Sis over lockdowngeweld: Geen mosterd na de maaltijd

DOOR SIS VAN ROSSEM

Sommige mensen zullen zeggen: nee toch niet weer over Oud en Nieuw en het vuurwerk. Tip: u hoeft dit stukje niet te lezen.

Ik vind de toestand rond de jaarwisseling dusdanig ernstig dat je het niet kunt afdoen met: ach, dat is toch voorbij, daar is genoeg over geschreven. Nou, wat mij betreft kan er niet genoeg over geschreven worden.

In Nederland hadden we dus te maken met een vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling 2021-2022. Al in oktober werden er daverende knallen geproduceerd. Zo hard dat de ruiten rammelden in de sponningen. Er werd niets aan gedaan. Vlak voor Oud en Nieuw kwam de mededeling van de overheid dat ze niet zouden handhaven! Hoe bedenk je zoiets!

En om twaalf uur werd er vuurwerk afgestoken zo hard en zo veel zoals ik het nog niet heb meegemaakt. Weer weet je dan dat de groep fatsoenlijke Nederlanders inmiddels heel klein is geworden. Dat is griezelig, maar ook gevaarlijk als je bedenkt dat er dus op grote schaal niet meer geluisterd wordt naar de overheid. En mogelijk nog gekker, dat ik de nodige stukjes in de krant heb gelezen die dit gedrag proberen goed te praten: de mensen hadden een uitlaatklep nodig na al die coronatoestanden en de lockdown. Het wordt gewoon goed gepraat dat je zorgverleners aanvalt en naar het leven staat.

En ja ook al zoiets, die arme jongeren die nu massaal depressief zijn geworden door de sluiting van onderwijsinstellingen. Ik zou zeggen: ga eens kijken op een willekeurige school en bezie het gedrag van deze stakkers. Volledig ongemotiveerd hangen ze in de bankjes. En nu zouden ze plotseling de school missen? Net goed. En ze zijn zo zielig dat ze agenten en zorgverleners aanvallen, want dat zou een uitlaatklep zijn voor hun door de lockdown veroorzaakte eenzaamheid. Ga toch weg!

Maar inmiddels las ik in de krant dat het optreden van de politie niet deugt! Draai het maar om. Dat er nog iemand bij de politie gaat verbaast me. De politie is geen therapeutische instelling. Het is de bedoeling dat ze de orde bewaren. Als hele groepen de boel in elkaar rammen, de openbare ruimte vernielen en agressief gedrag vertonen, dan mag de politie flink hard optreden wat mij betreft. Vervolgens, zet die asocialen over de grens met een verbod ooit nog Nederland in te komen.

Alleen al het feit dat ze hun vuurwerk nu in België en Duitsland zijn gaan kopen. Ze stonden er uren voor in de rij. Of die idioten die nu gaan winkelen en eten over de grens, want is het argument: we willen er wel eens uit! Mijn hemel. Ga een boek lezen. ‘Ja,’ riep zo’n blond mens met zonnebril terwijl de zon niet scheen, ‘pommes! Eet smakelijk’. Weg met zo iemand.

En het wordt zelfs nog gekker. In een volgend stuk in de krant las ik dat de bejaarden de schuld zijn van de woningnood. Wij blijven te lang in onze huizen wonen. Je gelooft het toch niet! Mogen we misschien? Mijn generatie heeft lang genoeg moeten huren en bepaald niet jofel gewoond. Tenslotte hebben we met hard werken ons eigen huis kunnen kopen en nu moeten we daar uit om plaats te maken voor die tot op het bot verwende nieuwe generaties. Nooit! Wij willen helemaal niet verkassen naar een krappe bejaardenwoning.

En dan tot slot nog even: oh wat zijn we verbaasd dat we nu in een nieuwe coronagolf zitten. Ieder weldenkend mens zag dit aankomen. Een bevolking die de regels aan z’n laars lapt, massaal op elkaars lip gaat zitten met de feestdagen, illegale feesten bezoekt. En de zorg mag dat opknappen. Kankerbehandelingen worden uitgesteld, hartoperaties idem.

Nederland? Een bananenrepubliek.

Sommige mensen zullen zeggen: nee toch niet weer over Oud en Nieuw en het vuurwerk. Tip: u hoeft dit stukje niet te lezen.

Ik vind de toestand rond de jaarwisseling dusdanig ernstig dat je het niet kunt afdoen met: ach, dat is toch voorbij, daar is genoeg over geschreven. Nou, wat mij betreft kan er niet genoeg over geschreven worden.

Welkom bij Maarten!

Maak eenmalig een gratis account aan en krijg toegang tot al onze artikelen. Lees gratis op onze site en ontvang elke twee weken nieuws, diepgravende artikelen, interviews, evenementen en acties van Maarten! in uw mailbox.

InloggenRegistreren

Reacties

Gerelateerde artikelen

Sis over het nieuwe jaar: ‘Tel je zegeningen’

Kunst met Sis: In Weelde Siet Toe

Gruwelijke ergernissen van Sis

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.