Eerste Kamer doet onderzoek naar privatisering

Maarten van Rossem: ‘Vermarkting thuiszorg schandaligste privatisering’

04 juni 2012 - De parlementaire onderzoekscommissie van de Eerste Kamer Privatisering/Verzelfstandiging overheidsdiensten start vandaag met een onderzoek naar de privatisering in Nederland. Onder leiding van senator Roel Kuiper spreekt de commissie met betrokken personen van het privatiserings- en verzelfstandigingsbeleid van de Nederlandse overheidsorganisaties. Naar aanleiding van dit onderzoek gaf Maarten van Rossem zaterdag 2 juni jongstleden zijn mening over dit beleid in het NOS-radioprogramma Met Het Oog op Morgen. Maarten liet de nadelige gevolgen van de privatisering in de zomer van 2010 al zien in zijn eigen tijdschrift Maarten!


‘De puinhopen van de privatisering’ was het thema van Maarten! nummer 1 uit juni/juli 2010. Niet alle privatiseringen uit het verleden zijn succesvol verlopen. In het Woord Vooraf noemt van Rossem de Nederlandse Spoorwegen als voorbeeld. De splitsing van dit bedrijf in een aantal subbedrijven, zoals het veel bekritiseerde ProRail, is volgens Van Rossem ‘een ongelooflijke stupiditeit.’ De privatisering van het Nederlandse spoorbedrijf is te danken aan ‘een managementfilosofietje van McKinsey’, aldus van Rossem. De NS heeft twintig jaar na dato nog steeds haar zaakjes niet goed voor mekaar.

In de radio-uitzending gaf van Rossem op de vraag van presentator Max van Weezel of er ook goede voorbeelden van privatisering zijn te noemen als volgt antwoord: ‘De telefonie heeft aan de ene kant positieve resultaten opgeleverd; men kan goedkoper telefoneren dan voorheen’.  Toch kleven er volgens van Rossem enkele nadelen aan deze privatisering, met name op het gebied van de mobiele telefonie: ‘Door de volkomen onoverzichtelijke en onduidelijke tariefstructuren weet niemand wat hij of zij nu eigenlijk betaald voor mobiel bellen.’

De schandaligste privatisering is volgens van Rossem de thuiszorg. Hij heeft dit van dichtbij meegemaakt toen zijn eigen moeder van de thuiszorg afhankelijk werd. Van Rossem noemt deze privatisering ‘één van de crimineelste sociale politiek gevoerd door de Nederlandse regering.’ Het verantwoordelijke kabinet, kabinet-Balkenende II, zou zich hiervoor ‘eeuwig en diep moeten schamen’, aldus van Rossem. Hij kan er ook niet met zijn verstand bij dat elke dag vijf verschillende postbodes elk een brief komen bezorgen: 'Je kan mij niet wijsmaken dat dat efficiënt is.'

In het Dossier in het zomernummer van 2010 behandelde Bart de Koning de mislukte privatisering van de NS. Paul van der Steen gaf een bloemlezing van negen niet gelukte privatiseringen in Nederland in de laatste twee decennia. Beide artikelen zijn via onderstaande links in zijn totaliteit te lezen.

De Mislukte Heruitvinding van de NS

9 Niet (zo) Gelukte Privatiseringen

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.