De blauwdruk van Ron DeSantis

Door Frans Verhagen

Een Trump met hersens zou hij zijn, gouverneur Ron DeSantis van Florida. Met zijn uitgebreide anti-wokeprogramma laat hij in de sunshinestate zien wat er kan gebeuren als de Republikeinen hun zin krijgen in Amerika: ongewenste boeken en seksuele voorlichting worden verboden, abortus en transrechten teruggedraaid en sentimenten tegen immigratie gevoed.

Uit Maarten! 2023-2. Bestel losse nummers hier 

Heel even was hij de leidende Republikein. Terwijl in november 2022 de verkiezingsleugens verkondigende Trump-kandidaten vrijwel overal verloren, werd gouverneur Ron DeSantis glorieus herkozen in Florida, ooit een betrouwbaar Democratische staat. DeSantis werd dankbaar omarmd door een Republikeinse elite, die na de aanval op het Capitool te laf was geweest om Donald Trump te dumpen. Misschien was DeSantis hun redding. Met zijn 45 jaar zou hij mooi de bejaardheid van Biden onderstrepen. Iemand die de brug kon slaan tussen Trumpies en anti-Trump-Republikeinen.

Een onversneden conservatief. Een aan Yale en Harvard opgeleide populist die agressief culturele oorlogen voert. Een man die provoceert en dramt als Trump, zonder diens destructieve praatjes en morele leegte. DeSantis kreeg het stempel ‘een Trump met hersens’ opgeplakt, suggererend dat dit een verbetering zou zijn.

Zijn overwinning was geen verrassing. In Florida profiteerde DeSantis, gouverneur sinds 2018, toen hij met steun van Trump krap werd gekozen, van een florerende economie. Aanvankelijk had hij tijdens de coronacrisis keurig centraal beleid gevolgd, maar daarna gooide hij de kont tegen de krib. DeSantis weigerde een mondkapjesplicht, opende de scholen, zette kanttekeningen bij vaccinatie en verbood ondernemingen die verplicht op te leggen. De oversterfte was niet buitenproportioneel. De werkloosheid bleef laag.

Trump introduceert DeSantis bij een rally in Sunrise, Florida. 26 november 2019.

Wedge issues

We kennen Florida als een paradijs voor bejaarden – ‘waar je ouders heen gaan om te sterven.’ Dat beeld is misleidend. Zon en lage belastingen lokken ook veel techbedrijven en entrepreneurs naar Miami. Meestal gelden Texas en Californië als leidende staten; ontegenzeggelijk heeft DeSantis Florida op de kaart gezet. Ook als de ster van de gouverneur snel zou uitdoven kunnen we in de Sunshine State zien wat de Republikeinen met Amerika willen doen. De Florida-blauwdruk noemt DeSantis het. Nadere beschouwing stelt niet gerust.

Twee woorden lijken DeSantis in de mond bestorven: vrijheid en woke. Als afgevaardigde in Washington tussen 2013 en 2019 was hij een van de oprichters van de superconservatieve Freedom Caucus, een variant van de Tea Party, die anti-overheid is. Tegenwoordig noemt DeSantis zich ‘gouverneur van de vrije staat Florida’. Zijn recente campagneboek heet The Courage to Be Free. De begroting is een ‘budget for freedom’.

In de Sunshine State kunnen we zien wat de Republikeinen met Amerika willen doen

Fascinerend, want in de praktijk is DeSantis er vooral op uit de vrijheid te beperken voor iedereen die anders in het leven staat dan hij. DeSantis is frontsoldaat in cultuuroorlogen waar de strijd gaat over emotieonderwerpen als abortus, het homohuwelijk, onderwijs en de nieuwe favoriet: seksualisering van jongeren. De Republikeinen zijn dol op dit soort wedge issues, die de aandacht afleiden van sociaal-economische zaken.

 

Samenzweringsidioterie

Een cruciaal wapen in die oorlogen is het begrip ‘woke’. Ooit gebruikt om structurele verschillen in de samenleving en de oorzaken ervan aan de kaak te stellen met een cruijffiaans ‘je ziet het pas als je het begrijpt’ is woke nu een scheldkreet geworden, ongedefinieerd en gemakzuchtig, zoals in ‘je mag ook niets meer zeggen tegenwoordig’. Met woke kun je progressieven om de oren slaan, het maakt niet uit waarover.

DeSantis is er dol op. Bij zijn tweede inaugurele rede in januari ging hij vol op het orgel. ‘Wij verwerpen deze woke-ideologie. We willen normaalheid, niet filosofische idioterie. (…) Florida is waar woke heen gaat om te sterven.’ Woke is een soort hondenfluitje: het bereikt degenen voor wie het bedoeld is – verongelijkte types die denken dat ze betutteld worden. Zoals veel hoogopgeleide Republikeinen toont DeSantis, zelf Yale en Harvard Law School, een populistische afkeer van ‘de elite die zijn woke-waarden opdringt’.

Boven aan de oorlogsagenda staat onderwijs. De reden is simpel: het loont. In november 2021 won Greg Youngkin er in Virginia de gouverneursverkiezingen mee. Openbare scholen bieden volgens de Republikeinen ‘marxistische indoctrinatie’. Erger nog: ze doen aan grooming – ook zo’n begrip voor alle doeleinden, maar vooral om progressieven te stangen. De term suggereert dat praten over seksualiteit en sekse alleen maar ten doel heeft kinderen klaar te stomen om homo of trans te worden, deel van de samenzweringsidioterie die Republikeinen hebben omarmd.

Immigranten voor een kerk op Martha’s Vineyard. DeSantis stuurde de migranten op zijn kosten van Texas naar Massachusetts. 14 september 2022.

Don’t Say Gay

DeSantis’ eerste stap was de Parental Rights in Education Act van maart 2022, door critici omgedoopt in Don’t Say Gay. De wet verbiedt openbare scholen te praten over seks, seksuele geaardheid of geslachtsidentiteit met kinderen tot tien jaar oud, inmiddels opgerekt tot zeventien jaar. Scholieren mogen alleen aangesproken worden met de sekse die op hun geboortecertificaat staat, niet met wat ze zelf willen. En begin niet over toiletten.

De volgende stap was het verbieden van boeken in openbare scholen en bibliotheken onder de vlag parental rights. Boeken waartegen een ouder bezwaar maakt omdat ze pornografisch of schadelijk voor minderjarigen zouden zijn, of een seksuele activiteit verbeelden of beschrijven, moeten binnen vijf dagen uit de schoolbibliotheek verwijderd worden tot de klacht is bekeken – en dat kan lang duren. In de praktijk betekent het dat één enkele ouder kan beslissen welke boeken ontoegankelijk zijn. De actiegroep Moms for Liberty klaagt aan de lopende band.

Je weet nooit precies wanneer je de regels overtreedt, maar het kan zomaar vijf jaar cel opleveren

Net als bij Don’t Say Gay zijn de regels zo vaag dat ze uitnodigen tot zelfcensuur, en dat is precies de bedoeling. Je weet nooit precies wanneer je ze overtreedt, maar het kan zomaar vijf jaar cel opleveren. Geen wonder dat docenten en bibliothecarissen overdreven voorzichtig zijn. Geen wonder dat boekenkasten worden uitgeruimd – foto’s van lege planken bewijzen het. Een docent kunstgeschiedenis die een foto toonde van Michelangelo’s naakte David werd ontslagen. Boeken van Nobelprijswinnares Toni Morrison zijn verboden.

 

Stop WOKE Act

Woke en vrijheid vinden elkaar in de Individual Freedom Act, beter bekend als de Stop WOKE Act. Deze wet verbiedt onderwijs dat ertoe kan leiden dat studenten zich verantwoordelijk voelen voor enige activiteit van hun voorouders. Volgens DeSantis gaat het om ‘terugvechten’ tegen ‘woke-indoctrinatie’ en Critical Race Theory (CRT), ook zo’n ongedefinieerde term die ouders schrik aanjaagt. CRT is een complexe academische theorie die nergens op scholen wordt onderwezen. Maar de suggestie dat racisme overal wordt bij gehaald is gemakkelijk te verkopen.

Lesprogramma’s worden aangepast, opgeschoond en soms van betekenis ontdaan. Mocht een docent claimen dat slavernij een basisonderdeel was van de Amerikaanse ontstaansgeschiedenis en dat daar sprake was van systematisch racisme, dan dreigt ontslag. Een uitgever maakte van de zwarte Rosa Parks die in de bus weigerde op te staan voor racisten gewoon een dwarsig type. De scholieren moeten maar gissen waarom ze bleef zitten.

Ook antitranswetgeving is een Republikeinse favoriet geworden. Tien staten namen al wetgeving aan die het gebruik van puberteitsblokkers, cross-seksehormonen en transitieoperaties voor jongeren onder de achttien blokkeert. In Florida vaardigde de State Medical Board een ruling uit die dat doet. Het argument is dat deze zorg experimenteel en schadelijk is, en dat kinderen niet rijp genoeg zijn om permanente beslissingen te nemen.

DeSantis poseert trots na het tekenen van de ‘Individual Freedom’ Bill, ook wel bekend als de ‘stop woke bill’. Vrijdag 22 april 2022.

Drag queens

Don’t Day Gay leverde een conflict op met Disney Corporation, de grootste werkgever in Florida. Onder druk van de 73.000 werknemers, de ‘Disney-familie’, liet het bedrijf weten de wet af te wijzen. Voor straf maakte DeSantis een einde aan belangrijke regelgevende voordelen die Disney kreeg toen het in de staat investeerde. Het conflict escaleerde tot een rechtszaak en verder stuntwerk van DeSantis: hij dreigde naast Disney World een gevangenis te bouwen. Het leverde hem veel kritiek op, onder meer in de conservatieve Wall Street Journal – een veeg uit de pan uit onverwachte hoek.

In zijn bemoeizucht verbood DeSantis cruiseondernemingen om vaccinatie te eisen. Bud Light kreeg ervan langs omdat het een transinfluencer op een bierblikje zette. DeSantis nam de dranklicentie af van de Orlando Philharmonic Plaza Foundation, omdat daar een show werd opgevoerd met drag queens – een nieuwe obsessie van Republikeinen, altijd bevreesd voor bedreigingen van de tere kinderziel.

Inn 2023 draaide Florida het recht op abortus terug van vijftien naar zes weken zwangerschap. Het kostte DeSantis een Republikeinse megadonor, die klaagde dat de Republikeinen zichzelf met dit soort standpunten buitenspel zetten. Op een ander omstreden terrein tekende DeSantis een wet die het toestaat om verborgen geladen wapens te dragen zonder vergunning of training.

In de praktijk is DeSantis er vooral op uit de vrijheid te beperken voor iedereen die anders in het leven staat dan hij

DeSantis speelt graag het Republikeinse spel mee van de massale verkiezingsfraude. Hoewel sinds 2016 in Florida welgeteld 26 gevallen van verkiezingsfraude zijn vastgesteld, gebruikt hij Trumps aantijgingen om politieke punten te scoren. In de zomer van 2022 liet hij met veel vertoon twintig mensen arresteren die na het uitzitten van hun gevangenisstraf te goeder trouw dachten dat hun stemrecht was hersteld. Kiesdistricten zijn opnieuw ingedeeld en het is moeilijker gemaakt stembiljetten te krijgen en te retourneren. Een Office of Election Crimes and Security zoekt naar stemfraude die er niet is.

Natuurlijk bespeelt DeSantis ook het anti-immigratiegemoed. In 2022 stuurde hij migranten op staatskosten naar Martha’s Vineyard, een eiland voor de kust van Massachusetts waar vooral rijke Democraten vakantie houden. Het was een typische DeSantis-stunt. Schadelijker is een pakket regels dat het leven voor illegale migranten moeilijk maakt. Zo moeten ziekenhuizen data verzamelen over de status van patiënten, waardoor mensen zorg mijden. Het is strafbaar gemaakt een ongedocumenteerde immigrant onderdak of werk te geven of zelfs maar te vervoeren.

 

Ron Meatball

Het zelfverzekerde, arrogante optreden van DeSantis levert problemen op zodra hij zich buiten Florida waagde. Zo verklaarde hij dat de oorlog in Oekraïne ‘een grensconflict’ was waar Amerika weinig mee te maken had. Hij blies haastig de aftocht, maar de schade was al aangericht. Het liet zien dat DeSantis niet klaar is voor het grote werk. Een reparatiereis naar Japan, Zuid-Korea, Israël en Groot-Brittannië leverde vooral clichés op. Toen hij naar Washington kwam om de steun te vragen van de afgevaardigden van Florida, bleken die al het hof gemaakt door Donald Trump, die beter is in wining and dining en mensen onder druk zetten.

Het imago van Ron DeSantis is de afgelopen maanden danig beschadigd. Hij mag dan succesvol zijn als gouverneur, erg populair is hij niet. Volgens velen is DeSantis een antisociaal type – hij zou als afgevaardigde zijn oortjes ingehouden hebben om casual talk te voorkomen. Zelfs met zijn staf heeft hij een slechte relatie – zijn vrouw, een voormalig televisiejournaliste, is zijn belangrijkste adviseur. Optredens van DeSantis zijn allemaal gescript, zonder spontaniteit of verrassing. Als hij handenschuddend een zaal in gaat, is de tegenzin van zijn gezicht af te lezen. Een toespraak is een bezoeking.

Iedereen weet dat Trump welke andere Republikein dan ook kapot zal maken

Als DeSantis dacht dat zijn record als gouverneur voldoende was om de Republikeinse nominatie te verwerven, dan waren de afgelopen maanden een onaangename realitycheck. Donald Trump pakte zijn voormalige supporter hard aan. De bijnaam ‘Ron DeSanctimonious’ was een misser, maar de afgekorte versie ‘Ron DeSanctus’ werkt beter: DeSantis is een moralistische en hypocriete zeurpiet, en wat je ook van Trump vindt, hij brengt leven in de brouwerij. Privé schijnt Trump ‘Ron Meatball’ te gebruiken.

Hij schold DeSantis al uit voor pedofiel en – jazeker – ook groomer. Laat het maar aan Trump over om een tegenstander neer te zetten voordat die dat zelf kan doen. De rechtszaken tegen Trump dwongen Republikeinen kritiek in te slikken en hem te steunen. Trump profiteerde, de opiniepeilingen voor DeSantis daalden. En dit is nog maar het begin. Iedereen weet dat Trump Ron DeSantis, of welke andere Republikein dan ook, kapot zal maken.

Florida First Lady Casey DeSantis met haar dochter Madison bij een vraag-antwoord-sessie van de Moms For Liberty Summit in Tampa, Florida. 15 juli 2022.

Onfrisse ideeën

Het was te voorzien. De premisse van een DeSantis-kandidatuur was immers dat hij trumpisme kan brengen zonder de naamgever. Nog los van de vraag wat trumpisme anders is dan schaamteloos populisme en vulgaire praat, is hier sprake van een fatale denkfout. Waarom zouden Trump-stemmers, de diehardtypes, hun favoriet afvallen en voor een mildere versie kiezen? En als DeSantis denkende Republikeinen wilde aanspreken, waarom profileert hij zich dan als een mini-Trump?

Buitenstaanders die zo naïef waren te denken dat DeSantis de Republikeinen weer min of meer gezond kon maken, doen er verstandig aan nog eens goed naar de gouverneur kijken. Gegeven zijn wetgevende prioriteiten, moet je je afvragen of hij niet erger zou zijn dan Trump. DeSantis’ autoritaire neigingen en het genadeloos uitbuiten van politieke macht om minderheidsopinies erdoor te drukken geven te denken.

Een effectievere Trump, een Amerikaanse illiberale Victor Orbán: het is niet direct wat je Amerika zou toewensen. Met een gesneuvelde DeSantis op het veld van falende frontrunners, is het gevaar helaas nog niet voorbij. Zijn blauwdruk is wel degelijk wat Republikeinen voor Amerika wensen. Zijn teloorgang garandeert niet dat zijn onfrisse ideeën verdwijnen.

Frans Verhagen is Amerika-deskundige.

Meer lezen uit dit nummer? Bestel hier uw exemplaar

Een Trump met hersens zou hij zijn, gouverneur Ron DeSantis van Florida. Met zijn uitgebreide anti-wokeprogramma laat hij in de sunshine-state zien wat er kan gebeuren als de Republikeinen hun zin krijgen in Amerika: ongewenste boeken en seksuele voorlichting worden verboden, abortus en transrechten teruggedraaid en sentimenten tegen immigratie gevoed.

Uit Maarten! 2023-2. Bestel losse nummers hier 

Welkom bij Maarten!

Maak eenmalig een gratis account aan en krijg toegang tot al onze artikelen. Lees gratis op onze site en ontvang elke twee weken nieuws, diepgravende artikelen, interviews, evenementen en acties van Maarten! in uw mailbox.

InloggenRegistreren

Reacties

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen

Maarten: ’De uitslag van deze midterms is uitzonderlijk’

Hoe domheid Amerika in haar greep houdt

‘Voor zijn aanhang kan Trump niets fout doen’

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.