‘Ik lach alleen om geestigheden als het werkelijk geestigheden zijn’

Door Dewi Hoijtink

Kennisquiz De slimste mens is met gemiddeld 1,8 miljoen kijkers per uitzending nog altijd razend populair. Deze winter start het 23ste seizoen. Tijd voor een reactie van eenmansjurylid Maarten van Rossem, die met zijn nuchtere monologen al jaren voor groot vermaak in de studio zorgt. ‘Toen bekend werd dat Philip Freriks en ik de presentatie zouden doen, schreef het NRC dat dat een volstrekt waardeloze keuze zou zijn. Ik zou het lollig vinden de schrijver van dat stukje typisch journalistieke arrogantie nu eens te spreken.’ 

Toch was ‘s lands bekendste historicus in de zomer van 2012 zelf ook enigszins verbaasd over deze keuze. ‘Maar het werkt’, concludeert hij. Of dat door zijn nuchterheid of brede kennis van zaken komt, durft hij niet te zeggen. Wel geeft Van Rossem toe dat hij niet ál die kennis zomaar uit de mouw schudt. ‘Als in het scenario staat dat Philip me een feitelijke vraag gaat stellen, check ik altijd wel even of mijn kennis klopt. Dat doe ik gewoon op Wikipedia. Die arrogante praatjes over dat dat medium niet zou deugen, vind ik volkomen krankjorum. Wikipedia is een zegen op aarde.’

Opmerkingen over zijn zogenaamde ‘norse’ voorkomen in de quiz wuift het jurylid laconiek weg. ‘Mensen denken dat ik nors ben, omdat ik niet constant zit te lachen zoals dat op de Nederlandse televisie gebruikelijk is. Je kent die types wel die niets anders doen dan lachen om hun onbeschrijfelijk flauwe moppen. Ten eerste maak ik zulke moppen niet en ten tweede lach ik er niet om. Ik lach alleen om geestigheden als het werkelijk geestigheden zijn.’ Zo vindt hij zijn eigenzinnige onderbrekingen, die vaak een schaterende zaal opleveren, helemaal niet zo geestig. ‘Ik heb vaak niet door dat mensen het lollig vinden, omdat ik die dingen heel serieus meen.’

‘Wikipedia is een zegen op aarde’

‘Ik begrijp dat mijn aanwezigheid niet direct van essentiële toegevoegde waarde is. maar ik vervul de functie als jurylid met veel plezier. Al is dat misschien niet altijd van mijn gezicht af te lezen. Het is leuk om te doen en vooral ook praktisch. We maken drie opnames op één dag, dat betekent dat we in tien werkdagen klaar zijn. Een ideale vorm.’ Vandaar dat Van Rossem al jaren het vaste gezicht is van de kennisquiz. ‘Natuurlijk hangt dat ook af van de kijkcijfers en van mijn eigen gezondheid. Inmiddels heb ik de kapitale leeftijd van 80 jaar bereikt, dus statistisch gezien is er een kans dat ik morgen iets geks krijg. Maar gebeurt dat niet, dan zitten Philip en ik er nog tot en met het winterseizoen van 2024-2025.’

Volg Maartens kritische, vermakelijke en altijd leerzame gedachtegang ook via zijn eigen magazine. Maak nu voordelig kennis met Maarten! Bestel een losse editie of ontvang 5 nummers voor €37,50 en kies als cadeau een boek of scheurkalender.

Kennisquiz De slimste mens is met gemiddeld 1,8 miljoen kijkers per uitzending nog altijd razend populair. Deze winter start het 23ste seizoen. Tijd voor een reactie van eenmansjurylid Maarten van Rossem, die met zijn nuchtere monologen al jaren voor groot vermaak in de studio zorgt. ‘Toen bekend werd dat Philip Freriks en ik de presentatie zouden doen, schreef het NRC dat dat een volstrekt waardeloze keuze zou zijn. Ik zou het lollig vinden de schrijver van dat stukje typisch journalistieke arrogantie nu eens te spreken.’ 

Toch was 's lands bekendste historicus in de zomer van 2012 zelf ook enigszins verbaasd over deze keuze. ‘Maar het werkt’, concludeert hij. Of dat door zijn nuchterheid of brede kennis van zaken komt, durft hij niet te zeggen. Wel geeft Van Rossem toe dat hij niet ál die kennis zomaar uit de mouw schudt. ‘Als in het scenario staat dat Philip me een feitelijke vraag gaat stellen, check ik altijd wel even of mijn kennis klopt. Dat doe ik gewoon op Wikipedia. Die arrogante praatjes over dat dat medium niet zou deugen, vind ik volkomen krankjorum. Wikipedia is een zegen op aarde.’

Welkom bij Maarten!

Maak eenmalig een gratis account aan en krijg toegang tot al onze artikelen. Lees gratis op onze site en ontvang elke twee weken nieuws, diepgravende artikelen, interviews, evenementen en acties van Maarten! in uw mailbox.

InloggenRegistreren

Reacties

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen

‘Een bekende Nederlander worden was het laatste waarop ik had gerekend’

‘Als je op tv verschijnt, word je onvermijdelijk je eigen karikatuur’

Sis van Rossem: ‘Je bent niet meer omdat je toevallig met je kop op de televisie komt’

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.