De favoriete toespraken van de speech-experts

Politici doen graag alsof ze hun toespraken zelf bedenken, maar achter de schermen werkt een steeds professioneler legertje van speechschrijvers. Speeches zijn er de afgelopen jaren levendiger van geworden. Toch mag het van experts allemaal nog wat minder voorzichtig. Je leest erover in de huidige editie van Maarten!, die nu in de winkel ligt. 

Benieuwd naar de favoriete toespraken van Nederlandse speech-experts? Je vind ze hieronder.


Bob de Ruiter

Oprichter van trainingsbureau Het Betere Verhaal en auteur van cursusboek SpeechLes
Favoriete speech: Hilary Benn – Speech on Syria Air Strikes, 2015.
Waarom? “Hilary Benn houdt deze speech in het Britse Lagerhuis, waar op dat moment een debat gaande is over het al dan niet bombarderen van IS. Zijn eigen partij, Labour, is verdeeld. Benn staat op en vertelt wat er voor hem op het spel staat. Hij laat zien dat je heel goed zowel nuchter als bevlogen kunt zijn en dat passie en inhoud hand in hand gaan.”

Klik op de afbeelding voor een video:


Huib Hudig

Oud-speechschrijver voor Piet-Hein Donner, Rita Verdonk en Mark Rutte, auteur van Het Speechboekje en presentatiecoach bij Speak to Inspire
Favoriete speech: Barack Obama – Fired Up? Ready To Go!, 2008.
Waarom? “Obama neemt zijn publiek mee in zijn verhaal. Hij begint met een persoonlijke anekdote en bouwt dat langzaam uit. Hij overtuigt de zaal dat één persoon het verschil kan maken. Aan het einde van zijn speech krijgt hij iedereen mee: “Fired up? Ready to go!”

Klik op de afbeelding voor een video:


Jan Sonneveld

Speechschrijver voor Melanie Schultz van Haegen en Sharon Dijksma, oud-speechschrijver voor Wilma Mansveld en Mark Rutte
Favoriete speech: Robert F. Kennedy – Statement on Martin Luther King’s Death, 1968.
Waarom? “Robert F. Kennedy moet in 1968 al improviserend een groep zwarte mensen in een achterstandswijk in Indianapolis vertellen dat Martin Luther King dood is. Je voelt een golf van ontzetting door het publiek gaan. Kennedy weet een deel van hun woede weg te nemen. Die avond breken in bijna alle zwarte wijken in Amerika rellen uit, behalve in die wijk in Indianapolis.’

Klik op de afbeelding voor een geluidsfragment:


Jaap de Jong

Hoogleraar journalistiek en nieuwe media en docent moderne retorica in Leiden en mede-auteur van Beïnvloeden met emoties
Favoriete speech: Max Havelaar/Multatuli – Rede tot de hoofden van Lebak, ca. 1856.
Waarom?  “In deze speech spreekt Max Havelaar over het onrecht dat de arme Javanen in Nederlands-Indië ondergaan. De retorische technieken die hij gebruikt zijn ook nu nog toepasselijk. Hij legt contact met zijn publiek en formuleert scherp. Dit is de mooiste geschreven toespraak in Nederland.”

Klik op de afbeelding voor de tekst:

 

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.