Ter nagedachtenis aan Sis van Rossem (1945-2022)

Sis bij het Musée Jacquemart-André in Parijs.

Coen: ‘Deze foto is gemaakt bij een van onze laatste bezoeken aan Parijs. Toen Sis het museum uitliep en ik haar en de leeuw op één lijn zag, riep ik haar toe: “Sis, sta stil!” en maakte ik direct de foto. Ze kijkt daarom enigszins argwanend, misschien zelfs bestraffend, maar ook mild verbaasd en nog met de herinnering aan het pronkstuk van het museum Les Pèlerins d’Emmaüs van Rembrandt naar de beschouwer. Een lucky shot!’

Op 4 mei 2022 overleed kunsthistorica Mary ‘Sis’ van Rossem (1945-2022). Sis werd 77 jaar. Jarenlang schreef zij met veel zorg en liefde columns voor de website van Maarten! In sommige besprak ze haar dagelijkse belevenissen, in andere deelde ze haar indrukwekkende kennis over kunst. In 2015 verwierf Sis landelijke bekendheid via het televisieprogramma Hier zijn de Van Rossems, waarin zij samen met haar broers Maarten en Vincent te zien was. Haar deskundigheid en authentieke persoonlijkheid bleven ook hier niet onopgemerkt. Sis veroverde de harten van veel mensen door puur zichzelf te zijn.

Haar plotselinge overlijden maakt nog steeds veel los. Op verzoek van de familie biedt de redactie van Maarten! iedereen die zo genoot van haar optredens, colleges en columns de mogelijkheid een steunbetuiging of persoonlijk bericht achter te laten als ode en blijvende herinnering aan Sis. Lees hier ook het in memoriam.

Berichten worden na goedkeuring van de redactie geplaatst.

Reacties

75 reacties op “Ter nagedachtenis aan Sis van Rossem (1945-2022)”

 1. Hans van Velzen schreef:

  Hoewel ik vermoed dat Sis zelf vrede heeft met haar overlijden, we zijn immers allemaal sterfelijk, is het gemis voor ons allemaal groot. Persoonlijkheden als Sis zijn er veel te weinig. Kritisch en tegelijkertijd volop kunnen genieten van schoonheid. Voor mij haar grootste les aan ons.

 2. Ria Ackermans-Stevens schreef:

  Voor mij geldt absoluut, dat Sis me heeft leren kijken. Ik ben 77 en de meeste tijd vond ik een schilderij mooi of niet mooi. Echter, sinds ik de uitleg van Sis een paar keer had gehoord, ben ik totaal anders gaan kijken en geniet nu intens van schilderkunst.
  Ook van haar columns heb ik genoten.
  Ik ben haar daar zeer dankbaar voor.

 3. Marianne Gouka schreef:

  Geachte Maarten en Vincent ,Coen
  wat een gemis ! Voor ons kijkers al voor u het niet te begrijpen gevoel van rouw , verdriet.
  Heel veel sterkte . Ik persoonlijk hoop dat er nog veel materiaal op de plank ligt wat nog niet getoond is . Voor in het blad Maarten! of voor een mooie tv uitzending.
  Sis bedankt !! Ik heb van u genoten .

 4. Fouad Ramsis schreef:

  Ik ben geen kunst Kenner of fervente museumbezoeker maar toch voel ik iets bij kunst.
  Sis van Rossem heeft mij, voornamelijk door de series die zij met Maarten en Vincent presenteerde mijn kijk en interesse verdiept.

 5. Frans van Tuil schreef:

  Wat ontzettend jammer dat we/ ik niet meer kunnen genieten van Sis als mens, volstrekte eigenheid, eerlijkheid, kennis, tegendraadsigheid, liefde voor de kunst en haar heerlijke ontnuchterende humor. Ik lag steeds in 1 deuk na een treffende Sis-opmerking. Dank dank dank Sis!

 6. Dick Karman schreef:

  77 Lentes slechts!
  Zo oud in wijsheid; zo jong in denken!
  Bedankt, Sis

 7. Alfonso Montealegre Moure schreef:

  Het is niet te geloven de van Rossems!. Ik heb er een speciale band met ze. Eerst viel Maarten me op. Via hem heb ik kennis met andere broer en zus. Ik viel meteen voor ze alle drie, maar Sis heeft me bijzonder blijven charmeren. Het was een ware genot om ze alle drie bezig te zien. Toen ik ontdekte dat ze een speciale band hebben met mijn dierbare Delft was de band steviger dan ooit. Dag Sis, ik zal je ontzettend missen. Ik zeg het nu met tranen in mijn ogen!. Nooit gedacht dat ik je kon missen zoals ik je nu mis!. Bedankt voor alle plezier, kennis en genot dat ik van jou heb mogen ontvangen.

 8. Sanny schreef:

  Zooo jammer dat Sis er niet meer is! Als ik het goed in schat, had ze zeker niet naar een verzorgingshuis gewild. Misschien een schrale troost.
  Heerlijk haar nuchterheid en ook haar taalgevoel. Fijn dat er (nog) iemand was die benoemde wat haar ergerde of verwonderde. Ik had het gevoel de laatste der Mohikanen te zijn maar Sis was er ook nog een. Ook hoe jullie (broers en zuster) met elkaar omgaan; voor mij normaal maar ook dat was blijkbaar -in deze tijd- heel raar.
  Erg spijtig dat Sis ons is ontvallen maar hopelijk blijven de broers hun geluid laten horen tegen de vertrutting van de maatschappij.

  • Bernard Edelenbos schreef:

   Bij deze woorden wil ik mij graag aansluiten.

   • Willekens van Impelen schreef:

    Wat een gemis, dat ik u niet meer zal zien op tv samen met uw broers en uw fantastische columns zal lezen, zo mooi geschreven altijd, precies zoals ik denk. De wederopbouw generatie daar kan geen generatie tegen op.
    Coen, broers nog gecondoleerd met het verlies!
    Willekens

 9. Karin Van Druenen schreef:

  Coen, broers Maarten en Vincent en familie, oprecht gecondoleerd met het verlies van jullie Sis. Ik genoot van haar kijk op Kunst, maar vooral op de wereld en haar grote en kleine ergernissen. Zoveel herkenbaars in alles. Precies 10 jaar ouder was Sis en voorloper in een heleboel zaken die voor mij 10 jaar later nog altijd bevochten moesten worden. Ik vond haar een prachtvrouw en wens jullie alle sterkte en veel mooie herinneringen om te delen met elkaar.

 10. Leontine Bal schreef:

  Ze was behalve erudiet, origineel en geestig, een bron van inspiratie voor veel vrouwen op leeftijd zoals ik. Haar charme hoefde ze niet te ontlenen aan uiterlijk vertoon want ze had meer persoonlijkheid dan menigeen en ze was gespeend van elke vorm van kapsones; wat niet wil zeggen dat ze geen zelfvertrouwen had. Kortom: een onvergetelijk mens. Ik wens Maarten en Vincent, die er in meer dan een opzicht ook mogen zijn en een verrijking bieden aan ons bestaan, veel sterkte met dit verlies.

  • Annet Haak schreef:

   Ik heb genoten van de manier waarop Sis haar plaats innam tussen haar broers, die evenals zij zichzelf bleven. Maar zij heeft mij leren kijken naar schilderijen, zij wist ons details te tonen, die veel duidelijk maakten. Daarbij haar humor en eerlijke boosheid over wat haar tegenstond. Ik zal de uitzendingen, met haar, heel erg missen.

 11. Mieke schreef:

  Wat zal ik de columns van Sis en haar inbreng bij “Hier zijn de van Rossems” missen. Veel van haar geleerd. Niet alleen over kunst, maar ook kijken naar en nadenken over allerlei zaken in het dagelijks leven.

 12. Natasja Boon schreef:

  Ik heb lang niet alle afleveringen gezien van HZDVR,
  Maar als ik er eentje bekeek, zat ik van begin tot eind met een grote glimlach en veel interesse te kijken. Zo eerlijk en helder te volgen zonder blabla. Ik lag in een deuk om de conversaties tussen Sis en haar broers.
  Dankjewel voor wijzer worden van kunstobjecten, ik ben blij dat alles wat ik gemist heb, opgezocht kan worden.

  Sterkte met het dragen van de leegte van Sis’ gemis

  Groet Natasja

 13. ellen bakker schreef:

  Waarom vallen juist de mooie mensen weg.. Sis zal ik missen met al haar prachtige verhalen, zo’n recht voor z’n raap mens. Dank Sis ik blijf een groot bewonderaar van je,
  Ellen

 14. Gert Jan Hemmink schreef:

  Wat mis ik u Sis! Uw stukjes: prachtig opgeschreven – een genot om te lezen en te herlezen! En uw humor in het tv-programma met Uw broers: geen uitzending gemist! Ik werd altijd zo vrolijk van U. Met veel dank voor al die onvergetelijke momenten!
  Gert Jan Hemmink

 15. Gré Luttik schreef:

  Wat mis ik haar. Het waren haar stukjes die ik als eerste las, sorry Maarten, met de tranen in mijn ogen van het lachen en van herkenning ( Bladblazers). Geen onzinnigheden. Zo waarachtig. Geen haken en ogen. Zo een kind van die tijd die zonder onzinnigheden geleefd werd en ons vormde tot wie we zijn. Hier kan de huidige bubbel-generatie een voorbeeld aan nemen.

 16. Greet De Becker schreef:

  Hier iemand uit belgie. Ik heb alle afleveringen gezien van de van Rossems, alle (denk ik ) colums gelezen van Sis, een vrouw naar mijn hart. Ik zal haar missen,
  Greet.

 17. Karin Smudde schreef:

  Ik heb zo genoten van het het gesteggel tussen Sis en haar broers. En haar opmerkingen over iets wat ze niet mooi vond.
  Ik zal haar missen .

 18. Anja schreef:

  Een pracht mens is niet meer.
  Sis heeft, in vele opzichten, mijn ogen geopend.
  Ik heb genoten van haar verhalen, haar uitleg bij schilderijen en zelfs van haar, meestal terechte, gemopper.
  Ik zal haar missen. Langs deze weg wens ik Maarten, Vincent en Coen veel sterkte.

 19. Antoinette van den Berg schreef:

  Een kleurijke vlinder is weggevlogen.
  Wij zullen missen Sis!

 20. Rika Scholte schreef:

  Er zijn een paar mensen die je voor altijd bijblijven en daar is Sis 1 van. Heb genoten van haar eigen zinnige en grappige verhalen en ook vooral door de uitleg van de kunst.
  Heel veel dank hiervoor

 21. Annelies schreef:

  Wat heb ik genoten van de uitleg van de kunst door haar. Maar vooral van de persoonlijkheid die ze was. Wat een verademing in deze wereld van nepfiguren. Van haar soort zouden er veel meer moeten zijn. Ook geniet ik van haar broers. Wat een gemis voor de familie. Veel sterkte.

 22. Hanneke Verbruggen schreef:

  Maarten en Vincent en verdere familie, mijn oprechte condoleances met het overlijden van Sis. Ik genoot zo van haar optreden op TV en moest altijd zo lachen om haar scherpe, maar heel adequate opmerkingen. Zo jammer dat we haar altijd verrassende bijdragen zullen gaan missen. Wat een geweldig mens was ze!

  • Angelique Wingens schreef:

   Beste Coen en Fam. Van Rossem veel sterkte met het verlies van Sis. Het was een genot voor mij om de Van Rossems op tv te zien en vooral jullie onverholen mening over iets of iemand of elkaar, fantastisch ! Van alles ook bijgeleerd over jullie specialismen, die mij sowieso interesseren. Hopelijk gaan de uitzendingen verder, ook helaas zonder Sis, een vrouw naar mijn hart. Ik zal en wil haar niet vergeten. Angelique Wingens.

 23. Eva Hansen. schreef:

  Elk jaar keek ik uit naar De van Rossems, had niet gedacht je zo te missen, Sis, en ” wat een onzin allemaal” –
  Een mooi mens, en ik ontdekte, dat je schreef als je sprak! Heerlijk.

 24. patricia schreef:

  Ik heb altijd genoten van haar kennis van kunst, haar manier van vertellen/uitleggen en de scherpe opmerkingen. Wat een lekker gewone vrouw was ze zonder poespas. Ik vond het ook gek om te lezen dat Maarten ooit vertelde aan haar dat hij liever had gewild dat zijn moeder zou vallen en spontaan kwam te overlijden en dat dit nou juist zijn zus wel overkomt. Ondanks het gemis van Sis hoop ik nog tv programma’s van haar broers te mogen zien want het was heerlijke tv zonder alle ellende van alle dag maar gewoon over alles wat ik opzoek als ik op vakantie ga. Dus het brengen van echte ontspanning dat doen/deden jullie alle drie helemaal naar mijn zin.
  sterkte met het gemis.

 25. Toos Everaarts schreef:

  Wij wonen in Portugal en hebben genoten van Sis in de serie hier zijn de van Rossems. Zou mooi zijn als Maarten en Vincent met het programma doorgaan.
  Jammer dat Rome niet mocht, te ver voor een dagreisje. Mag van mij een mid of hele week worden.
  De colums waren heel eerlijk. Schitterend.

 26. MB schreef:

  Ik heb van u genoten, Sis, u was uniek. Mooi in het programma met uw broers en mooi in uw columns. Ik wens Maarten, Vincent en Coen sterkte. Groet, MB

 27. Ineke de Jongh schreef:

  Broers van Sis, heel veel sterkte gewenst met het gemis van jullie zus, heb altijd genoten van Sis in de serie en de columms! 🙏

 28. José Hagedorn schreef:

  Wat een geweldig “recht – voor -haar – raap- wijf”.
  Slim, intelligent en met zoveel kennis! Ik vind haar een toppertje en zal haar kennis en spotsvondigheden missen! Ze hoorde zó bij Maarten en Vincent. Maak er wat moois van Sis in die andere wereld, ook al geloof je daar niet in. Het ga je goed en héél véél sterkte en kracht voor je familie!

 29. José Hagedorn schreef:

  Wat een geweldig “recht – voor -haar – raap- wijf”.
  Slim, intelligent en met zoveel kennis! Ik vind haar een toppertje en zal haar kennis en spitsvondigheden missen! Ze hoorde zó bij Maarten en Vincent. Maak er wat moois van Sis in die andere wereld, ook al geloof je daar niet in. Het ga je goed en héél véél sterkte en kracht voor je familie!

 30. Olly schreef:

  Ik zal Sis missen ook in de combinatie met haar broers. Ik genoot van haar columns ze was zichzelf.
  Ik keek uit naar de van Rossems. In ieder geval mijn condoleances voor de familie.

 31. Alfred en Daphne schreef:

  Lieve Sis, bedankt voor de interessante informatie die jij vertelde in de afleveringen. Wij gebruiken dit wanneer we een stad bezoeken. We hebben een kaarsje voor jou opgestoken in de grote st. Bavokerk in Haarlem, waar jij ook was geweest. Je blijft in onze herinnering. We hopen dat je een mooi plekje hebt gekregen in de hemel.

  Maarten en Vincent, veel sterkte met het verlies van jullie zus.

 32. Maarten schreef:

  Mijn medeleven we zullen het nu zonder die prachtige columns moeten doen
  Sterkte

 33. Dominique schreef:

  Hoe geschokt was ik toen ik het bericht las dat Sis van Rossem was overleden. Dit kon niet waar zijn. Sis is dood! Hoezo dan??
  Sis van Rossem is voor mij een heldin die met veel nuchterheid, zelfspot, kennis en wijsheid maar bovenal humor mij met andere ogen liet kijken naar alles wat kunst was in haar ogen. Dit alles in combinatie met haar broers is van onschatbare waarde. Heel veel dank en vooral een diepe buiging!
  Ik wens haar familie, broers Maarten en Vincent van Rossem heel veel sterkte met dit grote verlies.

 34. Marianne van Baggem-Stoel schreef:

  Al die onzin in taalgebruik tegenwoordig. Al die interessant doenerij. Sis haatte het. Heerlijk dat commentaar! En dan die moderne huisinrichtingen met al zijn overbodigheden. Ze verafschuwde dat. Heerlijk dat gescheld. Ook op de weggebruikers. We zullen het missen. Verder sluit ik mij volkomen aan bij mijn voorgangers die u schreven. Een parel is van ons heengegaan. Gecondoleerd allen.

 35. Linda Sernee schreef:

  Wat een heldere bewoordingen en een verfrissende eerlijkheid bij de van Rossems in het algemeen en Sis in het bijzonder.
  Ik ben groot fan van het programma en van de columns van Sis.
  Zoals zij je kon laten kijken naar kunst, dat vind ik nu een kunst.
  Ze zal enorm gemist worden.
  Sterkte voor Maarten en Vincent met het verlies van hun unieke zus.

 36. Maria de Graaf schreef:

  Voor Coen moet dit een onverwacht afscheid zijn. Ik wens hem sterkte voor de komende tijd. Voor Sis was het misschien zoiets van kort en bondig, zo als ze vaak overkwam op de tv, ze zal gemist worden door haar twee mopperende broers! Sterkte Heren!

  • Gerda Tjiphine Baardman schreef:

   Mag ik me van harte bij de woorden van Maria de Graaf aansluiten? Het is wonderlijk dat je iemand kunt missen die je nooit hebt ontmoet, maar ik mis Sis echt, en niet alleen om het vele dat ze me heeft geleerd, maar vanwege haar hele persoonlijkheid. Hoe moet het dan wel niet voor Coen, Maarten, Vincent en haar familie en vrienden zijn. Veel sterkte met dit verlies.

 37. colette diercks schreef:

  Heerlijk, iemand die echt verstand van kunst had, jammer dat die broers er altijd doorheen praatten…

 38. Marijke Joosse schreef:

  Sis was echt van, doe maar gewoon, dan doe je goed genoeg en dat vond ik zo mooi aan haar. Ik genoot van haar mooie (ergernis) verhalen en de uitzendingen met haar broers op tv. Ik denk graag zo aan haar terug.

 39. tilly van den bos-kostelijk schreef:

  dank u wel mevrouw van rossem voor alle uitleg en toelichting. goed kijken, luisteren, opletten, daar gaat het om (en niet alleen in de kunst). we zullen u missen!
  partner en broers gecondoleerd!
  ps mooie foto met leeuw(in) ik zie enige gelijkenis……

 40. Inge schreef:

  Ik heb een prettige herinnering aan een interessant -filosofisch – gesprek (over hoe mensen tegenwoordig kunnen doen) met ‘Sis’ in de wachtkamer van de fysiotherapeut. Ik (her)kende haar niet wat alleen maar bijdroeg aan de ongedwongenheid van het gesprek. Prachtige geest.

 41. Alfons Dekens schreef:

  Jammer dat ze weg is.ik kon haar en broers geweldig leerrijk vinden en voor hun mening uitkomen.

 42. Jo Mulder uit Wageningen schreef:

  Ben blij dat Vincent en Maarten doorgaan, maar……de van Rossems zijn de van Rossems niet meer zonder Sis!

 43. Jacqueline schreef:

  Lieve Sis,
  Je was een vrouw naar mijn hart…❤️

  • Elizabeth schreef:

   Sis, Mary, was ook een vrouw naar mijn hart. Ze had altijd gelijk. Ze had een bepaalde eenvoud, die haar top maakte. Ze kon zo leuk alles weergeven over vakanties of het fornuis. Nu is haar kostbare geest de eeuwigheid ingegaan, ze zal de oude meesters nu persoonlijk ontmoeten. Sis zal het druk krijgen daar aan de overkant. Hoop dat ze in Maarten zijn droom iets gaat vertellen.

 44. Sandra schreef:

  Dank Sis, voor je bestaan. Iemand als jij maakt de wereld mooier. Veel sterkte voor de familie met dit gemis.

 45. Leida van den Wijngaard schreef:

  Ik ben absoluut geen kunstkenner en geschiedenis vond ik vroeger op school een verschrikkelijk vak. Mede door het programma heb ik kunst met andere ogen leren zien en is geschiedenis leuk geworden. Ik heb altijd met heel erg veel plezier naar het programma gekeken en zal het zeker erg missen. De ongezouten mening van Sis vond ik heerlijk. Ik hoop dat het door de broers van Rossem doorgezet kan worden. Sis kan door niemand vervangen worden. Ik wens de familie dan ook heel veel sterkte met het verlies.

 46. Marion den Blanken schreef:

  Beste Coen en familie Van Rossem,
  Heel jammer dat Sis er niet meer is! Ik genoot heel erg van haar deskundigheid op het gebied van de kunsthistorie. Maar ook zeker vond ik de eerlijke en ongezouten mening van Sis een waar genoegen!
  Heel veel sterkte gewenst,
  Marion.

 47. Paul(us) schreef:

  In 7 jaar tijd is Mevr. Sis van Rossem uitgegroeid tot een zeer geliefd persoon. Vanwege haar aangename persoonlijkheid en kunst om moeilijke dingen verstaanbaar uit te leggen, zal ik haar missen.
  Ik heb slechts 7 jaar van Sis kunnen genieten dus ik kan de grote van het verlies voor haar familie enigszins inschatten, als zijnde gigantisch.
  Ik wil via deze gelegenheid de familie van Rossem condoleren met hun verlies

 48. Anouska Weber schreef:

  Een mens als Sis is zeldzaam, zo puur, zo vrij en zo zichzelf. Samen met de broers maakte ze van het stadsbezoek elke keer weer iets bijzonders. Vreselijk dat zo,n mooi mens er niet meer is. We gaan je allemaal missen Sis!

 49. Tine schreef:

  Bedankt Sis.!

 50. Eddy Geerlings schreef:

  Het moet heerlijk zijn voor twee broers om zo’n zuster te hebben (gehad). Ja, helaas gehad nu. In het televisieprogramma speelden de drie de volmaakte disharmonie, vooral dankzij deze Sis, die we zullen
  onthouden in veel opzichten.

 51. Marcel Smits schreef:

  Sis van Rossem, wat een mooi mens was dat !

 52. Greta Renes schreef:

  Heb zo genoten van de columns en de programma’s. Met Maarten en Vincent. Geweldig zo zichzelf heerlijk. Jammer dat zo iemand is vertrokken. Ik heb haar vanaf het eerste begin gevolgd. Ben 81 dus lange tijd. Wat een gemis.

 53. Irene van Kuijk schreef:

  Beste familie van Rossem en heer Coen,
  Sis was een pracht mens heel puur.
  Ik zal blijven kijken naar het programma, maar
  zal haar erg missen.

 54. Ina Wilzing schreef:

  Van het programma “Hier zijn de van Rossems” heb ik altijd
  genoten en dit kwam mede door Sis! Het leuke was de broers/zussen relatie die voor mij en ongetwijfeld voor veel mensen heel herkenbaar was! Gewoon heel duidelijk zeggen wat je vindt van de mening en inzichten van de ander en dat je het niet (altijd) hiermee eens bent.
  Zonder je af te vragen of jouw mening in deze omgeving wel goed valt!
  Lekker jezelf zijn!
  Sterkte gewenst met het verlies!

 55. Regina de Vries schreef:

  Geschokt was ik door het overlijden van Sis van Rossem, een bijzondere vrouw met een geweldig gevoel voor humor. Gecondoleerd familie Van Rossem. Alle afleveringen heb ik samen met mijn man gekeken, zij leerde mij zeker anders naar kunst kijken. Soms moet je gewoon op iets geattendeerd worden. Het was toch ook uniek, twee broers en een zus, afgestudeerd op elk hun eigen discipline. Haar gezondheid werd wel minder, de aflevering in Berlijn was ze er ook niet bij, toch kwam dit wel heel onverwacht. Ik hoop dat de beide broers veel steun aan elkaar zullen hebben en samen doorgaan, dat zou ze ook gewild hebben, daar ben ik zeker van.

 56. Ingrid schreef:

  Mooi mens, praatte graag even met haar, als ze iets kwam halen in de apotheek, discussie over de gezondheidszorg. Dan zei ze : “de mensen moeten niet zo zeiken, ze hebben het hier hartstikke goed”
  Of ik zag haar bij de Jumbo, …altijd even praatje.
  Jammer , echt jammer, dat ik haar niet meer tegen zal komen.
  Sterkte gewenst, voor broers en man.

 57. Edith van Kalsbeek schreef:

  Een vrouw als Sis van Rossem was heel duidelijk in haar mening en antwoorden. Ik heb van haar uitspraken genoten! Een heel puur mens die nergens omheen draaide. Voor haar Coen en de verdere familie veel sterkte en troost toegewenst door het denken aan deze begaafde en eerlijke vrouw en zus/schoonzus. ik zal haar schrijven erg missen!!

 58. Diana schreef:

  Zal Sis missen.

 59. Ingrid schreef:

  Ik vond Sis zo heerlijk nuchter, en ook zo heerlijk dwars. En open. Ze gaf mij zo toestemming om een beetje meer openlijk dwars te zijn. Haar manier van uitleggen was toegankelijk voor iedereen. Ken haar natuurlijk niet persoonlijk. Maar haar overlijden heeft me zeer aangegrepen, en grijpt me nog aan. Ik zal haar erg missen. Zou er misschien een boekje kunnen komen met alle columns? Ik vind het huidige boekje te dun 🙂

 60. Anselmo LLobera Hoogkamer schreef:

  Haar Wijze lessen zullen gemist worden!

 61. Carla Sterenborg schreef:

  Bedankt, eerlijke slimme en grappige dame, keek graag naar je programma en las je verhalen. Rust zacht …
  Gr. Carla

 62. Nina schreef:

  Lieve Sis, ik zou jou graag als grootmoeder hebben gehad!

 63. Elisa Heinerman schreef:

  Wat een bijzondere en eerlijke vrouw. Een verademing op TV en heel interessante columns.
  Heel versterkte voor de familie bij dit grote verlies.

 64. Josephine schreef:

  Ik heb genoten van Sis en haar broers, maar vooral van Sis. Geen blad voor de mond, niet beledigend, maar puur uit haar hart. En dan haar kennis en uitleg over kunst: formidabel. Zij had geen cursus nodig voor eigenwaarde. Zij was wie ze was; een vrouw van karakter en zich bewust van tekortkomingen. Een gemis op vele fronten dat zij vroegtijdig is overleden.

 65. Wilma Verhage-Schram schreef:

  Wat heb ik genoten van de heldere en deskundige uitleg van Sis. Oog voor detail en met de nodige humor. Sis laat een leegte achter. Ik wil allen die nauw bij dit verlies betrokken zijn, sterkte wensen.

 66. Hans van Tent schreef:

  Wat niet bekend is, is het feit dat Sis jarenlang lid was van de naturistenverening Zon en Leven, afdeling de Maat in Ravenswaaij. Omdat ondergetekende ook tot de leden behoort, kwam ik Sis voor de coronaperiode wekelijk in de sauna tegen. Van de warmte van de sauna genoot ze heel erg. Omdat een sauna altijd een sociale ontmoetingsplaats is van mensen heb ik Sis leren kennen. We hadden gesprekken over onderwijs en opvoeding, kinderen lust of last, kunst en menselijke relaties enz enz. Altijd buitengewoon boeiend om met Sis een boom op te zetten. Haar levenspartner Coen is bijzonder geïnteresseerd in islamitische kunst van m.n. Iran. Hij maakte met privé chauffeur Abad ettelijke rondreizen door dat land. Ook Sis ging twee keer mee en heeft mij ook enthousiast gemaakt. Mijn vrouw en ik hebben 4 jaar geleden een rondreis gemaakt door Iran met dezelfde privegids Abad. We hebben daarover via WhatsApp regelmatig veel gecommuniceerd. Deze briefwisseling is me dierbaar. Toen Sis’ longen het niet meer toelieten de sauna te bezoeken bleven we app-contact houden. Veel vertelde ze over de opnamen van Hier zijn de van Rossems. Deze app’jes zijn weer een duidelijk voorbeeld van de nuchterheid waarmee ze steeds het project van nieuwe opnames inging. Het is een onwezenlijk gevoel als ik nu direct app’jes lees en weet dat er bij een vraag mijnerzijds geen antwoord meer te verwachten is. Daarom, Sis: we missen je.

 67. Mara Willemstijn van Lint schreef:

  Sis was voor mij heel herkenbaar in haar rol tussen de broers.. Ik heb 5 broers ! Zo genoten van : ”Hier zijn de van Rossems”. tot haar collums .in blad Maarten.zal ik erg missen. .Geen blad voor de mond nemen .maar ook kijken en nadenken over allerlei zaken in het dagelijkse leven ! Haar kennis wijsheid en humor waren uniek, en een inspiratiebron voor vele ! Groot verlies voor de broers Maarten en Vincent familie ,en zoals ik ook haar mis ……

 68. Trijnie Brouwer schreef:

  Een wat late reactie op deze site, maar zeer wel gemeend. Wat was jullie Sis een geweldig ongecompliceerd en rechtuit mens. Zo ontwapenend als haar ken ik niet veel. Haar wetenschap over kunst was echt magnefiek en haar “stukjes” geweldig, waar ik me altijd in kon vinden. Zoo jammer dat ze er nu niet meer is en door zo’n akelijke val. Onvoorstelbaar. ❤️

 69. Leo Overdorp schreef:

  Ik lees dit allemaal nu pas. Dankzij de Maarten-scheurkalender waarbij ik me kon aanmelden op de digitale nieuwsbrief. Ja ik mis SIS ook nog steeds met haar droge humor en gewoon gedrag. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg.

  Laat zij de inspiratie zijn om “gewoon” door te gaan voor iedereen en haar broers..

Geef een reactie

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.