Maarten: ‘De VVD is in een zelfgegraven valkuil gevallen’

Maarten: ‘De verkiezingsuitslag was op het eerste gezicht dramatisch, een electorale ramp in feite. Maar als we er even over nadenken, wordt het beeld scherper en de uitslag begrijpelijker. De PVV had al jaren een stevige en redelijk omvangrijke basis. Daarbij heeft zich op 22 november een groot deel van de dolende kiezers van de geïmplodeerde BBB gevoegd en zeker een deel van het potentiële electoraat van treuzelkoning Pieter Omtzigt.

Uit Maarten! 2023-4. Bestel een losse editie of word abonnee

Deze geheel overbodige politieke crisis is het werk van de VVD. Die veroorzaakte eerst welbewust een crisis op basis van een volstrekt secundaire kwestie en kwam vervolgens met het ‘geniale’ idee Geert Wilders voor te spiegelen dat ze wel bereid was tot samenwerking met de PVV. Het enige lichtpuntje in dit drama is dat de VVD in de enorme politieke valkuil is gevallen, die de partij zelf heeft gegraven. De VVD verloor geheel terecht tien zetels.

De VVD verloor geheel terecht tien zetels

Voeg daarbij een verkiezingscampagne van een unieke dorpse stompzinnigheid. Je zou bepaald niet zeggen dat Nederland een klein land is, sterk afhankelijk van de internationale economie en politiek, lid van de EU en de NAVO en nog tal van andere internationale organisaties. Nee, de campagne wekte de indruk dat wij een uitzonderlijk, sterk geïsoleerd eiland zijn dat leeft in permanente doodsangst voor vreemdelingen, die wellicht onze zalige dorpse rust komen verstoren.

De NSC beweerde dat het noodzakelijk is de netto instroom van immigranten te beperken tot 50.000. Let wel, het ging bij dat getal om alle immigranten. Dus asielzoekers, arbeidsmigranten uit de EU, kennisimmigranten en buitenlandse studenten. Dat getal van 50.000 is op zijn best sprookjespolitiek, en eigenlijk een kwalijke leugen. Het aantal immigranten zal onder alle omstandigheden aanzienlijk groter zijn. Of wij moeten de EU verlaten, het Vluchtelingenverdrag van de VN opzeggen en draconische grensbewaking invoeren. Ook een kabinet waarin de PVV de dominante partij is, zal dat niet kunnen realiseren. De EU, de mogelijke uitbreiding van de EU, de oorlog in Oekraïne, de dreiging van een Trump-presidentschap voor EU en NAVO en de oorlog in het Midden-Oosten – dat leek ditmaal allemaal niet mee te tellen.

Wilders moet nu op zoek naar coalitiegenoten. Dat zal hem nog niet meevallen. En daar zit ons gezellige dorp nu, met een ingrijpende politieke, culturele en beleidscrisis.’

Blijf op de hoogte van Maartens kritische gedachtegang op politiek, economisch, technologisch en cultureel gebied.
Word abonnee van Maarten! of bestel een losse editie in de winkel.

Maarten: 'De verkiezingsuitslag was op het eerste gezicht dramatisch, een electorale ramp in feite. Maar als we er even over nadenken, wordt het beeld scherper en de uitslag begrijpelijker. De PVV had al jaren een stevige en redelijk omvangrijke basis. Daarbij heeft zich op 22 november een groot deel van de dolende kiezers van de geïmplodeerde BBB gevoegd en zeker een deel van het potentiële electoraat van treuzelkoning Pieter Omtzigt.

Uit Maarten! 2023-4. Bestel een losse editie of word abonnee

Welkom bij Maarten!

Maak eenmalig een gratis account aan en krijg toegang tot al onze artikelen. Lees gratis op onze site en ontvang elke twee weken nieuws, diepgravende artikelen, interviews, evenementen en acties van Maarten! in uw mailbox.

InloggenRegistreren

Reacties

Gerelateerde artikelen

‘Populistische schimmel heeft ons bestel aangetast’

Hoe angst ons in het web van de populisten drijft

Maarten: ‘Nederland wordt helaas geleid door dorpspolitiek’

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.