‘Ik lach alleen om geestigheden als het werkelijk geestigheden zijn’

DOOR DEWI HOIJTINK

Kennisquiz De Slimste Mens is met gemiddeld 1,3 miljoen kijkers per dag nog altijd razend populair. Tijd voor een reactie van eenmansjurylid Maarten van Rossem, die met zijn nuchtere monologen al jaren voor groot vermaak in de studio van de kennisquiz zorgt. ‘Toen bekend werd dat Philip Freriks en ik de presentatie zouden doen, schreef het NRC dat dat een waardeloze keuze zou zijn. Ik zou het lollig vinden de schrijver van dat stukje typisch journalistieke arrogantie nu eens te spreken.’ 

Toch was ‘s lands bekendste historicus in de zomer van 2012 zelf ook enigszins verbaasd over deze keuze. ‘Maar het werkt’, concludeert hij. Of dat door zijn nuchterheid of brede kennis van zaken komt, durft hij niet te zeggen. Wel geeft Van Rossem toe dat hij niet ál die kennis zomaar uit de mouw schudt. ‘Als in het scenario staat dat Philip me een feitelijke vraag gaat stellen, zoek ik dat vaak wel even op. Dat doe ik gewoon op Wikipedia. Die arrogante praatjes over dat dat medium niet zou deugen, vind ik volkomen krankjorum. Wikipedia is een zegen op aarde.’

Opmerkingen over zijn zogenaamde ‘norse’ voorkomen in de quiz wuift het jurylid laconiek weg. ‘Mensen denken dat ik nors ben, omdat ik niet constant zit te lachen zoals dat op de Nederlandse televisie gebruikelijk is. Kijk naar Geer en Goor, die doen niets anders dan lachen om hun onbeschrijfelijk flauwe moppen. Ten eerste maak ik zulke moppen niet en ten tweede lach ik er niet om. Ik lach alleen om geestigheden als het werkelijk geestigheden zijn.’ Zo vindt hij zijn eigenzinnige onderbrekingen, die vaak een schaterende zaal opleveren, helemaal niet zo geestig. ‘Ik lach daar niet om, omdat ik die dingen heel serieus meen.’

‘Wikipedia is een zegen op aarde’

Maar hoewel het niet altijd van zijn gezicht af te lezen is, vervult Van Rossem zijn functie als jurylid van De Slimste Mens met veel plezier. ‘Ik vind het leuk om te doen, en vooral ook praktisch: we maken drie opnames op één dag, wat betekent dat we in tien werkdagen klaar zijn. Een ideale vorm.’ Als het aan hem ligt, gaat-ie er nog wel even mee door. ‘Dat hangt natuurlijk af van de kijkcijfers en van mijn eigen gezondheid. In 2023 word ik 80 jaar, dus statistisch gezien is er een kans dat ik morgen iets geks krijg. Maar gebeurt dat niet, dan zit ik er nog wel even.’

Wij vroegen oud-deelnemers van De Slimste Mens wat zij vinden van Maartens rol bij de kennisquiz. Lees het hier.

 

Reacties

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen

Deelnemers van De Slimste Mens over Maarten van Rossem als jurylid

Achter de schermen bij Hier zijn de Van Rossems

‘Ik heb niks te zoeken in de nationale polonaise’

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.