College: Maarten peilt de stemming

Het populisme is niet meer weg te denken uit onze hedendaagse politiek. Van de PVV-verkiezingszege tijdens de Kamerverkiezingen tot de electorale successen van euro-sceptische en radicaal rechtse partijen in heel Europa. De afgelopen twintig jaar won de ene na de andere populistische verlosser tijdelijk de gunsten van de kiezer. Hoe valt deze trend te verklaren? En in hoeverre moeten we ons daar zorgen over maken?

Maarten van Rossem werpt een kritische blik op het huidige politieke landschap en voorziet de opkomst van het moderne populisme van de broodnodige historische duiding. Hij traceert de opmars van populistisch-rechts terug naar het startschot van Fortuyns strijd tegen de ‘islamisering van Nederland’. Zijn migratieparanoia sloeg aan bij de kwetsbare kiezer en maakte de weg vrij voor politici als Wilders en Baudet. Maar ondanks de populariteit van nationalistisch-populistische bewegingen, zowel in Nederland als elders, voeren zij volgens Van Rossem slechts een tragikomisch achterhoedegevecht.

Laat je verrassen door de scherpe analyses, diepgaande inzichten en onmiskenbare humor van Nederlands bekendste historicus en hoor Van Rossem live spreken tijdens het eerste college uit de reeks: Maarten peilt de stemming.

Meer info & tickets

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.