Maarten: ‘Ik kijk niet naar Oranje’

Door Maarten van Rossem

Nederland maakt zich op voor de halve finale van het Europees Kampioenschap voetbal. Vanavond speelt Oranje een allesbeslissende wedstrijd tegen Engeland. Haalt Oranje voor het eerst sinds het toernooi van 1988 de finale? En hoe hoog loopt de Oranjekoorts vandaag op in huize Van Rossem?

Maarten: ‘Onlangs moest ik vanwege bezoek een hele EK-wedstrijd bekijken. Ik heb zelden in de afgelopen drie jaar zoiets ongelofelijk vervelends gezien als die wedstrijd. Het was Portugal tegen Frankrijk. Godallemachtig, wat een slaapverwekkende vertoning was dat. En dan te bedenken dat er miljoenen mensen met kloppend hart naar die onbeschrijfelijke onzin zitten te kijken. Ik kan er niet bij. Dus nee, ik ga ook niet naar Nederland kijken.

Mocht Nederland Europees kampioen worden, dan vindt dinsdag de huldiging in Amsterdam plaats. Vanzelfsprekend voel ik geen enkele behoefte om daarnaartoe te gaan. Het EK van 1988 was al een ongelofelijke chaos. Mij interesseert het echt helemaal niets. Het Elftal mag van mij winnen, verliezen, of zelfs collectief verhuizen naar Zuid-Amerika. Het kan me totaal niet schelen.

Nu gun ik iedereen de hysterische Oranje-gekte, de tranen van vreugde, de onbeschrijfelijke opwinding, die heerlijke nationale saamhorigheid. Iedereen heeft immers het volste recht om op zijn of haar eigen manier gek te zijn.’

Volg Maartens kritische gedachtengang ook via zijn tijdschrift Maarten!. Bestel losse nummers hier of word abonnee

Reacties

Gerelateerde artikelen

Maarten, Vincent en Sis over één van hun ergernissen: sportverdwazing

Ik voel mij Europeaan

Maarten: ‘Boven de democratie pakken zich duistere wolken samen’

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.