Maarten bespreekt de actualiteit: ‘Het Israël-Palestina conflict is een onoplosbaar probleem’

Maarten werpt zijn licht op belangrijke − en ook een aantal in zijn ogen volstrekt onbelangrijke − nieuwsitems, zoals de Nederlandse politiek, het Israël-Palestina-conflict, maar ook de 50ste verjaardag van koningin Máxima en het Eurovisie Songfestival. ‘Of dat iets bijdraagt aan het saamhorigheidsgevoel in Europa? Aan mijn saamhorigheidsgevoel in ieder geval niet.’

Wilt u op de hoogte blijven van de actualiteiten en diepgravende artikelen ontvangen? Neem nu een abonnement op Maarten! en profiteer van korting.


Onlangs gaf demissionair premier Mark Rutte een interview in Nieuwsuur. In hoeverre is Nederland hier iets mee opgeschoten?

Maarten: ‘Helemaal niets. De hele situatie in politiek Den Haag is vrij simpel. Na drie weken van redeloze opwinding in de Tweede Kamer, zijn we nu zover dat we gewoon weer door kunnen met de kabinetsformatie die ongetwijfeld zal leiden tot een meerpartijenkabinet onder leiding van Mark Rutte. Dat konden we drie weken ook al zien aankomen. Kortom, we hebben een hoop tijd verloren en we zijn weer terug bij af. Dat was niet nodig geweest als de Tweede Kamer zich niet zo achterlijk had opgewonden. Naderhand bleek het merendeel van de Kamerleden daar vreselijke spijt van te hebben. De Tweede Kamer had beter moeten weten.

‘Het FvD is een gezelschap van twaalf ambachten en dertien ongelukken.’

 

Provocaties van FvD-partijleider, Thierry Baudet, hebben ertoe geleid dat er opnieuw FvD-leden zijn opgestapt. Hoe kwam dit nieuws bij u binnen?

Maarten: ‘Hoe ik over Baudet denk, is algemeen bekend. Hij is een gevaarlijke charlatan. Maar ook voor de FvD-vertrekkers heb ik niet de geringste bewondering. Wellicht krijg je gemakkelijk het idee dat degenen die het FvD hebben verlaten verstandige mensen zijn. Maar wacht even, dat zijn dezelfde personen die eerder zijn lulkoek en gevaarlijke onzin hebben geaccepteerd.

Het begint een beetje een carrièremodel te worden. Blijkbaar moet je eerst lid zijn van de Baudet-club, voordat je zelf in de politiek kunt beginnen. Het is een gezelschap van twaalf ambachten en dertien ongelukken. Uiteraard is het fijn dat die lui vertrokken zijn, want dat halveert dat waardeloze partijtje. Maar het feit dat ze al die tijd met Baudet in zee zijn gegaan en prima wisten wat voor vlees ze in de kuip hadden, toont de aanzienlijke hypocrisie. Desalniettemin moeten we de verkruimeling van deze beweging toejuichen.’


Na de hoopvolle persconferentie van vorige week begon de stormloop op zonvakanties in het buitenland. Hoe kijkt u naar het huidige coronabeleid?

Maarten: ‘Als mensen graag naar Zuid-Europa trekken, dan moeten ze dat lekker doen. Het is aan de autoriteiten om te bepalen of dat verantwoord is of niet. Ik ben in ieder geval dolblij dat ik niet naar Turkije of de Spaanse kust hoef. Laat mij de vakantie maar lekker doorbrengen op Texel.

Ik denk dat de Nederlandse regering er wel goed aan doet om de deuren van cafés en kroegen nog even te sluiten. Zodra mensen flink wat hebben gedronken, overtreden ze alle regels en gedraagt men zich doorgaans onredelijk en onverantwoordelijk. Wat betreft de musea en culturele instellingen zoals de Keukenhof, daar hadden ze in mijn optiek andere regelingen voor kunnen treffen.’


Tot onvrede van China organiseerde de Verenigde Naties  een videoconferentie over de mensenrechtenschendingen en de systematische repressie tegen Oeigoeren in China. Een stap in de goede richting?

Maarten: ‘Je kunt confereren totdat je een ons weegt, maar dat helpt helemaal niets. China is een wereldmacht geworden en zal zich op dit punt op geen enkele wijze de wet laten voorschrijven. We kunnen ons er enorm over opwinden, maar enig effect heeft het niet. Een belangrijke reden dat Chinezen volgzaam zijn en trouw aan hun regiem is omdat dat regiem al jarenlang zorgt voor een spectaculaire economische groei. Zolang dat goed gaat, zal die steun wel blijven.’

 

‘China is een wereldmacht geworden die zich op geen enkele wijze de wet laat voorschrijven’


Een ander voorbeeld van repressie zien we in Israël, waarbij het conflict tussen Israël en de Palestijnen opnieuw lijkt te escaleren. Is de oplossing ooit in zicht?

Maarten: ‘De oorzaak van het geweld is al decennia hetzelfde. Het is een onoplosbaar probleem geworden, waarbij de schuld vooral ligt aan Israëlische kant. Al hebben de Palestijnen zich ook niet altijd verschrikkelijk verstandig gedragen. Toch is dit optreden van Israël zeer droevig te noemen. Ik ben ervan overtuigd dat het niet goedkomt. Israël is namelijk helemaal niet geïnteresseerd in een oplossing.’


Het geschiedenisprogramma Andere Tijden zou na 21 jaar van de buis verdwijnen. Maar na ophef, heeft NTR besloten in 2022 nog tien maandelijkse afleveringen uit te zenden. Een goede beslissing?

Maarten: ‘Als historicus betreur ik uiteraard de kaalslag van informatieve en hooggewaardeerde televisieprogramma’s ten zeerste. De online petitie om de NPO-top voor Andere Tijden alsnog op andere gedachten te brengen, had ik dan ook vanzelfsprekend getekend. Je zou kunnen stellen dat de NPO op een zonderlinge koers is geraakt, waarbij ze jonge kijkers willen aanspreken. Ik zie dat niet als een taak van de publieke omroep. Bovendien weten we zo onderhand dat jonge kijkers helemaal geen reguliere, op de bank zittende televisiekijkers zijn. Zij kijken online of via streams.

Nu moet ik bekennen dat ik zelf ook al jarenlang geen trouwe televisiekijker ben. Dat neemt niet weg dat ik de overweging om met Andere Tijden te stoppen uiterst merkwaardig vond. Het programma heeft altijd hoge ogen gegooid, maar helaas schijnt het tegenwoordig nog maar zo’n 250.000 kijkers te hebben. Dat is de helft van het aantal waarmee ze ooit begonnen zijn. In televisieland ben je dan kwetsbaar, want alles draait daar om de kijkcijfers.

Het is lastig te bepalen waarom sommige televisieprogramma’s het geweldig goed doen en andere weer niet. In Nederland komt het er vaak op neer dat als je een liedje zingt, je altijd wel goed zit. Giet er nog wat voetbal bij en het is een topformule. Nog even terugkomend op die hele strategie dat je jonge kijkers prioriteert en je bereid bent de wensen van oudere kijkers te negeren, dat vind ik zeer ongelukkig.


Dan nog even aandacht voor de 65ste editie van het Eurovisie Songfestival. Dit keer is de eer aan Nederland om het internationale liedjesfestijn te organiseren. Zit u zaterdagavond voor de buis?

Maarten: ‘Nee. Het Songfestival interesseert me niets. Ik vind de liedjes vreselijk. Ik vind de hele atmosfeer vreselijk. Het ziet er allemaal verschrikkelijk uit. Of het iets bijdraagt aan het saamhorigheidsgevoel in Europa? Nou, niet aan mijn saamhorigheidsgevoel in ieder geval.

Ik begrijp überhaupt niet dat Israël deelneemt aan het Eurovisie Songfestival. Het schijnt dat Australië ook al jaren meedoet. Nodig de Amerikanen dan ook maar uit en maak er een mondiaal festival van. Het kan me allemaal niet zoveel schelen. Laat ze het lekker houden, zolang ik er maar niet naar hoef te kijken.

‘Ik verwacht dat er voor Biden een keurig doktersrapportje wordt geproduceerd.’

 


Over de Amerikanen gesproken. Binnenkort vindt de gezondheidscheck van de oudst aangetreden president in de Amerikaanse geschiedenis plaats. Verwacht u dat Joe Biden goed door de keuring komt?

Maarten: ‘Sinds zijn aantreden in januari 2021, lijkt Biden als een soort jonge hond aan het werk te zijn gegaan en de ene wetswijziging na de andere door te voeren. Toch moeten we niet vergeten dat deze man 78 jaar oud is, een jaar ouder dan dat ik ben. Fit ben je dan niet meer. Ik weet wat het is om oud te zijn. Dat levert nou eenmaal praktische mankementen op. Toch verwacht ik dat er voor Biden een keurig doktersrapportje wordt geproduceerd.’


Tot slot, koningin Máxima vierde 17 mei haar 50ste verjaardag. Ter gelegenheid van deze gebeurtenis, werd er zelfs een heuse verjaardagsweek vol feestelijke momenten georganiseerd. Heeft u er iets van meegekregen?

Dan moet ik u opnieuw teleurstellen, ook dit interesseert mij helemaal niets. Ik ben überhaupt niet geïnteresseerd in verjaardagen van de koninklijke familie. Ook Koningsdag vind ik een gruwel.

Meer lezen over Maarten van Rossem? Bestel nu een los nummer en maak kennis met Maarten!.

Maarten werpt zijn licht op belangrijke − en ook een aantal in zijn ogen volstrekt onbelangrijke − nieuwsitems, zoals de Nederlandse politiek, het Israël-Palestina-conflict, maar ook de 50ste verjaardag van koningin Máxima en het Eurovisie Songfestival. 'Of dat iets bijdraagt aan het saamhorigheidsgevoel in Europa? Aan mijn saamhorigheidsgevoel in ieder geval niet.'

Wilt u op de hoogte blijven van de actualiteiten en diepgravende artikelen ontvangen? Neem nu een abonnement op Maarten! en profiteer van korting.

Welkom bij Maarten!

Maak eenmalig een gratis account aan en krijg toegang tot al onze artikelen. Lees gratis op onze site en ontvang elke twee weken nieuws, diepgravende artikelen, interviews, evenementen en acties van Maarten! in uw mailbox.

InloggenRegistreren

Reacties

Gerelateerde artikelen

Kapitalisme 3.0

Maarten adviseert het kabinet: ‘Het roer moet om’

Maarten: ‘Wat ontzettend stom is, is dat Rutte over de kwestie heeft gelogen’

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.