Maarten van Rossem

De wezelachtige collaboratie van VVD en CDA

Door Maarten van Rossem - 27-04-2011 - 19 reactiesklik om een oordeel te geven!

Vertegenwoordigers van het CDA en de VVD in de provincie Noord-Holland hebben de Willem Arondéuslezing van Thomas von der Dunk onmogelijk gemaakt, omdat zij  na lezing vooraf - vonden dat deze te partijpolitiek zou zijn, lees: te veel tegen de PVV gericht. Wonderlijk natuurlijk, daar de provincie de man zelf had uitgenodigd op te treden in het provinciehuis in Haarlem, en de lezing die de naam van een verzetsheld draagt alles te maken heeft met 4 en 5 mei. Natuurlijk staat het vrij met Von der Dunk van mening te verschillen, maar had dan die lezing door laten gaan en was met hem na afloop in discussie getreden. Maar nee, beide heren politici besloten na overleg met PVV-Kamerlid en Statenlid Hero Brinkman de toespraak in zijn geheel te annuleren.

Deze affaire heeft, naast het opgelegde verbod, iets hoogst onaangenaams. Dat de PVV abjecte standpunten heeft, weten we inmiddels wel. Welbeschouwd zijn de VVD en het CDA bereid om weerzinwekkend wezelachtig te collaboreren met deze partij. Daarmee raken zij de essentialia van de rechtsstaat; ze zijn erger dan de PVV zelf omdat ze beter zouden moeten weten en ooit beter hebben geweten. Deze collaboratie maakt de standpunten van de partij van Wilders salonfähig en tast de essentie van VVD en CDA aan.

Zo kom ik natuurlijk op de dieptreurige Gerd Leers, de man die enkele jaren geleden nog een verdienstelijk pamflet tegen de PVV van Geert Wilders heeft geschreven, maar die nu in het AD meldt dat diezelfde Wilders een aangename persoon is met wie het prettig werken is. Alsof dat iets zegt over diens standpunten  die blijven immers even schadelijk en geschift. Is Leers vergeten dat er tal van historische figuren zijn geweest die hoogst charmant in de omgang waren, maar desondanks niets dan ellende hebben veroorzaakt?

En zo zie je een christelijke en een liberale partij collaboreren met een partij die even onchristelijk als onliberaal is. Premier Rutte schreef ooit een pamflet dat hij met zijn VVD niet wilde vissen in de troebele vijver van rechtse kiezers, maar dat hij zijn liberale partij liever in het midden zag, onbevreesd voor het beschimmelde conservatisme van zijn provinciale achterban. Bij hem zie je nu hetzelfde als bij die droevige Leers: uit machtsbelust opportunisme en angst voor de PVV is men graag bereid de eigen principes te verraden. Zouden ze ooit des nachts wakker worden en zich realiseren dat ze alles wat ze ooit waardevol vonden, en wat inderdaad waardevol is, hebben verloochend?

* inmiddels gaat de lezing van Thomas von der Dunk een dag later, op woensdagavond 27 april, wel door, niet in maar voor het provinciehuis. De alternatieve toespraak is georganiseerd door het Platform Stop Racisme en Uitbuiting.

16 Reacties op De wezelachtige collaboratie van VVD en CDA

berend willem hietbrink
op 28-06-2013 om 08:58

het gezegde is kwezelachtig... en niet wezel. zeg kwezelke wilde gij dansen... ik wis=was-al.... als het maar resultaat oplevert. ik zal ik geven een koe.... o ja... van dansen wordt ik niet moe.

Maarten van Rossum
op 14-06-2011 om 08:58

http://maartenvanrossum.blogspot.com/2011/06/de-wolfsangel-van-het-kabinet.html

Paul Reus
op 06-06-2011 om 08:58

Wanneer en waar was dat ook al weer dat de conservatieven dachten die rechts extremistische partij te kunnen gebruiken om de linkse politieke partijen uit de regering te houden?
Hoe liep dat af?

Frank Tempelman
op 04-05-2011 om 08:58

De reactie van Christiaan Strijdhorst is me uit het hart gegrepen. Telkens dat geklaag over de kloof tussen politieke elite en 'volk', altijd de conclusie dat die elite naar het 'volk' moet luisteren maar zelden de opmerking dat die al dan niet vermeende kloof ook eens vanaf de ándere kant kleiner gemaakt zou kunnen worden. Gewoon, door je eens in politiek te verdiepen, in plaats van 'de hoge heren in Den Haag zijn allemaal zakkenvullers die beloven en niet doen, niet dan?'-retoriek uit te slaan.

Christiaan Strijdhorst
op 28-04-2011 om 08:58

Even in reactie op wat Alex Mulder schreef:

"Mijn bescheiden mening is dat we (elite, linkse denkers en filosofen, politici en notabelen) zo verdwaald zijn geraakt in ons nette en beschaafde jargon dat we niet meer ingevoeld worden door een grote groep kiezers.
Het Ivoren-Toren syndroom :)"

Ik ben van mening dat het ook voor een groot deel een beetje de eigen verantwoordelijkheid is van mensen om zich te informeren. Ik ben absoluut niet hooggeschold (5 jaar over de MAVO gedaan) maar heb een abbonement op de Maarten! en lees zoveel mogelijk kranten, en nog belangrijker, de verdieping achter 'het nieuws'.
En wat blijkt; het leven is niet zo zwart - wit als sbs shownieuws je doet geloven.

In mijn ogen zijn PVV stemmers mensen die zichzelf dom houden, bewust. En dat beste mensen vind ik het enge van deze partij, want ik heb het gevoel dat er alleen maar meer 'bewust domme' mensen bijkomen.
Ik hoop dat dhr. van Rossum gelijk heeft dat het plafond van een populist ongeveer op 25 zetels zit, maar ik vrees het ergste. Misschien op de basisschool maar beginnen met het vak 'feitenkennis' en 'feitcontrole' invoeren? om een volgende tsunami van populisten te voorkomen?

Jan de Reus
op 28-04-2011 om 08:58

De PVV is een afsplitsing van een liberale partij met een alles overheersend religieus thema.
Hier is dus geen sprake van een wezelachtige collaboratie maar van een feest van herkenning van het diepste gedachtengoed tussen PVV, VVD, CDA en SGP. Ook al zal men dat naar buiten toe steevast ontkennen.
Zo leren we beter begrijpen waar liberale en christelijke politiek voor staan in Nederland. En in andere landen zoals bijvoorbeeld het Oostenrijk van Jorg Haider.

Pieter Smit
op 28-04-2011 om 08:58

De Partij Voor de Vrijheid. De censuur die nodig wordt om deze club overeind te houden is begonnen. Dat moet wel als je ongestraft onzin wilt blijven verkondigen. Welke dwazen hebben toch, blijkbaar in de hoop dat het (nog) beter werd, op deze partij gestemd? Nog even, dan zijn een aantal Islamitische landen eindelijk vrij van jarenlange onderdrukking en dan zit Nederland met een dictatoriaal regime opgescheept. Zo'n Hero Brinkman is toch gewoon de weg kwijt? Nog even en binnenkort zien we alleen nog maar vrouwen in bikini op de Nederlandse tv, voor de comateuze kijkers. Let maar op, dit begint met het verbieden van hoofddoekjes. Berlusconi wordt 'onze' beste vriend en hij kan de PVV op professionele wijze helpen bij de programmering. Als de PVV moet staan voor onze nieuwe democratie dan bekeer ik mij toch echt liever tot de Islam. Nee, ik weet het, draaf wat door, maar je kunt hier ook niet serieus op reageren, ondanks dat het feitelijk heel ernstig is wat hier is gebeurd. Die PVV kleuters moeten gewoon naar huis gestuurd worden bij de eerstvolgende ronde, voordat ze teveel onherstelbare schade gaan aanrichten. Dat is de meest serieuze en verstandige beslissing die genomen kan worden. Niet te geloven dat uitermate verstandige mensen als Mark Rutte zich dit laten aanleunen. Hij kreeg juist succes door zijn eigen gezicht te bewaren ondanks alle kritiek. Hij heeft veel in huis, maar lijkt nu toch echt de verkeerde kant op te gaan. Die lezing van Thomas von der Dunk had hoe dan ook door moeten natuurlijk, of je nou voor of tegen bent. Iemand had dit verbod ongedaan moeten maken. "Nee, zo zijn we niet getrouwd", zeg je dan.

rein swart
op 28-04-2011 om 08:58

wat me opvalt is dat op deze site tenminste niet van die wraakzuchtige reacties staan zoals bijvoorbeeld op die van de Volkskrant achter het artikel waar Het nieuwe taboe op de oorlog staat afgedrukt.
ik begrijp dat soort reacties ook niet. het doet me denken aan een mevrouw die in een ingezonden brief in Trouw schreef dat ze in een land woonde waarin ze eigenlijk niet wilde wonen.

Maarten van Rossem
op 28-04-2011 om 08:58

Ik moet u nogmaals wijzen op de uitdrukkelijke voorwaarde voor deelname aan dit forum, namelijk dat u uw VOLLEDIGE NAAM gebruikt. Wie zichzelf Dirk, Hans of Carola noemt zal zien dat zijn of haar reactie wordt verwijderd. Dat geldt ook voor de reacties van, zeg, een Napoleon Bonaparte of J.F. Kennedy.

Dank voor uw medewerking

Frank Bikker
op 28-04-2011 om 08:58

Goede analyse ! Ik zou het zelfs nog scherper willen stellen. Mark Rutte heeft in de praktijk steeds meer van het gedachtengoed van Rita Verdonk overgenomen en verraadt daarbij zijn liberale gedachtengoed.

Frits Kappers
op 27-04-2011 om 08:58

Dag Erwin,

Het mag zo zijn, dat het Chamberlainverhaal uit de context is gerukt. Het staat wel symbool voor misplaatst optimisme of (zo je wilt) misplaatste hoop.
De koude kermis die ik vrees dient zich al aan. Zie de opmerking van Brinkman "Dan kon het meteen wel eens de laatste Arondéus lezing zijn."
Daar helpt geen diplomatie tegen.

Frits Kappers
op 27-04-2011 om 08:58

@Erwin: het is maar wat je goed handelen noemt. Terugkomen met de mededeling "I bring you peace" is wat mij betreft van dezelfde grootheidswaan waar ik nu VVD en CDA van verdenk. De kermis kon nog wel eens erg koud worden.

Sebastiaan Hol
op 27-04-2011 om 08:58

Het is diezelfde provinciale VVD Noord-Holland die de schaamteloos graaiende en frauderende gedeputeerde Hooijmakers de hand boven het hoofd hield - totdat het echt niet meer kon, en Hooijmakers wordt nu zelfs vervolgd door recherche, FIOD en Openbaar Ministerie - terwijl ze de uitstekend functionerende gedeputeerde Cor Mooij (van de sociale vleugel van de VVD) als een baksteen lieten vallen en weg stuurden toen Mooij openlijk zijn twijfels uitte bij de oprechtheid van bestuurder Hooijmakers. Deze Cor Mooij is vanavond als "echte liberaal" ook prominent aanwezig bij het uispreken van de "Arondéus-hagepreek" door Thomas von der Dunk.

Frits Kappers
op 27-04-2011 om 08:58

Correctie: ik heb in mijn reactie hieronder een historische typfout gemaakt. De blunder van Chamberlain vond niet plaats in 1948, maar in 1938.
Excuses.

Frits Kappers
op 27-04-2011 om 08:58

Prima analyse. Het grootste gevaar voor onze rechtsstaat komt momenteel niet van de PVV, maar van het CDA en de VVD.
Ik ben alleen bang dat naast de machtsbelustheid van Maxime Verhagen en Mark Rutte, grootheidswaanzin een rol speelt. In die zin, dat ze denken dat ze de PVV kunnen inkapselen en uitschakelen, maar dat zal (vrees ik) een historische blunder blijken te zijn van het niveau van Chamberlain in 1948.
Niet dat ik Wilders c.s. hetzelfde toedicht als A.H. c.s damals, maar een tikje minder is ook al verwerpelijk genoeg.

Reeds in november 2010 liet de CDA fractie zien dat sinds WO II feitelijk niets is veranderd aan Christelijke politiek. Toen vond je de grootste verzetsmensen in de Christelijke hoek, maar ook de ergste collaborateurs.
'l Histoire se repète?

Kijk ook maar eens op: http://sdproducties.wordpress.com/2010/11/27/hedendaagse-collaborateurs/

Alex Mulder
op 27-04-2011 om 08:58

Prima stuk, ben ik het mee eens.
Maar wat onbesproken blijft is waarom de kiezers op Wilders dit slikken. Want dat doen ze...
Mijn bescheiden mening is dat we (elite, linkse denkers en filosofen, politici en notabelen) zo verdwaald zijn geraakt in ons nette en beschaafde jargon dat we niet meer ingevoeld worden door een grote groep kiezers.
Het Ivoren-Toren syndroom :)
Mijn voorzichtige suggestie is om meer directe emotie in onze mooie woorden te verwerken, want dat is voor die kiezers wel herkenbaar.
Dus hup : keiharde aanvallen op corrupte of met buitenlands geld gefinancierde politici en vastgoedzwendellaars, aan de schandpaal die graaiers en bonus-boys !
Wat die Arabieren kunnen kunnen wij hier toch ook wel ?
Kijk rustig eens rond op : http://schagen.sp.nl/dossier/bonus_en_graai_cultuur.html

Reageren

Inloggen


Registreren
Wachtwoord vergeten
Wachwoord vergeten
Inloggen
Maarten van Rossem
Woonplaats: Utrecht
Beroep: historicus
Blogs: 28
Ik stel uw reactie op prijs, maar alleen onder vermelding van uw VOOR- EN ACHTERNAAM.  Reacties onder pseudoniem of voornaam worden verwijderd.
Laatste reacties
Maarten van Rossem
9/11 tien jaar later
En zo is het! door Marijke
Maarten van Rossem
Waarom politici weifelen om de crisis te beteugelen
Kennelijk bevalt de democratie u niet als die niet in uw... door Koos bakker
Maarten van Rossem
Gebroken belofte
'Waarom moet het kabinet alle bezuinigingen direct in de... door Michiel van der Werff
Maarten van Rossem
Osama bin Laden, symbool van wat eens was
Over Amerikaanse incompetentie gesproken: Hele... door Richard van Caem
Maarten van Rossem
De wezelachtige collaboratie van VVD en CDA
Prima stuk, ben ik het mee eens. Maar wat onbesproken... door Alex Mulder
Archief
2011 (13)
2010 (15)
t/m van 1
Klik hier voor het Thuiswinkelcertificaat