de race, volgens mij om geld te verdienen, en weet drommels goed dat ze het tegen Obama niet zal gaan redden. Newt Gingrich is net als Palin een idioot en de mormoon Mitt Romney heeft zich als gouverneur van Massachusetts veel te progressief gedragen. De invloed van de Tea Party, dat uiterst rechtse deel van Amerika, is wellicht nu in Washington aanzienlijk, maar electoraal gezien beperkt. Ik denk zelfs dat de steun voor deze stroming zijn hoogtepunt wel heeft gehad en inmiddels afkalft.

In de peilingen is Obama niet bijster populair. Hij zit net tegen de 50 procent, maar met een beetje campagne en goede wil is hij door geen van de tegenstanders te kloppen, zeker als dat een zeer rechtse kandidaat is. En het telt dat Obama de zittende president is, net als het feit dat hij nog geen enkel schandaal heeft veroorzaakt. Het moet dus wel heel gek lopen wil Obama zijn tweede termijn niet halen  al zijn die tweede termijnen van Amerikaanse presidenten in de geschiedenis vrijwel altijd waardeloos gebleken.8 Reacties op Waarom Obama zijn tweede termijn gaat halen

Thomas
op 21-10-2012 om 16:22

Obama is na Bush de slechste president ooit ,hij heeft de schulden met $5000miljard laten oplopen en voor $3000miljard nieuwe dollars geprint.
Dit kan niet goed aflopen ik verwacht een $ crash in 2013.

Warren G Harding
op 18-08-2011 om 16:22

Beste heer van Rossum,
-
"De invloed van de Tea Party, dat uiterst rechtse deel van Amerika, is wellicht nu in Washington aanzienlijk, maar electoraal gezien beperkt."
-
Beetje jammer van dat "dat uiterst rechtse deel van Amerika". Dat laat zien dat u er als "Amerika deskundige" niets maar dan ook helemaal niets van Amerikanen begrijpt. "Dat" uiterst "rechtse" deel vertegenwoordigd een terugkeer naar de originele Amerikaanse ideologie en geest die zelfs in onze tijd nog steeds progressief en vooruitziend is. Zij staan en geloven voor dat wat Amerika tot Amerika heeft gemaakt, de onafhankelijkheidsverklaring in de eerste plaats en de grondwet in de tweede. Dat u de Tea Party wegzet als "dat uiterst rechtse deel" is net zoiets als dat je in Nederland supporters van Oranje gaat wegzetten als "dat uiterst rechtse deel" Ja er zitten malloten bij die ervan profiteren en op parasiteren zoals Glen Beck, Palin en Bachmann. Maar daar heeft Ron Paul als "Jeffersonian" niet veel mee, integendeel. NB. De meeste Tea Party aanhangers zijn Jeffersonian.
-
Het Europese statisme en paternalisme van Obama en daarvoor de corporatisten van Bush zijn voor de vrije Amerikaan en diens tradities uiteindelijk niet te verkroppen. Of het nou links of rechts is.
-
"Don't tread on me"
-
http://www.youtube.com/watch?v=kwIZ4syCFLc
-
http://www.youtube.com/watch?v=uJcx3e0I1R8&feature=related

Shareen DeWaelere
op 03-07-2011 om 16:22

Mensen als jeroen van haren - zie hier onder- weten helemaal niks, en laten zich opjutten door elk willekeurig YouTube filmpje.Ron Paul - de grote onzichtbare idd- weet het allemaal beter en zal amerika wel redden, ja ja. Och ja, zo zijn er ook lieden die achter de Tea Party aan lopen, of desgewenst groot liefhebber van Rush Limbaugh.Tja, dat zijn nét mensen.

Maar wie gaat deze mensen nou eens voor eens en altijd duidelijk maken dat dingen vaak beter werken op de langere termijn? Het is natuurlijk even een flinke mind shuffle, zeker als je helemaal door wilders & co. geïndoctrineerd bent, en alles wat Rutte doet geweldig vind.Heerlijk dat gehak en dat gebezuinig, en ondertussen nog een stuk of wat onzinnige wetjes er doorheen jassen want kan het schelen, het nederlandse volk is toch gek en anders maken we het met ons vinger likkende rechtse beleid wel monddood ...Poetin is er niks bij, idd.

Ik heb zelf jarenlang in Amerika gewoond, en echt, alleen al op het gebied van gemeenschaps denken zoals het daar aan toegaat, kunnen nederlanders nog een hoop leren.

Ik gun President Obama een 2e termijn, er zijn veranderings processen in gang gezet die OP DE LANGERE TERMIJN zeker voordelig uit zullen pakken voor de VS, dus de boom in met betweters als Ron Paul... wat mij betreft.

jeroen van haaren
op 06-05-2011 om 16:22

Beste Maarten, Net als Paul Brill moet jij ook maar eens uit doe droom Obama komen. Die droom van veranderin is voor veel amerikanen een nachtmerrie aan het worden.

De werkloosheid: http://www.dailyfinance.com/2011/02/09/real-unemployment-number/ Hier wordt het allemaal harfijn uitgelegd.

Zij kunnen geen kant op: Ron Paul. Je hoort hem hier niet, je ziet hem hier niet maar hij is er wel.

Niet bijster populair: Ee kleine zoektocht levert dit mooie filmpje op: http://youtu.be/UErR7i2onW0 Leugen nummer 5 vind ik nog het meest walgelijke; hij heeft niets anders gedaan.

Ik wou dat iemand mij eens kon uitleggen waarom zoveel mensen nog steeds in hem geloven. Bij gebrek aan beter zal ik maar zeggen.

Groet!

Thomas Meijknecht
op 22-04-2011 om 16:22

Ik volg de zaak wat via slate.com, en daar ging de discussie enigzins over Donald Trump, zeg maar de Viktor Müller van de VS. De man maakt altijd meer schulden dan winst, maar hij maakt ook meer testosteron aan dan een beschaafd mens, en hij lijkt met haar en gezicht op Willem-Alexander. Toevallig weet hij ook nog wat van het bouwen van absurdistische flats en dergelijke. Geen realistische kandidaat.
Bij de presidentsverkiezingen gaat het volgens mij om de "beste leider", iemand die een soort van religieuze dimensie(hij moet ook altijd lid zijn van een christelijke kerk) weet toe te voegen aan de droge partij-ideologie. Je hebt een soort shamaan nodig die opzwepende retoriek verkondigt.
Bij de tussentijdse verkiezingen gaat het veelal over de droge partij-ideologie, en daar zijn de Republikeinen nu beter in. In naar ik meen de NY times stelden ze het mooi: De Republikeinen herhalen een onjuiste stelling, "te veel uitgaven zijn het probleem, niet te weinig belastingen," zo vaak dat het geloofwaardig wordt.
Hetzelfde zie je trouwens in ons land. Als er dan weer een demonstratie is tegen een een of andere bezuinigingsmaatregel begint men met het zeggen: "er moet bezuinigd worden, maar niet hierop." In Nederland is het net zo goed een taboe om over belastingen te spreken, hier denkt men ook dat het aan de uitgaven ligt. Heel wat leden van de PvdA en Groenlinks lopen tegen dezelfde ideologische fout aan.

Maarten van Rossem
op 20-04-2011 om 16:22

Graag maak ik u er nog even op attent dat u om mee te discussiëren uw volledige naam moet opgeven

Hugo Pieters
op 18-04-2011 om 16:22

..de wens is de vader van de gedachte.. ook ik hoop dat Obama het haalt. Denk alleen dat de zwarten en de hispanics volgend jaar niet gaan stemmen..

Pieter Smit
op 17-04-2011 om 16:22

Obama is de beste president die VS ooit hebben gehad. De republikeinen hebben zoals gewoonlijk heerlijk dwars gelegen bij alles wat er moest gebeuren maar ze hebben blijkbaar in dit geval geen wapen tegen oprechtheid. Het is altijd wat lachwekkend als je ziet hoe ze een democraat direct vanaf het begin van de regeerperiode volhangen met balen zand om later te kunnen constateren dat deze leider nog niet erg is opgeschoten met zijn plannen. Dat ze überhaupt nog iets durven te zeggen; na Busch hadden ze minimaal 30 jaar van het toneel moeten verdwijnen om zich ergens diep te gaan schamen.

Obama moet het moeilijk hebben in het politieke klimaat waar nu eenmaal door het diepgewortelde stelsel ook de minder elegante belangen behartigd moeten blijven worden, als is het maar om als president je positie in de plooi te kunnen houden. Wat een geweldige kerel! Als hij de volgende termijn redt, wat ik stellig hoop, zal dit, als zich geen 'onoplosbare' excessen voordoen in de vorm van vuilspuiterij (ja, we helpen elkaar in landsbelang altijd en overal graag vooruit), zeker een succes worden waar niet alleen de VS maar de hele wereld beter van kan worden. De verhoudingen kunnen op wereldschaal een enorme stap voorwaarts maken. Obama is een duurzame president, op zich eigenlijk een wonder voor de VS, zeker als hij nog een termijn krijgt. Er is hoop. Al vinden sommige lieden ook dat zeer vervelend.

Reageren

Inloggen


Registreren
Wachtwoord vergeten
Wachwoord vergeten
Inloggen
Maarten van Rossem
Woonplaats: Utrecht
Beroep: historicus
Blogs: 28
Ik stel uw reactie op prijs, maar alleen onder vermelding van uw VOOR- EN ACHTERNAAM.  Reacties onder pseudoniem of voornaam worden verwijderd.
Laatste reacties
Maarten van Rossem
9/11 tien jaar later
En zo is het! door Marijke
Maarten van Rossem
Waarom politici weifelen om de crisis te beteugelen
Kennelijk bevalt de democratie u niet als die niet in uw... door Koos bakker
Maarten van Rossem
Gebroken belofte
'Waarom moet het kabinet alle bezuinigingen direct in de... door Michiel van der Werff
Maarten van Rossem
Osama bin Laden, symbool van wat eens was
Over Amerikaanse incompetentie gesproken: Hele... door Richard van Caem
Maarten van Rossem
De wezelachtige collaboratie van VVD en CDA
Prima stuk, ben ik het mee eens. Maar wat onbesproken... door Alex Mulder
Archief
2011 (13)
2010 (15)
t/m van 1
Klik hier voor het Thuiswinkelcertificaat