Maarten!

Maarten: 'Rutte maakt zich schuldig aan kiezersbedrog.'

Met deze knop kunt u artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier om in te loggen.

Het Janusgezicht van Mark RutteMT nr. 0/0000

27 juni 2012 – ‘Wat Europa betreft is Mark Rutte een grote leugenaar’, aldus Maarten, een groot voorstander van meer Europa. Hij betreurt het standpunt van premier Rutte, of beter gezegd het ontbreken daarvan. Donderdag 28 en vrijdag 29 juni staat de enorm beladen Eurotop in Brussel op het programma. Daar bespreken de regeringsleiders en staatshoofden van de lidstaten de problemen in de eurozone. Tijdens de top zal naar alle waarschijnlijkheid het ‘Masterplan’ worden gepresenteerd dat de Europese Unie uit het slop moet trekken. Commissievoorzitter Barroso, ‘EU-president’ van Rompuy, Eurozonevoorzitter Juncker en ECB-leider Draghi behoren tot de architecten van dit pakket van maatregelen.

Institutionele vergezichten
Interessant is de vraag hoe premier Rutte zich gaat opstellen tijdens de vergaderingen. Rutte en Merkel beloofden dat ze ‘samen optrekken’ in het zoeken naar antwoorden op de crisis. Over drie aspecten zijn Nederland en Duitsland het eens: een nieuw begrotingspact, strenger Europees toezicht op de bankensector en erop toezien dat lidstaten, voornamelijk de zuidelijke landen, zich aan de gemaakte afspraken houden.

Over een politieke unie bestaat een groot meningsverschil. Volgens Merkel moet Europa dieper en verder integreren. Dit is noodzakelijk om het vertrouwen in de financiële markten te herstellen. Bevoegdheden op nationaal niveau moeten stap voor stap worden afgestaan aan Brussel. Willen de euro en de EU overleven dan is volgens Maarten ‘een politieke unie onvermijdelijk’. Premier Rutte voelt niks voor een toekomstige politieke unie. Volgens hem zijn deze voorstellen ‘institutionele vergezichten’.

Twee gezichten
Niet alleen Maarten maar ook de politieke partijen vinden Rutte onduidelijk over zijn visie op Europa. Volgens de SP en PVV verzet Rutte ‘zich alleen in Den Haag tegen Europa, in Brussel loopt hij keurig achter de Duitsers aan’. Ook CDA-leider Van Haersma-Buma sprak woorden van dezelfde strekking: ‘Rutte hobbelt mee met de stappen in Europa, maar in Den Haag trekt hij er een vies gezicht bij.’

Lijsttrekker van D66 Alexander Pechtold vindt dat Rutte ‘teveel op zijn handen zit’. ‘Parijs en Berlijn bepalen in Brussel. Ik zou Den Haag graag in dat rijtje willen zien’, aldus Pechtold. PVV-leider Geert Wilders ziet Rutte als ‘Dokter Jekyll/Mister Hyde’. Wilders: ‘Rutte zegt eerst A en doet vervolgens B: geen soevereiniteitsoverdracht aan Brussel maar tegelijkertijd tekent hij wel het ESM-verdrag.’

GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap riep premier Rutte in een open brief in de Volkskrant van zaterdag 23 juni op om met een duidelijke visie over de toekomst van Europa te komen. ‘De weg uit de crisis zal Europees zijn of hij zal niet zijn’, aldus Sap. Volgens politiek leider van de PvdA Diederik Samsom spreekt Rutte ‘met twee monden’. ‘Hij neemt de verkeerde stappen, wordt het niet eens met Merkel en vertelt in Nederland twee verschillende verhalen’, aldus Samsom.

Bange Mark
De onduidelijkheid kwam ook naar voren na afloop van het VVD-congres op zaterdag 23 juni. Voor de camera’s van de NOS kreeg Rutte de vraag ‘Eurosceptisch of eurofiel?’. Rutte: ‘Wij zijn onderdeel van Europa. Je kunt niet voor of tegen Europa zijn, dat is hetzelfde als voor of tegen de zon zijn.’ Maarten: ‘Het valt te betreuren dat Rutte niet voor zijn standpunt durft uit te komen. Hij stelt alles uit tot na 12 september, maar dan kan het voor Europa al te laat zijn.’ Rutte kan een voorbeeld nemen aan Merkel, in wie Maarten ‘meer vertrouwen heeft dan in Rutte’. ‘Merkel legt de Duitsers tenminste  stukje bij beetje uit wat verdere Europese integratie inhoudt, dat kan ik niet van Rutte zeggen’, stelt Maarten.

De voorzichtigheid van Rutte heeft te maken met de aankomende verkiezingen. De peilingen geven aan dat eurosceptische partijen zoals de SP en PVV het goed doen. Het onderwerp ‘Europa’ is niet geliefd bij de Nederlandse kiezer. Waarom is volgens Maarten onduidelijk: ‘We maken vanaf 1958 al deel uit van Europa en nog durven mensen te beweren dat de EU ondemocratisch is’. ‘Diezelfde mensen zouden eens uit hun luie stoel moeten komen en zich in de materie verdiepen voordat ze overgaan tot totaal gestoorde kretologie’, vindt Maarten.

De oplossing van Maarten
Maarten: ‘Waarom zouden we geen voorbeeld kunnen nemen aan de Verenigde Staten?’ Een federaal Europa zou in de ogen van Maarten prima kunnen functioneren. Het argument dat we met een Verenigde Staten van Europa onze identiteit verliezen, veegt Maarten resoluut van tafel. ‘Ten eerste wat is onze identiteit? En ten tweede zijn de onderlinge verschillen tussen een Texaan en een New Yorker groter dan die tussen een Spanjaard en een Deen’, beweert Maarten.

Maarten verdenkt Rutte ervan om van Nederland ‘één groot, seperationistisch Waddeneiland’ te maken. ‘Uiteraard zal de gulden dan terugkeren. Het gekke is dat de meeste Nederlanders niet eens weten dat de gulden sinds 1983 niet meer bestaat’, aldus Maarten. Hij hoopt dat op de komende Eurotop harde noten worden gekraakt want anders ‘dondert het hele zooitje in elkaar’.

Volg Maarten op Twitter: @maartenblad en via www.facebook.com/maartenbladInloggen


Inloggen
Registreren
Wachtwoord vergeten
Wachwoord vergeten
Inloggen