Deelnemers van De Slimste Mens over Maarten van Rossem als jurylid

DOOR ALIES PEGTEL

Maarten is jurylid bij de televisiequiz De Slimste Mens. Wat vinden oud-deelnemers van zijn rol bij de kennisquiz?

Journalist Margriet van der Linden
‘Maarten als jurylid… daar valt weinig over te zeggen. Wat valt er te jureren over een vraag als: “Wat weet je van Pipo de Clown?,” waarop het antwoord luidt: “Sapperdeflap”? Daarom was Maarten in de stoel nog wel het vermakelijkste van alles, kijkend naar ons met een blik van “je moet toch werkelijk aan de rand van dwangopname staan, wil je je hier vrijwillig aan overleveren”. Maarten deelde steeds kleine pepermuntjes uit en ik verdenk hem ervan dat hij dacht: laat die gespannen BN’ers met hun droge bekken hun stinkwalm maar niet in mijn snuit blazen.’

Het cynisme heeft zijn hart niet echt geraakt

Auteur en voormalig D66-Kamerlid Boris van der Ham
‘Maarten is altijd ultiem zichzelf: een brompot. En dat imago cultiveert hij. Ik word soms opstandig van die houding en dan slaat de positiviteitsgoeroe in mij toe. Eenmaal heb ik hem tijdens een aflevering van De Slimste Mens tegengesproken. Dan zie je dat hij wel kritiek toelaat. Het cynisme heeft zijn hart niet echt geraakt. Het aardige is dat hij niet verveelt, omdat zijn zwartgalligheid verschillende kleurschakeringen kent. Het is nooit helemaal inktzwart.

Als een loslopend teckeltje kan Maarten door de mis-en-scène van zo’n uitzending banjeren zonder zich van iets of iemand iets aan te trekken. Hij breekt de starheid van zo’n quiz, juist doordat hij een typische antiquizfiguur is.’

Voormalig SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen
‘Een beoordeling geven over Maarten als jurylid? Daar zou hijzelf vast niet aan willen meewerken. “Wat een onzin” – ik hoor het hem zeggen.

Tijdens de opnames hing er onder de deelnemers die geregeld op tv komen een soort jolige sfeer. Daar deed Maarten totaal niet aan mee, wat ik prettig vond, want ikzelf voelde me tussen de BN’ers een beetje onwennig. Als Kamerlid ben ik gewend om op te treden, maar dat is werk. In het openbaar spreken is voor mij geen entertainment.

Ik herinner me één aflevering waarin Maarten met zijn mond vol tanden stond. Het komt zelden voor, maar er waren drie vrouwelijke deelnemers. Uitgerekend die keer ging het over het vrouwelijk orgasme. Van de vijf relevante dingen die opgesomd moesten worden, was “faken” er één. Wij kandidates vonden dat alle drie belachelijk. Toen Philip Freriks om Maartens mening vroeg, zei hij dat er zaken zijn waaraan hij zijn vingers niet wilde branden: dit was er een van.’

Presentator Andrea van Pol
‘Ik maakte meteen een goede beurt door op de vraag “Welke Nederlanders hebben de geschiedenis bepaald?”, “Thorbecke” te antwoorden. Het bleek fout. Alleen de Nederlanders die in de officiële canon staan, mochten genoemd worden en daar staat Thorbecke niet in. Maarten drukte na die ronde op de bel en brak een lans voor mijn antwoord. Hij vond het absurd dat iemand als Annie M.G. Schmidt wel in de canon staat en dat zij bij wijze van spreken van grotere betekenis zou zijn geweest voor de historie dan Thorbecke.

Thuis zaten mijn vrienden voor de tv te juichen: “Maarten neemt het op voor Andrea!” Ik eindigde als slimste van de dag.

Maarten is goed voorbereid, maar er wordt veel uit de opnames geknipt, waardoor het voor de tv-kijker soms niet helemaal duidelijk is wat hij daar eigenlijk doet.

Uiteindelijk verloor ik na vier rondes op de finalekruk. Ik vergat in de stress op het juiste moment te “passen”. Na afloop kwam Maarten naar me toe en zei dat ik een tactische fout had gemaakt – heel sympathiek. Hij kent het spel natuurlijk van haver tot gort, terwijl wij angstig zitten te bibberen.’

Presentator Jeroen Kijk in de Vegte
‘Ik stroomde in tijdens de uitzending voor de finaleweek. Daar had ik geluk mee, want voor mij waren al veel sterke spelers afgevallen. Uiteindelijk werd ik tweede, na cabaretier Owen Schumacher. Maarten van Rossem was voor mij een prima jurylid. Hij was alert, en toen een van mijn antwoorden ten onrechte werd afgewezen, greep hij in en corrigeerde hij de fout.

Maarten kon mijn imitatie wel waarderen

Ik ben al jaren fan van hem. Met veel plezier luisterde ik vroeger naar zijn hoorcolleges over Amerika op de radio. Zijn onderkoelde manier om alles te downplayen vind ik prachtig. Uit die tijd stamt ook mijn Maarten-imitatie. Tijdens De Slimste Mens werd mij gevraagd deze op te voeren. Op zijn welbekende toon zei ik zoiets als: “In Amerika maken ze van die hoge gebouwen en als die instorten, heb je veel rommel.” Ik zag dat Maarten zijn oogjes samenkneep en dat ze oplichtten. Hij kon mijn imitatie wel waarderen.

Na afloop van de opnamen zaten we als deelnemers met de jury en presentator Philip Freriks gezellig bij elkaar. Wat ik me nog goed herinner, is dat Maarten niet van de bitterballen kon afblijven.’

 

Krijgt u niet genoeg van Maarten van Rossem? Blijf op de hoogte van de actualiteiten en volg zijn amusante en altijd leerzame gedachtegang via Maarten!, het meest eigenzinnige tijdschrift van Nederland vol diepgravende artikelen en analyses. Maarten! houdt je scherp!

 

Maarten is jurylid bij de televisiequiz De Slimste Mens. Wat vinden oud-deelnemers van zijn rol bij de kennisquiz?

Journalist Margriet van der Linden
‘Maarten als jurylid… daar valt weinig over te zeggen. Wat valt er te jureren over een vraag als: “Wat weet je van Pipo de Clown?,” waarop het antwoord luidt: “Sapperdeflap”? Daarom was Maarten in de stoel nog wel het vermakelijkste van alles, kijkend naar ons met een blik van “je moet toch werkelijk aan de rand van dwangopname staan, wil je je hier vrijwillig aan overleveren”. Maarten deelde steeds kleine pepermuntjes uit en ik verdenk hem ervan dat hij dacht: laat die gespannen BN’ers met hun droge bekken hun stinkwalm maar niet in mijn snuit blazen.’

Welkom bij Maarten!

Maak eenmalig een gratis account aan en krijg toegang tot al onze artikelen. Lees gratis op onze site en ontvang elke twee weken nieuws, diepgravende artikelen, interviews, evenementen en acties van Maarten! in uw mailbox.

InloggenRegistreren

Reacties

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen

‘Als je op tv verschijnt, word je onvermijdelijk je eigen karikatuur’

Maarten en Sis van Rossem over één van hun ergernissen: reizen per trein en vliegtuig

Hoe Nederland eruit zou moeten zien volgens Maarten

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.